Politiikan tutkija Johanna Vuorelma pitää Sote-uudistuksen ja maakuntavaalien siirtymistä vuodella eteenpäin isona kolauksena pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) ja hallitukselle. Soteuudistusta on tehty 10 vuotta, mutta sen ydin on edelleen hämärä kansalaisten näkökulmasta.
– Sote on ollut hajanainen ja vaikeasti hahmotettavissa. Politiikassa on kuitenkin kyse edustuksellisuudesta, ja siitä, että poliitikot edustavat kansaa uskottavalla tavalla. Tässä edustuksellisuus on ollut kateissa. On vaikea nähdä, miksi tämä on niin iso asia, että sitä pitää siirtää. Onko se iso asia puolueille, poliitikoille, kansalaisille vai yrityksille, pohtii Päivän kasvo -ohjelmassa vieraillut Vuorelma.
Vuorelman mielestä aikataulujen korostaminen on hämärtänyt kysymystä siitä, miksi ja kenelle uudistusta on tehty.
– Politiikan sisältöjä ei ole tässä vaiheessa enää käsitelty, vaikka ne ovat kaikkein keskeisimpiä. Politiikan tutkijan näkökulmasta on aina tärkeätä, miten uudistuksista viestitään kansalaisille. Pitäisi olla selvää, mikä politiikkasisältö on liikkeessä ja mihin voidaan vielä vaikuttaa.
Järeiden aseiden käyttö on tiedostettua
Vuorelma piti erikoisena myös Sipilän väläyttämää hallituksen luottamuksen mittaamista tiedonannolla eduskunnalle. Myöhemmin tiedonanto tarkentui pääministerin ilmoitukseksi.
Pääministeri Juha Sipilä kommentoi keskustan eduskuntaryhmän kokoontumisen jälkeen, ettei hänelle itselleen ollut merkitystä sillä, käytetäänkö pääministerin ilmoitusta vai hallituksen tiedonantoa.
– Tilanne oli erikoinen. On epäselvää, mitä tapahtui. Oletettavasti pääministeri tietää näiden kahden eron. Olisi yllättävää, jos ei tietäisi. Yksi vaihtoehto on, että heräsi kysymys, onko asialle tarpeeksi kannatusta, jos se viedään äänestykseen. Toinen on, että tässä puhuttiin oikeastaan hallituskumppaneille, ei koko eduskunnalle, Vuorelma sanoo.
Petteri Orpo käytti Sipilän ukaasista termiä järeä ase. Sipilä käytti samaa asetta kolme vuotta sitten, kun sotealueiden määrästä ei tahdottu päästä yhteisymmärrykseen. Tuolloin Sipilä uhkasi marssia presidentti Sauli Niinistön luokse.
Tutkijan mukaan ukaasit ovat tapa saada omille näkökulmille kannatusta ja katsoa, miten politiikan kenttä ja hallituskumppanit reagoivat.
– Se on tiedostettua. Se on strategia, joka on toiminut tähän mennessä. Se selittää, että sitä käytetään näinkin usein, Vuorelma sanoo.
Poliittinen kamppailu jatkuu syksyllä
Vuorelman mukaan henkien taisto ja polittinen kamppailu jatkuvat syksyllä. Silloin saattaa nousta esiin se, onko hallituspuolueiden intresseissä olla mukana uudistuksessa, joka on rakennettu vahvasti kahden ulottuvuuden, maakuntauudistuksen ja valinnanvapauden, ympärille.
– Syksyllä ei tarvita kuin pari edustajaa, jotka alkavat miettiä, onko tämä kuitenkaan loppujen lopuksi puolueen intresseissä, Vuorelma kommentoi.