Tällä viikolla on seurattu merkillistä esitystä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja hallitus ovat puolustaneet järeimmin mahdollisin ottein hallituksen sote- ja maakuntauudistusta, vaikka käytännössä sen toteutuminen on erittäin epätodennäköistä.
Perustelen miksi.
Ensiksikin ei ole todellakaan selvää, että uudistuspaketti hyväksytään eduskunnassa syksylläkään. Kokoomuksen tukea ei mitattu nyt, eikä siitä ole koskaan koeäänestetty eduskuntaryhmässä.
Elina Lepomäki kirjoitti kirjassaan kokoomuksen päätösten syntyvän tilataksiin mahtuvassa porukassa. Kysymys kuuluukin: kerrotaanko meille nyt tilataksijengin vai koko eduskuntaryhmän kantaa uudistukseen ja erityisesti valinnanvapauden siirtymiseen kauas tulevaisuuteen?
Kokoomus voi hyvin vielä syksyn aikana päätyä siihen, että kentältä kantautuva epäluulo on sen verran vahvaa, ettei uudistusta kannata tukea eteenpäin.
Kokoomus voi kääntää peukun alaspäin joko jo sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tai vielä todennäköisemmin perustuslakivaliokunnassa. Varsinkaan perustuslakivaliokunnassa kaatajan varjo ei tarttuisi kokoomukseen, sillä ratkaisevaa, koko eduskunnan äänestystä ei tulisi koskaan.
Näin uudistus kuolisi jo tässä eduskunnassa.
Toisessa vaihtoehdossa kokoomus pysyisi uudistuksen tukena, ja ratkaisevassa äänestyksessä sote-lakipaketti hyväksyttäisiin joulun alla. Hallitus huokaisisi helpotuksesta.
Mutta uudistuksen toteutuminen sellaisenaan olisi yhä erittäin epätodennäköistä, sillä koko paketin toimeenpano siirtyy seuraavalle hallitukselle. Sote-uudistuksen toteutuminen on nyt lykätty alkamaan vuonna 2021 ja uudistuksen monet osat vasta porrastetusti seuraavina vuosina.
Kaikki lainsäädäntö mikä ei ole astunut voimaan, on seuraavan hallituksen muutettavissa täydentävällä tai kumoavalla lailla. Jos jotain jäisi eloon, niin todennäköisimmin uudistuksen maakunta-osuus, jota varten pidettävien vaalien valmistelu olisi kevättalvella jo pitkällä.
Huhtikuun eduskuntavaaleista tulee takuuvarmasti sote-vaalit, ja vaalin suurimmasta puolueesta tulee sote-suunnan ratkaisija.
Tämän hallituksen sote-paketin eteneminen sellaisenaan edellyttäisi, että seuraava hallitus olisi kokoonpanoltaan nykyisen kaltainen tai ainakin ytimenä olisi keskusta ja kokoomus. Mielipidemittausten nykyisillä kannatusluvuilla se ei näytä todennäköiseltä.
Nykyisen hallituksen kolmannella jäsenellä eli sinisillä ei ole ollut suuria sote-intohimoja, mutta muilla apupuolueeksi tarvittavillakin on oma sote-sanansa sanottavanaan.
Siksi tämän hallituksen sote-mallin toteutuminen sellaisenaan olisi ihme.