Eija´s Garden elämyspuutarha näyttää kävijän silmään runsaalta ja vehreältä. Salaisuus on, kuten arvata saattaa, runsas kastelu. Puutarhan Loviisan Ahvenkoskelle perustanut Eija Keckman saa kasteluveden Kymijoesta, jonka läntisin haara ulottuu Ahvenkoskelle. Vuolas virta pyöritti aikoinaan myös 1700-luvulla perustettua Strömforsin Ruukkia.
Eija Keckman suosii puutarhassaan kotimaisia kasveja. Hänen oma puutarhaherätyksensä on kuitenkin tuontitavaraa. Elämyspuutarhan nimestäkin voi arvata, että tuontimaa on Englanti.
– Jokin englantilaisissa puutarhoissa on kiehtonut aina. Kun sitten menin maahan ensimmäistä kertaa ihan 1990-luvun alussa, niin se oli menoa. En ollut silloin vielä edes puutarha-alalla vaan mainos- ja markkinointihommissa, Keckman kertoo.

Englantilaiset kartanoiden piha-alueet ja julkiset puutarhat ovat nekin loistokkaita, mutta juuri oikea mittakaava ja kotoisuus löytyi maalaispuutarhoista.
– Cottage garden -puutarhat ovat viehättäviä. Niissä on yhdistelty upeasti syötäviä ja koristekasveja.
Nyt Eija Keckman on ollut puutarhasuunnittelija 20 vuotta ja rakentanut Eija´s Garden -tarhaansa kymmenen vuotta.
Yökaste pelastaa
Eija Keckman silmäilee haikein mielin ennen ruusuille pyhitettyä kukkapenkkiä. Daaliat kukoistavat, mutta ruusut ovat mennyttä.

Kulunut vuosi on ollut kasvien kannalta vaikea ainakin eteläisessä Suomessa. Viime kesä oli sateinen ja kolea, talvi kylmä ja kostea. Tämän vuoden toukokuussa tuli yhtäkkinen lämpöaalto. Kasvit suorastaan purskahtivat kukoistamaan, jotkut kolmekin viikkoa etuajassa. Sitten tuli takapakkia ja viileä jakso. Nyt sitten kuumaa. Puiden pensaiden ja perennoiden sopeutumiskykyä koetellaan.
– Nyt on sentään ollut öisin vähän viileämpää. Riittää, että lämpötila laskee 22-25 asteeseen yöllä. Silloin syntyy yökastetta.
– Jos on 24 tuntia kuumaa, kuten jokunen vuosi sitten, kasvit tuntuvat melkein huutavan apua. Ne väsähtävät, eivätkä enää jaksa ottaa vettä vastaan, vaikka ovat janoisia, Keckman kuvailee.
Siisti, kastele ja toivo
Tällaisena kesänä kotipihan kunto saattaa olla surkea pidemmän mökkireissun tai ulkomaanmatkan jälkeen. Aurinko on polttanut nurmikon ja pensaat ja perennat kärvistelevät ruskeina. Valitettavasti ammattilaisellakaan ei ole poppaskonstia pihan elvytykseen.
– Kannattaa siistiä kukkapenkit ja pensaat. Itse ottaisin pois kaikki kuivuneet oksat ja perennojen ruskettuneet versot ja varret, Keckman neuvoo.
Sitten vain kastellaan ja toivotaan. Mitä luonnonmukaisempi kasvi on, sitä suuremmat mahdollisuudet sillä on selvitä. Jos kukinto on menetetty, moni kasvi ehtii vielä lämpimän jatkuessa kasvattaa ainakin uusia lehtiä.

Kellertävä nurmikko viheriöi mitä todennäköisimmin ensi vuonna. Pihanurmella on Keckmanin mukaan hyvä kyky uusiutua. Sen suhteen auttaa siis maltti.
Kasvien sijoittaminen ratkaisee, miten ne voivat
Kasvien säänkestävyydessä tärkein asia ovat kasvuolosuhteet. Kasvupaikka kannattaakin valita huolella jo puutarhaa perustettaessa.
– Viihtyykö kasvi varjossa vai auringossa, kuivassa vai kosteassa ja millainen on maaperä. Nämä kannattaa aina käydä läpi ennen kuin istuttaa kasvin.
Jos kasvuolosuhteet ovat sopivat, puutarhakasvit pärjäävät melkein omillaan.
Eija Kekcman kehottaa myös säilyttämään pihassa niin paljon luonnonmukaista kuin mahdollista. Vehreät saniaiset, pihalla kasvava puu, paikallaan tönöttävä kivi tai marjan varvut voi hyvin yhdistää puutarhakasveihin.
Puutarha laskee sykkeen
Puutarhanhoidosta on tullut yhä suositumpi harrastus Suomessa. Vaikka kesä on lyhyt, puutarhassa riittää puuhaa pitkälle syksyyn. Eija Keckman uskoo vihreän vaikuttavan myönteisesti myös mieleen. Hän on kouluttautunut Green Coachiksi, puutarhaterapeutiksi, joka johdattaa ihmisiä luonnon ja kasvienhoidon parantavan vaikutuksen äärelle.

Oma kokemus on tuonut aiheeseen konkretiaa.
– Kun tulen vaikka hektisiltä messuilta, pysäytän auton tuohon pihaan ja vedän hetken henkeä. Sitten vaihdan vaatteet, otan kitkemisvälineet ja laskeudun jonkun istutusryhmän kimppuun.
Keckmanin mukaan vaikutus on välitön. Sydämen lyönnit tasautuvat ja rentoutunut mieli löytää ratkaisut pulmiin. Omaakaan pihaa ei kannata hoitaa stressin kautta. Se kannattaa suunnitella sellaiseksi, että pihatyöt jaksaa hoitaa ja myös nauttia niistä.