Syyttäjä vaatii korkea-arvoisille poliisimiehille ehdollisia vankeusrangaistuksia virkarikoksista.
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään tiistaina Suomen rikoshistorian laajimman poliisirikosoikeudenkäynnin valmisteluistunto.
Syyttäjä kuvaili valmisteluistunnon jälkeen medialle, miten Suomen korkeat poliisijohtajat toimivat kun joutuivat epäillyn rooliin tietolähdetutkinnassa. Kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaan mukaan poliisit olivat kuulusteluissa vaitonaisia.
– He puhuivat paljon passiivissa ja syyttelivät toisiansa. Kukaan ei nostanut kättä pystyyn, vaan osoittivat sormella toiseen paikkaan, Tiesmaa sanoi.
Syyttäjän mukaan poliisien vaitonaisuus oli yksi syy siihen, että tietolähdetutkinta kesti lähes viisi vuotta.
– Tutkinta kesti pitkään, ja jouduttiin tekemään useampi lisätutkinta.
Poliisijohtajille vaaditaa ehdollista vankeutta tai ankaria sakkoja
Syytteiden mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei ole kirjattu vuosina 2008–2013 tietolähteitä rekistereihin niin kuin pitäisi.
Entiselle poliisylijohtajalle Mikko Paaterolle, Helsingin poliisilaitoksen entiselle päällikölle Jukka Riikoselle ja nykyiselle päällikölle Lasse Aapiolle syyttäjä vaatii enintään neljän kuukauden pituisia ehdollisia vankeusrangaistuksia tai ankaria sakkorangaistuksia virkavelvollisuuden rikkomisista.
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio ja kaksi hänen alaistaan eivät syyttäjän mukaan saisi selvitä sakoilla, vaan heidän kaikkien kohdalla syyttäjän vaatimus on neljän kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus. Rikosnimike on virkavelvollisuuden rikkominen.
Seitsemännelle syytetylle eli poliisitarkastajana työskennelleelle miehelle syyttäjä vaatii ankaraa sakkorangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjä ei katso hänen syyllistyneen rikokseen tahallisesti.
Keskusrikospoliisin päällikköä Robin Lardotia koskevat syytteet eivät ole vielä julkisia.
Kaikki poliisimiehet ovat kiistäneet syyllistyneensä virkarikoksiin.
Syyttäjä: Poliisijohto ei valvonut riittävästi alaisiaan
Syyttäjä siis katsoo, että poliisijohto on syyllistynyt tahallaan virkarikokseen yhtä miestä lukuunottamatta.
Syyttäjän mukaan Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on laiminlyönyt velvollisuutensa ylläpitää tietolähderekisteriä. Lisäksi tietolähdetoiminnasta vastanneet Aarnion alaiset eivät ole hoitaneet syytteiden mukaan lakisääteisiä velvotteitaan.
Poliisijohto puolestaan on syyttäjän mielestä laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa alaisiaan ja puuttua tietoonsa tulleisiin epäselvyyksiin.
Syyttäjän mukaan entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero olisi tiennyt jo vuonna 2009, että Helsingin poliisilaitoksella on tietolähteiden käyttöön ja rekisteröintiin liittyviä ongelmia.

Helsingin poliisilaitoksen entinen päällikkö Jukka Riikonen on syyttäjän mukaan laiminlyönyt huumerikosyksikön toiminnan johtamista. Hän ei ole syyttäjän näkemyksen mukaan vaatinut, että poliisilaitoksen yleisimmin käyttämät tietolähteet hyväksytään tietolähteiksi, heidät rekisteröidään ja tietolähteiden käyttö kirjataan ylös.
Riikosen kohdalta syyttäjä toteaa myös, että Riikonen olisi ilmaissut poliisihallinnon ohjausryhmän kokouksessa vuonna 2009, että Helsingin poliisilaitos ei sitoudu noudattamaan järjestelmällistä tietolähdetoimintaa koskevia määräyksiä.
Jari Aarnio on siirtynyt tällä hetkellä virasta pidätettynä olevan, Helsingin poliisilaitoksen nykyisen johtajan Lasse Aapion alaisuuteen vuonna 2012.
Syyttäjän mukaan Aapio on tiennyt jo samana vuonna, että huumerikosyksikkö ei esimerkiksi pysty selvittämään hankkimiensa puhelinliittymien käyttöä operaatioissaan. Syyttäjän mukaan Aapio on ollut samana vuonna tietoinen myös rahankäyttöön liittyvistä epäselvyyksistä.
Pääkäsittelyn alkua siirrettiin – "Hyviä vaihtoehtoja ei ole"
Valmisteluistunto alkoi Helsigin käräjäoikeudessa tiistaiaamuna aikatauluongelmien käsittelyllä. Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotin sai vasta eilen virkarikossyytteen, jota on tarkoitus käsitellä tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä.
Lardotin asianajaja Markku Fredman sanoi oikeudelle, että tilanne on kovin epäselvä.
– Lardotin haastetta ei ole laadittu, saatikka edes annettu hänelle. Syyte tuli yllätyksenä. Hyviä vaihtoehtoja ei ole.
Oikeuden puheenjohtaja Marjatta Berg myönsi, että hyviä vaihtoehtoja ei ole. Lardotille ei jää riittävästi aikaa valmistautua oikeudenkäyntiin.
Puheenjohtaja päätyi lopulta siihen, että pääkäsittelyn alkua siirretään niin, että käsittely alkaa vasta 3. syyskuuta. Alun perin käsittelyn oli tarkoitus alkaa elokuun 28. päivä.
Syytettyjen penkillä useita poliisijohtajia
Tiistaina valmisteluistuntoon syytetyistä saapui ainoastaan hyllytettynä oleva Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio. Aapiota vastassa oli oikeustalon pääovella useita toimittajia ja kuvaajia. Aapio totesi medialle edelleen kiistävänsä syytteet.
Oikeussaliin saapui Aapion lisäksi kaksi syyttäjää ja monta asianajajaa, jotka edustavat poliisipäälliköitä tässä jutussa.
Pääkäsittelyssä syytettyjen penkille istuu yhteensä neljä korkea-arvoista, nykyistä ja entistä poliisijohtajaa.
He ovat entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot, Helsingin poliisilaitoksen entinen päällikkö Jukka Riikonen sekä nykyinen päällikkö Lasse Aapio.
Aapio on hyllytetty virastaan häneen kohdistuvan virkarikossyytteen vuoksi. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoi eilen Ylelle, että ministeriö aloittaa harkinnan siitä, miten Lardotin viranhoito järjestetään syytteen aikana.
Lisäksi syytteessä on yksi muu poliisimies sekä Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.
Oikeudessa selvisi tänään, että Aapion lisäksi Helsingin poliisilaitos on hyllyttänyt myös erään toisen poliisimiehen, joka on syytteessä tässä jutussa. Hän on toiminut aiemmin Aarnion alaisuudessa.
Pääkäsittely alkaa syyskuun alussa
Laajan kokonaisuuden käsittely kestänee tammikuuhun asti. Oikeuskäsittelyn aikana kuullaan kymmeniä todistajia ja kahlataan läpi tapauksen 6 000–8 000-sivuista esitutkinta-aineistoa.
Aineistoa on ehtinyt kertyä, sillä tapauksen tutkinta on kestänyt vajaat viisi vuotta. Poliisin tietolähdetutkinta alkoi, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) teki tutkintapyynnön Helsingin poliisilaitoksen tilanteesta.
Syytteiden mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei ole kirjattu vuosina 2008–2013 asianmukaisesti tietolähteitä rekistereihin.
Syyttäjä katsoo myös, etteivät poliisijohtajat Helsingin poliisilaitoksella ja Poliisihallituksessa valvoneet riittävästi tietolähteiden käyttöä.
Jari Aarnio johti aiemmin Helsingin huumepoliisia, jossa tietolähteitä käytettiin.
Aarnio on tuomittu aiemmin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta. Aarnio odottaa hovioikeuden ratkaisua törkeitä huumausainerikoksia sekä muita rikoksia koskevasta kokonaisuudesta.
Lue myös:
Päivi Räsänen: Poliisi ei suostunut antamaan sisäministerille selvitystä tietolähteiden käytöstä