– Kaikki johtajat saisivat ottaa oppia isä-Bushilta siinä mielessä, että selkeä ulkopolitiikka on toimeenpanoa eikä lausuntoja ja puhumista. Hyvät neuvot löytyisivät sieltä niin Trumpille kuin muillekin.
Näin tiivistää George H. W. Bushin perintöä Suomen entinen pitkäaikainen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Jukka Valtasaari.
Yhdysvaltain entinen presidentti George H. W. Bush kuoli perjantaina 94-vuotiaana. Bush oli presidenttinä vuosina 1989–1993. Hän oli järjestyksessä Yhdysvaltain 41. presidentti.
Jukka Valtasaari tapasi Bushin useita kertoja vierailujen ja Valkoisessa talossa järjestettyjen tapahtumien yhteydessä.
– Hän oli herrasmies, joka otti kaikki huomioon. Hän kohteli ihmisiä samalla tavalla. Olipa kyseessä YK:n pääsihteeri tai hissimies, Valtasaari sanoo.

Bushin presidenttikausi oli erittäin turbulenttia aikaa: Itä-Euroopan murrokset alkoivat ja lopulta Neuvostoliitto romahti. Valtasaari korostaa Bushin roolia Euroopan uudelleen muotoutumisessa.
– Se on asia, josta hän on saanut aivan liian vähän arvostusta osakseen. Toukokuun lopussa 1989 hän puhui vapaasta ja yhtenäisestä Euroopasta. Se oli visio siitä, millainen Euroopasta oli tulossa. Hän oli puoli vuotta edellä Berliinin muurin kaatumista.
Bush muistetaan myös toisesta valtavasta uutistapahtumasta, Persianlahden sodasta.
Bush kävi Helsingissä neuvottelemassa tilanteesta Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatšovin kanssa syyskuussa 1990, kun sodan alkamisesta oli kulunut viisi viikkoa.

– Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olivat ensimmäistä kertaa yhtä mieltä YK:n turvallisuusneuvostossa. Yksimielisyys presidenttitasolla vahvistettiin Helsingissä, Valtasaari toteaa.
Valtasaari oli Washingtonin suurlähettiläänä vuosina 1988–1996 ja 2001–2005.
"Bush ja Koivisto ymmärsivät toisiaan tavattoman hyvin"
Ensimmäisellä vierailulla Bush kävi Suomessa kuitenkin jo vuonna 1983 ollessaan Ronald Reaganin varapresidenttinä.
Tuolloin hän tapasi presidentti Mauno Koiviston presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa. Samalla alkoi Bushin ja Koiviston tuttavuus.
– He söivät pitkän lounaan, joka venähti ja venähti. Siitä lähtien he olivat keskenään kirjeenvaihdossa.
Yle haastatteli Bushia tämän Suomen-vierailun aikana vuonna 1983. Voit katsoa haastatteluvideon täältä.
Valtasaaren mukaan Koivistolla ja Bushilla "synkkasi" keskenään hyvin. Tästä osoituksena voi kirjeenvaihdon lisäksi pitää sitä, että Koivisto oli yksi kymmenestä valtionpäämiehestä, joille Bush soitti tultuaan valituksi presidentiksi.

– He ymmärsivät toisiaan tavattoman hyvin. Muutamat tapaamiset, joissa olin mukana, olivat mutkattomia samanikäisten sodan käyneiden miesten ja samanpituistenkin miesten välillä.
Valtasaari muistelee Koiviston Yhdysvaltain-vierailua vuonna 1991. Bush oli juuri päässyt pois sairaalahoidosta ja median kiinnostus oli valtava.
– En ole nähnyt missään yhtä paljon kameroita kuin silloin. Bush kehui, että Koivisto tunsi Neuvostoliiton paremmin kuin kukaan hänen tuntemansa ihminen. Se meni ulos joka tuutista.
Bush syntyi vauraaseen perheeseen
George H. W. Bush syntyi 12.6.1924 Miltonissa Massachusettsin osavaltiossa. Hänen isänsä Prescott toimi pankkiirina ja senaattorina. Myös äiti Dorothy oli vauraasta suvusta.
Bush opiskeli Phillipsin akatemiassa Massachusettsissa täysi-ikäisyyteen asti. Armeijaan hän liittyi 18-vuotispäivänään toisen maailmansodan ollessa käynnissä.

Sodassa Bush toimi laivaston lentäjänä ja osallistui yli 50 taistelutehtävään. Bushin kone ammuttiin alas Tyyneenmereen, mutta hänet onnistuttiin pelastamaan.
Sodan jälkeen hän jatkoi opintojaan Yalen yliopistossa. Hän valmistui taloustieteistä vuonna 1948.
Valmistuttuaan hän muutti Texasiin ja alkoi työskennellä öljybisneksessä. Muutama vuosi myöhemmin Bush oli perustamassa öljyalan yrityksiä.
Politiikkaan vuonna 1963
Vaurastunut Bush siirtyi politiikkaan vuonna 1963, kun hänet valittiin republikaanipuolueen paikallisjohtajaksi Harrisin piirikunnassa Texasissa. Samana vuonna hän pyrki senaattiin, mutta hävisi demokraattien ehdokkaalle.
Kaksi vuotta myöhemmin Bush valittiin edustajainhuoneeseen, jossa hän istui kaksi kautta eli vuoteen 1970 asti. Hän pyrki senaattiin, mutta ei tullut valituksi.
1970-luvulla Bush työskenteli korkeissa viroissa muun muassa Yhdysvaltain YK-suurlähettiläänä ja keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajana. Hän oli myös republikaanien kansalliskomitean johdossa.

Vuonna 1980 George H. W. Bush pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi, mutta hävisi Ronald Reaganille. Bush nousi kuitenkin Reaganin varapresidentiksi ja jatkoi varapresidenttinä myös Reaganin toisella kaudella.
Presidenttikausi oli turbulenttia aikaa
Vuoden 1988 vaaleissa Bush nousi presidentiksi voitettuaan demokraattien Michael Dukakisin.
Ensimmäistä vuotta vallassa värittivät Itä-Euroopassa alkaneet murrokset.
Seuraavan vuoden alussa Yhdysvallat syrjäytti Panaman diktaattorin Manuel Noriegan.
Vuonna 1990 alkoi Persianlahden sota, kun Irak oli miehittänyt öljyrikkaan Kuwaitin. Bush kokosi koalition, joka voitti Saddam Husseinin ja turvasi Yhdysvaltojen liittolaisen Saudi-Arabian. Bush puhui tilanteesta televisiossa 8. elokuuta.

Bushin suosio nousi Persianlahden sodan myötä Yhdysvalloissa huippulukemiin. Korkeimmillaan hänen kannatuksensa oli yli 80 prosentin luokkaa.
Taloustaantuma söi kannatusta
Bushin saavutukseksi lasketaan myös Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusta pohjustaneiden neuvottelujen käyminen Kanadan silloisen pääministerin Brian Mulroneyn kanssa.
Taloustaantuma kuitenkin söi Bushin kannatusta. Bushin iskulauseena oli ollut "Ei lisää veroja", mutta hän joutui syömään sanansa ja taipumaan veronkorotuksiin.
Bush menetti konservatiivien tukea. Arvostelijoiden mielestä hän ei ollut hoitanut riittävän hyvin kotimaan asioita.
Vuonna 1993 Bush hävisi presidentinvaalit demokraattien Bill Clintonille.
Hyväntekeväisyyttä Clintonin kanssa
Presidenttikautensa jälkeen George H. W. jäi eläkkeelle, mutta esiintyi vielä paljon julkisuudessa muun muassa poikansa presidenttikampanjassa.

Myöhempinä vuosinaan George H. W. Bush tunnettiinkin myös poikansa kautta. George W. Bush oli Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 2001–2009.
Vanhempi Bush myös keräsi varoja yhdessä Bill Clintonin kanssa Kaakkois-Aasian tsunamin ja Haitin vuoden 2010 maanjäristyksen uhrien auttamiseen.
George H. W. Bush ei ollut presidenttinä median suosikki, kuten ei hänen poikansakaan vuosia myöhemmin.
Bushia pidettiin pragmaattisena poliitikkona, mutta ei erityisen vetovoimaisena puhujana tai esiintyjänä.
Bushin puoliso Barbara menehtyi pitkäaikaisen sairauden jälkeen 92-vuotiaana huhtikuussa 2018. Pariskunta ehti olla naimisissa 73 vuotta.

Pariskunta sai kuusi lasta. Heistä George nuoremman lisäksi politiikassa on ollut mukana tämän pikkuveli Jeb, joka toimi Floridan kuvernöörinä 1999–2007. Jeb Bush oli mukana republikaanien presidenttiehdokaskilpailussa vuonna 2016, mutta luopui kilpailusta.
Vauhdikas mutta Suomessa vähemmän tunnettu fakta George H. W. Bushista oli hänen laskuvarjohyppyharrastuksensa.
Bush sairasti pitkään Parkinsonin tautia ja oli viimeiset vuotensa pyörätuolissa.
Kuitenkin vielä 90-vuotispäivänään hän hyppäsi tandem-laskuvarjohypyn. Entinen lentäjä hyppäsi laskuvarjolla myös 80- ja 85-vuotispäivinään.
Lisää aiheesta:
Yhdysvaltain entinen presidentti George H. W. Bush on kuollut
George H. W. Bushin haastattelu Suomen vierailulla vuonna 1983 Elävässä Arkistossa