Aiemmin viranomaiset muistuttivat ahkerasti jäykkäkouristusrokotteen merkityksestä. Jos esimerkiksi kesämökillä astui naulaan, hoitohenkilökunnan ensimmäinen kysymys oli, onko jäykkäkouristusrokotus voimassa.
Rokotuksistaan huolehtiva on saattanut yllättyä, kun rokotetta ei tarvitsekaan 10 vuoden välein uusia. Samalla rokotteella selviää seuraavatkin 10 vuotta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti keväällä 2018, että työikäisten pitää uusia jäykkäkouristusrokote 20 vuoden välein.
Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo, että uudistus aiheutti hämmennystä varsinkin vuoden 2018 alkupuolella, kun THL ilmoitti muutoksesta jäykkäkouristus-kurkkumätärokotteen aikatauluissa. Sittemmin tilanne on rauhoittunut.
Likaisen haavan saaneelle yhä piikki tarvittaessa
Tyksin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön ylilääkäri Esa Rintala pohtii, että jäykkäkouristusrokotuksia on annettu Suomessa ehkä liiankin ahkerasti. Muissa maissa rokotuksia on vähennetty.
– Ei meillä sen enempää tule likaisia haavoja kuin muissakaan maissa, joten rokotusten harventaminen on turvallista. Rokote annetaan edelleen likaisen haavan saamisen jälkeen, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut 10 vuotta, vakuuttaa Rintala.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tehnyt analyysin jäykkäkouristusrokotetta koskevista vasta-aineista. Taso oli hyvä. Suomessa rokotetaan neljä kertaa niin paljon kuin Ruotsissa, kertoo Rintala.
Rintala sipaisee olkapäätään siitä kohdasta, johon rokotus annetaan. Hän kertoo, että rokotteen antaminen liian usein saattaa aiheuttaa kivuliaan paikallisreaktion rokotuksen jälkeen.
Rokotteesta on pulaa kansainvälisesti
Toinen syy, jonka takia jäykkäkouristusrokotteen turhaa antamista on vähennettävä, liittyy rokotteen saatavuuteen. Ylilääkäri Esa Rintala kertoo, että siitä on pulaa kansainvälisellä tasolla. Kokonaan rokote ei kuitenkaan ole vaarassa loppua.
– Jäykkäkouristusrokotetta tarjotaan kaikissa maissa. Rokotteen valmistajilta edellytetään, että tuotanto toimii.
Jokaisessa maassa on pohdittava, miten paljon rokotetta todellisuudessa tarvitaan.
Jäykkäkouristus on harvinainen, mutta vakava sairaus
Rokotusten harventamista perustellaan tapausten vähäisellä määrällä. Väestön immuniteetti on hyvällä tasolla. Kyse on kuitenkin vakavasta sairaudesta.
Jos haavan alueella tulee paikallisesti lihasnykinää tai yleisemmin lihasnykinöitä, siitä pitää kertoa lääkärille. Esa RIntala
THL:n erikoislääkäri Tuija Leino kertoi Ylen jutussa keväällä 2018, että 2000-luvulla jäykkäkouristuksia on todettu yksi tai kaksi vuodessa. Hyvästä hoidosta huolimatta suurin osa sairastuneista on kuollut Suomessa 2000-luvullakin.
Ylilääkäri Esa Rintala painottaa, että mahdollisiin taudin oireisiin on suhtauduttava vakavasti.
– Jos haavan alueella tulee paikallisesti lihasnykinää tai yleisemmin lihasnykinöitä, siitä pitää kertoa lääkärille. Näin voidaan tarkistaa potilaan rokotushistoria ja aloittaa hoito tarvittaessa, neuvoo Rintala.
Yli 65-vuotiaat rokotetaan yhä 10 vuoden välein
Vaikka työikäiset saavat jäykkäkouristusrokotuksen vain 20 vuoden välein, yli 65-vuotiaat rokotetaan yhä 10 vuoden välein. Ylilääkäri Esa Rintala kertoo, että heidän rokotussuojansa voi olla heikompi kuin työikäisillä. Myös rokotuksen teho on heillä heikompi.
Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo, että uudistus aiheuttaa jonkin verran pulmia terveyskeskuksissa. Uusien käytäntöjen oppiminen vie aikaa.
– Jäykkäkouristus-kurkkumätärokotukset suositellaan annettavaksi aikuisilla 25-, 45- ja 65-vuotiaille. Lisäksi 25-vuotiaille annetaan eri rokote, koska siinä on mukana myös hinkuyskä.
Ikäperusteinen rokottaminen helpottaa kansalaisia muistamaan rokotteen ottamisajankohdan. Jutta Peltoniemi
Ikäperusteinen rokottaminen helpottaa kansalaisia muistamaan rokotteen ottamisajankohdan. Jutta Peltoniemi
Toisaalta osa terveydenhuollossa työskentelevistä tarvitsee viiden vuoden välein hinkuyskä-jäykkäkouristus-kurkkumätärokotuksen, koska he työskentelevät jatkuvasti pienten imeväisten kanssa.
Yksilöllinen arvio rokotuksen tarpeellisuudesta
Turun kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jutta Peltoniemen mukaan ammattilaisilta on tullut eniten kyselyjä 25-vuotiaiden hinkuyskää, jäykkäkouristusta ja kurkkumätää ehkäisevästä rokotuksesta, koska moni on voinut saada sen juuri esimerkiksi varusmiespalvelussa. Silloin mietitään, pitääkö ja kannattaako rokote jo antaa.
– Ehkä nyt joudumme miettimään aikatauluja aiempaa yksilöllisemmin. Ikäperusteinen rokottaminen helpottaa kansalaisia muistamaan rokotteen ottamisajankohdan, pohtii Peltoniemi.
Clik here to view.

Sekä Rintala että Peltoniemi myöntävät, että rokotusten muistaminen tai tarkistaminen on ajoittain vaikeaa.
Jäykkäkouristusrokote on voitu laittaa tapaturman yhteydessä esimerkiksi mökkipaikkakunnalla tai matkalla, ja tietoa voi olla vaikea tarkistaa. Kaikki työterveyshuollot eivät toimita tietoja rokotuksista, joten ne eivät päädy Omakanta -ohjelmaan.
– Jos tietää, ettei ole saanut jäykkäkouristusrokotetta 20 vuoteen, sen voi käydä hakemassa. Vaikka tietyt ikäluokat kuuluvat yleisen rokotusohjelman piiriin, heitäkään ei kutsuta rokotukseen esimerkiksi terveyskeskuksesta. Rokotuksista pitää huolehtia edelleen itse, painottaa ylilääkäri Esa Rintala.