LONTOO Britannian parlamentin alahuone pakotti perjantaina pääministeri Theresa Mayn jälleen polvilleen. Hänen brexit-sopimuksensa ei kelvannut maan parlamentille puolitettunakaan.
Äänestettävänä oli tällä kertaa vain Mayn brexit-sopimuksen eroa käsittelevä osa. Tulevaisuuden EU-suhteet oli jätetty myöhempään pohdintaan. Mutta tämäkään ei houkutellut oppositiota Mayn tueksi. Samalla hallituksen tukipuolue (Pohjois-Irlannin unionistipuolue) DUP sekä kovimman linjan EU-eromieliset konservatiivit jatkoivat vastustustaan.
Mayn tuorein tappio tarkoittaa sitä, että Britannia eroaa 12. huhtikuuta EU:sta ilman sopimusta, jos vaihtoehtoisia ratkaisuja ei löydetä pikavauhdilla.
Maan parlamentti yrittää löytää ratkaisuja EU-eroon maanantaina. Luvassa on jälleen suuntaa-antavia äänestyksiä, joilla pyritään luovimaan väylä ulos brexit-karikoilta.
Lupaavimmalta vaihtoehdolta näyttää malli, jossa Britannia loisi pysyvän tulliliittojärjestelyn EU:n kanssa Theresa Mayn jyrkän eromallin sijaan. Parlamentin enemmistön kannatus tulliliittomallille jäi keskiviikkoisessa suuntaa-antavassa äänestyksessä vain kahdeksan äänen päähän enemmistöstä.
Theresa May on kompuroinut pääministerinä tappiosta tappioon jo kauan. Nyt hänen asemansa alkaa näyttää kohtalokkaan tukalalta.
May lupasi ennen perjantain äänestystä erota tehtävästään toukokuussa jos hänen sopimuksensa hyväksytään. Se hylättiin, mutta pääministerin itse aloittamaa lähtölaskentaa voi olla vaikea perua.
Hän lupasi erota onnistuessaan, joten näyttää hyvin erikoiselta, jos hän jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut kirvelevän epäonnistumisen jälkeen.
Mutta pääministerin pitäisi joko erota itse tai parlamentin pitäisi pakottaa hänet syrjään epäluottamusmenettelyllä. Theresa May on turvassa oman puolueen sisäiseltä epäluottamusäänestykseltä joulukuuhun saakka aiemman syrjäytysyrityksen epäonnistuttua.

Jos parlamentti löytää yhteisymmärryksen Mayn mallista poikkeavasta EU-eron toteutuskeinosta uskotaan Euroopan unionin myöntävän lisäaikaa neuvotteluille.
Aikalisästä tulisi todennäköisesti pitkä, mikä on myrkkyä EU-eromielisille brittiparlamentin edustajille.
Jos parlamentista ei löydy selvää yhteisymmärrystä jollekin mallille, saattaa olla mahdollista, että Theresa May tuo sopimuksensa kansanedustajien eteen vielä neljännen kerran.
Lue myös:
Britannian parlamentti hylkäsi EU-erosopimuksen kolmannen kerran