Helsinkiläinen Maria Korpela on unelmoinut lääkärin ammatista pienestä tytöstä lähtien. Valintakoetta varten hän uurasti kuukausia.
Kun tiedot korkeakoulujen yhteisvalinnoista kesäkuun lopulla tulivat, keräsi Korpela rohkeutta kaksi tuntia ennen kuin uskalsi katsoa omat tuloksensa.
Opiskelupaikka Turun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta irtosi ensimmäisellä yrityksellä.
– Se oli paras fiilis ikinä. Jokaikinen sekunti lukemisesta oli tuon fiiliksen arvoinen.
Turkuun valittiin 145 uutta opiskelijaa ja sinne oli hieman helpompi päästä kuin Helsingin yliopistoon, jossa rima oli korkeimmalla.
Korpelan pisteet olisivat riittäneet myös Helsinkiin, mutta hän ei hakenut kotikaupunkiinsa.
– Mun unelma on aina ollut päästä Turkuun.
Taidealat valtasivat taas kärkipaikat
Vaikka lääketieteitä on vaikea päästä opiskelemaan, kaikkein kilpailluimmat hakukohteet yliopistoissa löytyivät tänäkin vuonna taidealoilta.
Taidealoilla hakijoita on paljon, mutta opiskelupaikkoja vähän. Esimerkiksi näyttelijäopintoihin ensisijaisesti Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun tähdänneitä oli yli 850. Koulutukseen hyväksyttiin 12 hakijaa.
Myös psykologian ja logopedian opiskelupaikkojen saaminen oli jälleen kiven alla.
Jutun lopussa on taulukko, josta voit katsoa tarkempia tietoja liki neljästäsadasta yliopistojen hakukohteesta. Voit etsiä ja selata tietoja hakijoista, valituista ja sisäänpääsyprosenteista.
Allaolevasta taulukosta näet yliopistojen 20 hakukohdetta, joissa hyväksyttyjen opiskelijoiden määrä oli pienin ensisijaisten hakijoiden määrään verrattuna.
Clik here to view.

Korkeakoulujen yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen eri koulutukseen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa ja mieluisin kohde ilmoitetaan ykkössijalle.
Kerroimme huhtikuussa, mitkä olivat korkeakoulujen tämän vuoden yhteishaun 600 suosituinta hakukohdetta ja kuinka paljon niissä oli aloituspaikkoja ja ensisijaisia hakijoita.
Läheskään kaikkia ei valittu ensisijaiseen hakukohteeseensa. Ensisijaisen hakijan ohi menivät paremmat valintakoepisteet tai todistusarvosanan saaneet, vaikka hakukohde ei olisikaan ollut heille mieluisin.
Opiskelupaikkaa vaille jäi yhteishaussa yli 100 000 hakijaa.
Luonnontieteissä kilpailua oli vähiten
Helpommin tavoitettavia korkeakoulupaikkoja löytyi tänäkin vuonna etenkin matemaattis-luonnontieteellisiltä aloilta. Näillä aloilla opiskelupaikkoja on paljon.
Vaikka ensisijaisia hakijoita koulutuksiin on vähemmän, ei opiskelupaikka silti irtoa ilman riittävää osaamista.
Allaolevasta taulukosta näet yliopistojen 20 hakukohdetta, joissa hyväksyttyjen opiskelijoiden määrä oli suurin ensisijaisten hakijoiden määrään verrattuna.
Ensisijaisia hakijoita ei riittänyt kaikille aloituspaikoille. Heidän joukostaan hyväksyttyjen lisäksi opiskelijoita valittiin alempien hakutoiveiden perusteella enemmän kuin kilpailluissa koulutuksissa.
Clik here to view.

Olipa koulutus kilpailtu tai ei, valituiksi tulleiden piti ilmoittaa 8. heinäkuuta mennessä, ottavatko he tarjotun paikan vastaan. Vapautuvia paikkoja tarjotaan varasijoille jääneille heinäkuun loppuun asti.
Lisähakuja vapaiksi jääneille opiskelupaikoille järjestetään etenkin ammattikorkeakouluissa. Tiedot niistä löytyvät Opintopolku-verkkopalvelusta.
Ensi vuonna ei tarvitse jännittää
Maria Korpela on helpottunut siitä, että sai paikan heti ensimmäisellä yrityksellä 19-vuotiaana.
Hän aloitti valmistautumisen rankaksi tiedettyyn pääsykokeeseen lokakuussa syksyn ylioppilaskirjoitusten jälkeen.
Apuna oli alusta lähtien valmennuskurssi ja opiskelutahti kiihtyi keväällä, kun lonkkaleikkaus esti urheilemisen.
– Lukemisesta tuli elämäntapa, nautin siitä.
Clik here to view.

Vaikka Korpelan ylioppilastodistus on hyvä, sieltä ei löydy yhtään laudaturia.
Korpela arvioi, että hän ei pääsisi todistuksellaan lääkikseen ensi vuonna ja valintakokeen kautta pääseminenkin voisi olla tätä vuotta vaikeampaa.
Lääketeteellisen alan koulutuksiin valitaan ensi kevästä lähtien ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella 51 prosenttia uusista opiskelijoista.
Korpela olikin jo ilmoittautunut syksyn ylioppilaskirjoituksiin korottamaan arvosanojaan.
– Onneksi ei tarvitse mennä.
Jos ovet eivät olisi auenneet lääkikseen, hän olisi pyrkinyt ensi vuonna "ihan täysillä" uudelleen ja samoin vielä seuraavanakin vuonna. Sen jälkeen hän olisi harkinnut opiskelua Saksassa.
– Mutta unelma on nyt toteutunut. Toinen unelma on karaten arvokisamitali.
Etsi itseäsi kiinnostavat hakukohteet ja koulutusalat
Taulukkoon on koottu lähes 400 yliopistojen hakukohdetta. Mukana eivät ole maisterihaun, avoimen väylän eivätkä tiedekilpailuissa menestymisen kautta saadut opiskelupaikat.
Hausta on jätetty pois koulutukset, joihin ei hyväksytty yhtään hakijaa. Lähinnä niitä ovat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian koulutukset, joissa aloituspaikkojen määrää ei määritelty etukäteen.
Jos haluat verrata tuoreita lukuja viime vuoden lukuihin, löydät ne elokuussa 2018 julkaistusta jutusta.
Voit tehdä taulukosta hakuja tutkinnon, koulutusalan, yliopiston ja paikkakunnan mukaan. Hakijoiden määrä on ensisijaisten hakijoiden määrä. Valitut voivat olla myös muita kuin ensisijaisia hakijoita