Keskustan puheenjohtajaehdokkaat Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni kohtasivat Ylen A-studiossa. Erityisesti eriävät talous- ja verolinjat kirvoittivat ehdokkailta kommentteja, vaikka Antti Kaikkonen kuvasikin eroja pieniksi.
– Esimerkiksi vaalikoneissa on kysytty perintöverosta. Ajattelen, että sitä olisi hyvä asteittain pidemmällä tähtäimellä keventää, ja Katri näkee sen ilmeisesti vähän toisella tavalla, Kaikkonen pohti.
– Mielestäni miljoonalukaaleista pitää maksaa perintöveroa, ja ajattelen, että jos verotusta kevennetään, niin silloin täytyy kyllä keventää niiden tavallisten työtätekevien miesten ja naisten verotusta, Kulmuni nokitti.
– Olen samaa mieltä, että miljoonalukaaleista joutaa maksaa perintöveroa jatkossakin, mutta pidemmällä tähtäimellä tällaiset tavalliset perinnöt, pitäisin hyvänä että niiden verotusta hitusen kevennettäisiin, Kaikkonen vastasi.
Kulmuni haastoi Kaikkosta myös vaalikonevastauksista pääomaverotuksen osalta.
– Niissä kysymyksissähän et ole vastannut oikein mitään. Täytyyhän sinulla Antti jokin linja olla! Se ettei ole linjaa, ei ole linja, Kulmuni lateli.
– Minä näen, että verotuksen nykyinen taso on aivan hyvä, ja olennaista on, että verotus on kilpailukykyistä verrattuna meidän toimintaympäristöömme. On kysymys siitä, että yrittäminen ja työn tekeminen on tässä maassa kannattavaa, Kaikkonen muotoili.
Myös Sipilän hallituksesta löydettiin kritisoitavaa
Vaikka keskusta oli edellisellä hallituskaudella pääministeripuolue, löysivät molemmat puheenjohtajaehdokkaat edeltäjänsä Juha Sipilän hallituksesta kritiikin kohteita.
Esimerkiksi Postin pääjohtajan kohonneen palkan myötä Antti Kaikkonen näki, että edellisen hallituksen omistajaohjauspolitiikka on osin epäonnistunut.
– Silloin, kun virheitä on tehty niin niitä pitää korjailla ja näissä (palkkioissa) on menty liian pitkälle. Kyllä kritiikkiä pitää tästä mielestäni sinne hallituksenkin suuntaan osoittaa.
Molemmat ehdokkaat olisivat valmiita leikkaamaan johtajien palkkioita tuntuvasti.
– Jos valtionyhtiössä on miljoonaliksa, niin se ei enää ole kohtuullista, Katri Kulmuni totesi.
Kulmuni kritisoi myös sitä, hahmotettiinko keskusta viime hallituskaudella keskustalaiseksi puolueeksi.
– Aina silloin kun keskustasta on tullut mielikuva pikkukokoomuslaisena tai vähän vaaleanvihreänä tai kevytversiona perussuomalaisista niin huonosti on käynyt.
Kulmunin mukaan keskustan linja jäi viime kaudella epäselväksi esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä.
– Me autetaan hätää kärsiviä, mutta ei voi meidän järjestelmää hyväksikäyttää, eikä tehtailla hakemuksia kerta toisensa jälkeen, Kulmuni muotoili maahanmuuttolinjaansa.
– Mehän kiristimme monia lakeja, mutta mielikuva jäi epäselväksi. Ihmiset ei oikein tienneet, että mitä se keskusta edustaa.
Antti Kaikkonen oli maahanmuuton suhteen samoilla linjoilla.
– Maahanmuuttopolitiikasta, varsinkin turvapaikkapolitiikasta syntyi vähän löperökin kuva viime kaudella. Saattoi syntyä kuva, että keskustan linja olisi ikään kuin, että tulkaa kaikki.
– Keskustan linjan pitää mielestäni olla tiukka mutta reilu, eli aidosti hädässä olevia on autettava, mutta emme voi ottaa tänne koijareita, huijareita, saatikka rosvoja, Kaikkonen sanoi.
Puheenjohtaja valitaan viikonloppuna
Keskusta valitsee itselleen puheenjohtajan viikonloppuna Kouvolassa ylimääräisessä puoluekokouksessa. Tällä hetkellä kisaan ei ole ilmoittautunut muita ehdokkaita Kaikkosen ja Kulmunin lisäksi.
Loppusuoralleen edennyt puheenjohtajakisa on saanut uutta virtaa, kun yhä useampi keskustavaikuttaja valinnut puolensa. Esimerkiksi perhevapaalla oleva tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kannattaa Kaikkosta. Useat konkaripoliitikot, kuten Mauri Pekkarinen, taas ovat asettuneet Kulmunin tueksi. Kyselyiden perusteella on vaikea ennustaa, kuka nousee Kouvolassa voittajaksi.
Keskustan puheenjohtajaehdokkaita Antti Kaikkosta ja Katri Kulmunia haastateltiin Ylen A-studiossa. Katso koko haastattelu klikkaamalla jutun pääkuvaa.
Lue lisää:
Alma Median kysely: Kulmuni repäisi kaulan Kaikkoseen
Uutissuomalainen: Kaikkonen on piirijohtajien lievä suosikki keskustan puheenjohtajaksi