Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 105999

Jätehuolto tarttuu kymmenien miljoonien kilojen tekstiilijäteongelmaan: HSY ottaa ilmaiseksi vastaan reikäiset lakanat ja loppuun kuluneet vaatteet

$
0
0

Halvalla ostettuun T-paitaan on ilmestynyt suuri reikä. Mitä sille pitäisi tehdä? Lähin UFF:in laatikko ei enää ole vaihtoehto ja sekajätepussi perin epäekologinen ratkaisu.

Suomessa syntyy vuosittain kymmeniä miljoonia kiloja tekstiilijätettä, jonka nykyistä tehokkaampaa kierrättämistä testataan Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n alueella marraskuun alusta lähtien.

Rikkinäiset ja loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit voi viedä Sortti-asemille maksutta kolmen kuukauden ajan.

– Kokeilussa selvitämme keräyksen järjestämiseen ja lajitteluun liittyviä asioita sekä kerätyn materiaalin määrää ja laatua, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen tiedotteessa.

Keskustelu pikamuodista ja siitä syntyvästä jätteestä on käynyt kiivaana viime vuoden ajan.

Viimeksi aihe nousi pinnalle, kun puolalaisyritys avasi uusia muotiliikkeitä kauppakeskus Triplassa. Viisi myymälää avannut muotiyritys LPP Group teki myyntiennätyksen Triplan kauppakeskuksessa.

Tekstiileistä tehdään kierrätyskuitua Turussa

Lounais-Suomen Jätehuolto valmistelee parhaillaan Turkuun testivaiheen jalostuslaitosta, jossa kotitalouksilta kerätyt tekstiilit voitaisiin jalostaa kierrätyskuiduksi. Laitos valmistuu ensi syksynä. Turkuun päätyy ainakin alkuvaiheessa myös pääkaupunkiseudulta kerätty tekstiili, joka soveltuu laitoksen prosessiin.

Lounais-Suomen Jätehuolto ottaa jo nyt vastaan tekstiilijätettä maksutta. Tekstiilien keräys jatkuu todennäköisesti myös kaikilla HSY:n viidellä Sortti-asemalla kokeilun jälkeen, mutta muuttuu kolmen kuukauden jälkeen maksulliseksi. Esimerkiksi 200 litran säkistä maksu on kaksi euroa.

Mäntysen mukaan tekstiilien kierrätyksen vaativuutta lisää se, että materiaali pilaantuu helposti.

– Sitä joudutaan lajittelemaan käsin, kuljettamaan sekä välivarastoimaan. Tekstiilien kierrätettävyyden kannalta on tärkeää, että materiaali säilyy riittävän hyvänä koko käsittelyprosessin. Tästä syystä keräykseen ei oteta vastaan märkiä, haisevia tai homeisia tekstiilejä, hän selvittää.

Lue lisää:

Pikamuoti on kasvattanut vaatejätteen määrää: "Siinä vastuullisuus lentää romukoppaan" – testaa, tiedätkö pikamuodin vaikutukset

Tutkijat keittivät kattilassa vanhoja vaatteita ja muovia – syntyi resepti, joka auttaa ratkaisemaan tekstiilijätteen kierrätysongelman

Pikamuoti koukuttaa ja on sisäsiisti tapa hallita tunteita – Professori: Se vertautuu pikaruokaan ja kertakäyttökulttuuriin

Suomen 70 000 tonnin tekstiilijätevuorelle haetaan kiivaasti ratkaisua – kuntien järjestettävä keräys – "Myös postimyyntiyritykset pantava maksajiksi"


Viewing all articles
Browse latest Browse all 105999

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>