Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 108525

Katso kartasta, minne Iran iski ja kuinka kauas maan ohjukset voisivat yltää

$
0
0

Iran iski aamulla ohjuksilla kahteen Yhdysvaltain käyttämään tukikohtaan Irakissa. Iran kosti näin Yhdysvaltain toteuttaman kenraali Qassim Suleimanin surman.

Iskuissa ei ole tiettävästi kuollut ketään, mutta ne kiristävät Yhdysvaltain ja Iranin välejä entisestään.

Lue myös: Iran iski Yhdysvaltain joukkoja vastaan, syttyykö nyt sota? Mitä siitä seuraisi? Lue lyhyet vastaukset

Ohjuksia kohti suomalaisten tukikohtaa

Ohjusiskujen kohteina oli kaksi Irakin armeijan tukikohtaa, joissa majoittuu Yhdysvaltain sotilaita.

Erbilin tukikohta sijaitsee Pohjois-Irakin kurdialueella Erbilin kaupungin lentokentän yhteydessä. Tukikohdassa on noin 3 600 sotilasta ja siviiliä Yhdysvalloista ja sen liittolaismaista, yleisradioyhtiö BBC kertoo.

Joukossa on myös 80 suomalaissotilasta, jotka kouluttavat kurdijoukkoja Isisin vastaisessa taistelussa. Puolustusministeriön mukaan suomalaiset ovat kunnossa.

Irakin mukaan tukikohtaa kohti ammuttiin viisi ohjusta.

Ohjukset eivät ilmeisesti olleet kovin tarkkoja. Yksi niistä lensi Irakin television tietojen mukaan noin 16 kilometrin päähän ja toinen noin 47 kilometrin päähän Erbilistä, BBC kertoo.

Ain al-Assadin lentotukikohta sijaitsee keskellä autiomaata noin 150 kilometriä Bagdadista länteen. Siellä majoittuu noin 1 500 Yhdysvaltain ja sen liittolaisten sotilasta.

Tukikohta oli yksi Yhdysvaltain suurimmista Irakin miehityksen aikana. Yhdysvallat luovutti tukikohdan takaisin Irakille vuonna 2010.

Tukikohtaa kohti ammuttiin Irakin mukaan 17 ohjusta. Niistä ainakin kaksi iskeytyi lähistöllä sijaitsevalle Hitan alueelle räjähtämättä.

Yhdysvallat pysyy toistaiseksi Irakissa

Yhdysvalloilla on yhteensä noin 5 200 sotilasta Irakissa viidessä tukikohdassa. Sotilaat ovat tulilinjalla, jos Iran jatkaa kostoiskujaan itse tai paikallisten liittolaistensa avulla.

Infokartta
Yhdysvaltain kongressin tutkimuspalvelu, BBC, Harri Vähäkangas / Yle

Yhdysvaltain sotilaiden päätehtävä on tukea terrorijärjestö Isisin vastaista taistelua Irakissa ja Syyriassa. Viime päivinä joukot ovat supistaneet operaatioitaan, jotta ne voivat suojautua Iranin iskuilta.

Irakin parlamentti vaati kenraali Suleimanin surman jälkeen, että yhdysvaltalaisjoukot lähtisivät maasta. Äänestys ei kuitenkaan ollut sitova, joten toistaiseksi joukot pysyvät maassa.

Iranin ohjukset yltävät jopa Israeliin

Iran kertoi tehneensä iskut ballistisilla ohjuksilla. Toistaiseksi ei tiedetä tarkemmin, mitä ohjustyyppiä Iran käytti iskuissa. Ei myöskään tiedetä, aikooko Iran vielä jatkaa iskujaan.

Yhdysvaltain sotilastiedustelun mukaan Iranilla on kuusi erilaista ballistista ohjusta, joiden kantomatka vaihtelee 300 kilometristä 2 000 kilometriin.

Ohjusten kantomatkoista on vain vähän riippumatonta tietoa, mutta esimerkiksi tutkimuslaitos CSIS on päätynyt vastaaviin tuloksiin.

Infokartta
Yhdysvaltain sotilastiedustelu, BBC, Harri Vähäkangas / Yle

Lyhyemmän kantaman ohjuksilla Iran yltää Yhdysvaltain joukkojen käyttämiin tukikohtiin sekä Irakissa että Persianlahdella. Ohjukset yltävät myös Saudi-Arabian öljyntuotantoalueille.

Pisimmän kantaman Shahab 3 -ohjus yltäisi uhkaamaan myös Yhdysvaltain liittolaista Israelia.

Lue myös:

Kansainvälisten joukkojen tukikohtiin hyökättiin Irakissa, osapuolia kehotetaan malttiin – Tämä Iranin yöllä tekemistä iskuista tiedetään

Erbilin suomalaissotilaat saivat varoituksen ja olivat suojissa ohjusiskun aikana – Viesti yöllä: "Suomalaiset laskettu ja kaikki kunnossa"

Iran iski Yhdysvaltain joukkoja vastaan, syttyykö nyt sota? Mitä siitä seuraisi? Lue lyhyet vastaukset

Yhdysvallat vastaan Iran: Nämä neljä karttaa kertovat, miksi maat ovat sodan partaalla


Viewing all articles
Browse latest Browse all 108525

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>