Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti pian vaalivoittonsa jälkeen pyrkivänsä diilien diiliin – rauhansuunnitelmaan israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.
Trumpin on määrä julkistaa rauhansuunnitelmansa tiistai-iltana Suomen aikaa.
Suunnitelmasta on ennakkoarvioiden mukaan tulossa hyvin mieluinen Israelille.
– Oletan, että se on Yhdysvaltojenkin presidentin esittämäksi suunnitelmaksi poikkeuksellisen vahvasti Israelin kantoja myötäilevä, sanoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.
Palestiinalaiset vastustavat suunnitelmaa jyrkästi. Palestiinalaisten pääministeri Mohammad Shtayyeh vaati eilen maailmanlaajuista boikottia suunnitelmalle, jonka hän katsoo rikkovan kansainvälistä lakia.
– Palestiinalaiset pelkäävät, että he syrjäytyvät tässä täysin, jäävät yksin kansainvälisessä järjestelmässä. Tästä syystä he vetoavat laillisuusnäkökulmiin, jotta saisivat kannatusta kansainvälisen yhteisön piirissä, Juusola sanoo.
Ilman palestiinalaisten tukea Trumpin suunnitelmien tulokset jäävät laihoiksi.
– Lyhyellä tähtäimellä kaikki, Trump mukaan lukien, tietävät, että sillä ei ole mitään mahdollisuuksia, Juusola sanoo.

Professorin mukaan ajoituksella on syynsä
Juusolan mukaan rauhansuunnitelman julkaisulle on muitakin syitä kuin konkreettinen rauha.
– Nyt on vaalivuosi ja Trumpin kannattajien ja uskonnollisen oikeiston keskuudessa sopimus saa ilman muuta merkittävää kannatusta, sanoo Juusola.
Samalla kun Trump esittää rauhansuunnitelmansa, hänen virkarikosoikeudenkäyntinsä jatkuu senaatissa.
Israelissa puolestaan Netanjahua odottaa korruptio-oikeudenkäynti.
Israelissa maan parlamentin, knessetin, oli tänään määrä käsitellä Netanjahun pyytämää syytesuojaa.
Netanjahu ilmoitti tänään tiistaina, että hän ei vaadikaan syytesuojaa.
Israelissa pidetään maaliskuussa jo kolmannet vaalit vuoden sisään.

Aluekiistat erimielisyyksien takana
Yhdysvaltojen ja palestiinalaisten suhteet ovat olleet jäiset sen jälkeen, kun Trump tunnusti Jerusalemin Israelin jakamattomaksi pääkaupungiksi joulukuussa 2017.
Palestiinalaiset haluavat tehdä Itä-Jerusalemista tulevan valtionsa pääkaupungin.
Palestiinalaiset ovat ilmoittaneet, että he eivät tule hyväksymään puolueellisena pidettyä suunnitelmaa, jonka neuvotteluissa he eivät ole olleet mukana.
– Kun palestiinalaiset tämän sopimuksen mitä suuremmalla todennäköisyydellä hylkäävät, se voi antaa Netanjahulle ja Israelin johdolle mahdollisuuden esimerkiksi liittää Israeliin osia miehitetyistä alueista, niin kuin he ovat jo pitkään uhkailleet tekevänsä, Juusola sanoo.

Mitä ovat Israelin siirtokunnat?
Israel miehitti Länsirannan vuonna 1967 käydyssä kuuden päivän sodassa ja on sen jälkeen perustanut sinne useita siirtokuntia. Esimerkiksi YK ja useat länsimaat pitävät Israelin palestiinalaisalueille rakentamia siirtokuntia lain vastaisena.
Yhdysvaltojen näkökulma siirtokuntiin oli pitkään muun kansainvälisen yhteisön kaltainen, mutta marraskuussa Yhdysvallat muutti kantaansa ja tunnusti siirtokunnat laillisiksi.
– Ennakkotietojen mukaan sopimus sallisi merkittävän osan Israelin siirtolaisista jäädä miehitetyille alueille, Juusola kertoo.
Kansainvälisen lain puitteissa kaikki miehitys pitäisi Juusolan mukaan lopettaa. Siirtolaisten pitäisi poistua miehitetyiltä alueilta välittömästi ja Israelin vetäytyä niiltä.

Juusolan mukaan palestiinalaiset seuraavat tarkkaan, millaisia näkökulmia Trumpin rauhansuunnitelma ottaa Jerusalemiin, Israelin ja tulevan palestiinalaisvaltion rajoihin sekä palestiinalaispakolaisiin.
– Israelin mukaan historiallisen Palestiinan ulkopuolella asuvilla pakolaisilla ei tulisi olla paluuoikeutta Israeliin.
Trumpin suunnitelma ei välttämättä pidä sisällään ajatusta palestiinalaisen valtion täydestä itsenäisyydestä.
Juusolan mukaan on myös mahdollista, että rauhanluonnokseen kuuluu ajatus konkreettisista rajoista, jotka myötäilevät Israelin kantoja.
Trump voi luottaa liittolaisten tulitukeen
Trumpin hallinto voi myös laskea sen varaan, että Yhdysvaltojen alueelliset liittolaiset painostavat palestiinalaisia hyväksymään rauhansuunnitelman myöhemmin.
Saudi-Arabian ja Israelin keskinäiset suhteet ovat Juusolan mukaan selvästi parantuneet viime vuosina.
– Ja samanaikaisesti Saudi-Arabian johto, erityisesti kruununprinssi Muhammad bin Salman, on hyvin läheinen Trumpin hallinnon ja erityisesti Jared Kushnerin kanssa.
Jos Yhdysvallat vaatii liittolaisiaan painostustoimiin, se voi asettaa Jordanian tukalaan asemaan.
– Siellä on paljon sisäpoliittisia jännitteitä ja on mahdollista, että tämä johtaa levottomuuksiin siellä, Juusola sanoo.
Lähi-itään erikoistunut professori arvioi, että levottomuuksia ja joitain mielenosoituksia on luvassa palestiinalaisalueilla joka tapauksessa.
Hän pitää mahdollisena myös merkittävämpää kansannousua tai levottomuuksia.
Lue myös:
AFP: Palestiinalaiset uhkaavat irtautua Oslon sopimuksen ehdoista Trumpin rauhansuunnitelman vuoksi