Pohjois-Italiassa sijaitsevan Milanon kadut autioituivat nopeasti sen jälkeen, kun Italian viranomaiset päättivät viime viikonloppuna asettaa kaupungin eteläpuolella sijaitsevat kymmenen kuntaa karanteeniin koronaviruksen takia.
Noin 1,4 miljoonan asukkaan suurkaupunki laittoi teatterien, museoiden, elokuvateatterien ja suurnähtävyyksien ovet kiinni sekä perui kulttuuritapahtumat ja messut ainakin viikoksi. Baarit ja ravintolat määrättiin sulkemaan ovensa kuuden jälkeen useana iltana.
Tilanteen seuraukset Italian taloudelle ovat suuret. Milanon pörssiä koronavirus on painanut alaspäin koko viikon ajan. Myös paikalliset yrittäjät ovat huolissaan toimenpiteiden vaikutuksesta heidän liikevaihtoonsa.
Milanon suositun Corso Buenos Aires -ostoskadun varrella matkamuisto- ja lehtikioskia pyörittävä Marco Papi kertoo, että tilanteen vaikutukset ovat näkyneet kioskin myynnissä välittömästi.
– Tällä viikolla myynti on jäänyt puoleen normaalista. Liikkeellä on todella paljon vähemmän väkeä, niin italialaisia kuin turisteja, kertoo 41-vuotias Papi.
Papin kioski sijaitsee suositun metroaseman vieressä, mikä lisää hänen mukaansa tappioita. Monet kaupunkilaiset ovat pitkin viikkoa vältelleet julkisia kulkuvälineitä.

– Monet metroaseman kahvilat ovat joutuneet sulkemaan ovensa – eivät sen takia, että he pelkäävät koronavirusta, vaan siksi, että myynnit laskivat ja kulut nousivat tuottoja suuremmiksi, Papi kertoo.
Yrittäjä pitää viranomaisten laajamittaisia toimenpiteitä lähtökohtaisesti oikeana ratkaisuna, mutta uskoo, että koronavirukseen liittyen liikkeellä paljon liioiteltua hätää.
– Ulkomailla puhutaan siitä, että Italiaan ei kannata matkustaa, se tuntuu aika liioitellulta. On kuin tänne olisi levinnyt kolera eikä korona, hän sanoo.
Yksin työskentelevä Papi kertoo, ettei pelkää virusta. Hän aikoo pitää kioskinsa auki ja toivoo, että arki Milanossa palaisi pian normaaliksi.
Järisyttävät seuraukset matkailulle
Torstaina koronaviruksen vastaisten toimenpiteiden talousvaikutuksista huolestuneet pohjoisitalialaiset poliitikot vetosivat sen puolesta, että kaupungit voisivat palata normaaliin päiväjärjestykseensä. Milanon pormestari Giuseppe Sala pyysi pääministeri Giuseppe Contelta, että museot voisivat avata ovensa. Torstai-iltana tiedotettiin, että kaupungin tuomiokirkon ovet avataan perjantaiaamuna.
Ulkoministeri Luigi Di Maio sanoi tiedotustilaisuudessaan, että liikkeellä on paljon disinformaatiota ja suurentelua, mikä vaikuttaa Italian matkailusektoriin ja talouteen.

Pohjois-Italian kaupunkien koronaviruksen vastaisten toimenpiteiden on määrä kestää ainakin tämän viikon, kymmenen kunnan karanteeni puolestaan vielä ensi viikon. Alueet tunnetaan Italian talousvetureina suurten teollisuus- ja maataloussektoreidensa vuoksi. Lombardian, Veneton ja Emilia-Romagnan hallintoalueiden tuotanto vastaa noin 40 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.
Italian keskuspankin johtaja arvioi, että koronaviruksen vaikutukset voisi lohkaista bruttokansantuotteesta vuoden säteellä 0,2 prosenttia. Matkailusektoriin sen vaikutukset tulevat olemaan järisyttävät. Matkailun osuus bruttokansantuotteesta on 146 miljardia euroa eli noin 12 prosenttia.
"Syytä huoleen ei ole"
Moni maa on asettanut Italiaan suuntautuvaan matkailuun liittyviä suosituksia tai rajoituksia. Suomessa Finnair on antanut asiakkaidensa lykätä varattuja Milanon-lentolippujaan.
Italian matkailualan keskusjärjestö Fiavelin puheenjohtaja Ivana Jelinic arvioi Ylelle, että Italiaan helmi- ja maaliskuun aikana kohdistuvia matkoja on peruttu ja matkavaraukset ovat tippuneet 70 prosenttia.
Jelinicin mukaan kyse on ylireagoinnista. Italian koronavirusvyöhykkeeseen kuuluu noin prosentti italialaiskunnista.
– Elämme joukkopsykoosin aikaa. Tilanne on absurdi. Haluan sanoa suomalaisille matkailijoille, että Italia on turvallinen maa, jossa terveydenhuolto toimii todella hyvin ja syytä liioiteltuun huoleen ei ole, Jelinic sanoo.
Il Sole 24 Ore -talouslehden mukaan Milanoon kohdistuvista matkoista on peruttu 80 prosenttia, Venetsiassa taas 40 prosenttia. Rooman hallintoalueella Laziossa tehtävien varausten määrä myös pitkällä aikavälillä on tippunut tällä viikolla 60–70 prosenttia.
Jutun keskustelu on auki lauantai-iltaan klo 23.een saakka. Mitä mieltä olet Italian viranomaisten vakuutteluista? Onko koronavirushuolta liioiteltu vai vähättelevätkö italialaiset asiaa taloudellisten menetysten pelossa?
Lue lisää:
Espanja pelkää koronaviruksen vaikutuksia turismiin – Teneriffalla suomalaisten karanteeni jatkuu