Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 106271

Joukkokokoontumiskieltoa uhmaavat nuoret uskaltavat rikkoa sääntöjä, koska paikalla on yleensä joku aikuinen vetämässä viimeisen rajan

$
0
0

Nuoruus on ikä, johon hengailu kuuluu olennaisena osana. Siksipä tieto nuorten joukkokokoontumisista pääsiäisviikonloppuna ei varsinaisesti pääse yllättämään nuorisotyöntekijää – koronarajoituksista huolimatta.

– Kouluhan on luonut sosiaalisen verkoston ja sosiaalisen ympäristön, jossa nuoret ovat joka päivä. Ja nyt iso osa heidän elämästään on poistunut, sanoo löytävän nuorisotyön toimintavastaava Susanna Ylimys Aseman Lapset ry:stä.

Poliisi on joutunut pitkän pääsiäisviikonlopun aikana hajottamaan useita koronasuositusten vastaisia nuorten kokoontumisia.

Poliisin mukaan jopa sadan nuoren joukko on kokoontunut yhteen iltaisin Porissa. Osin erimielistä ja uhoavaa joukkoa on hajotettu kolmena iltana usean partion voimin.

Myös Seinäjoella ja Vaasassa on ollut koolla pahimmillaan noin sata nuorten autokuntaa.

Ylimyksen mukaan juuri julkisessa ja puolijulkisessa tilassa nuorista on turvallista kokeilla omia rajojaan.

– Siinä vaiheessa kun ehkä alkaisi jotain tapahtua, niin siellä on yleensä aina järjestyksenvalvonta tai muita aikuisia paikalla vetämässä viimeisen rajan. Suurissa puitteissa kokeillaan, että mitä kaikkea voidaan tehdä, kun kasvetaan aikuisiksi.

"Helposti lähtee käsistä, kun tulee viesti, että jossain on tapaaminen"

18-vuotias Katarina Roivainen on toiminut Porin nuorisovaltuuston puheenjohtajana tammikuusta lähtien.

Hänen mukaansa pienempiä kokoontumisia ja ns. mopomiittejä on parkkipaikoilla aina silloin tällöin. Etenkin, jos taskussa on uunituore mopokortti tai ajokortti.

– Kuulostaa kyllä tosi paljolta, että sata ihmistä. Yllätti kyllä. Olin vähän järkyttynyt, että nyt kun on kuitenkin vakava tilanne, niin miksi ihmiset eivät tajua pysyä kotona.

Roivainen kertoo nähneensä sosiaalisessa mediassa, Instagramissa ja Snapchatissa, lukuisia nuorten viestejä, joissa kavereita kehotetaan pysymään kotona.

– Mutta se helposti lähtee käsistä, kun Whatsapp-ryhmään tulee viesti, että jossain on tapaaminen. Sitten lähdetään sinne ja tilanne eskaloituu.

Katarina Roivainen kertoo nuorisovaltuuston jakaneen sosiaalisessa mediassa vinkkejä tylsyyden voittamiseksi kotona. Hänen mukaansa nuorten elämää hankaloittaa paitsi selkeän päivärytmin puuttuminen myös vanhempien asenteet.

– Jos vanhemmat eivät suhtaudu niin vakavasti tähän, niin sitten ei välttämättä nuoretkaan. Ja vaikka vanhemmat suhtautuisivatkin, niin monet nuoret saattavat alkaa kapinoimaan.

Puhelin nuoren kädessä
Joukkokokoontuminen Porissa puhutti nuoria sosiaalisessa mediassa.Jani Aarnio / Yle

Nuoret miettivät samoja asioita kuin aikuisetkin

Koronavirus on näkymätön vihollinen, jota nuoren voi olla vaikea ymmärtää, sanoo löytävän nuoristotyön toimintavastaava Susanna Ylimys.

Ja kun tekemisiä rajataan, ärsytyskynnys saattaa kasvaa.

– Kyllähän siinä tulee tunne, että olisit häkissä.

Joukkokokoontumisten suhteen Ylimys toivoisi nuorilta itseltään peiliin katsomista. Kun annettuja ohjeita rikkoo, säännöt saattavat kiristyä entisestään.

Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että kotona vanhempien pitäisi uskaltaa puhua nuorille asioista suoraan ja myös kuulla heidän mielipiteensä.

– Ymmärrän, että murrosikäistä on todella haasteellista lähteä rajaamaan, mutta se on meidän vanhempien tehtävä.

Lue lisää:

Poliisi: Jopa sadan nuoren kokoontumisia hajotettu Porissa pääsiäisenä, sama ilmiö myös Pohjanmaalla – "Mussutusta on nyt kuunneltu riittävästi"


Viewing all articles
Browse latest Browse all 106271

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>