Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 108407

Sähköpyörää hankkimassa? Kunnon koeajo on yhtä tärkeä kuin auton ostossa – tässä vinkit, mitä ei ainakaan kannata tehdä

$
0
0

Sähköpyörien kysyntä Euroopassa ylittää tällä hetkellä tarjonnan. Kauppiaat myyvät tietysti niitä pyöriä, mitä on saatavissa. Pyöräkuumeiselle ostajalle se saattaa tarkoittaa, että tulee hankittua vääränlainen pyörä.

Sähköavusteista pyörää ei kannata ostaa paikasta, jossa kyseistä mallia ei pääse koeajamaan. Siihen ei myöskään kannata tyytyä, että kokeilee ”vastaavaa” pyörää samalla moottorilla tai vääränkokoista samanlaista pyörää.

Bafang, Bosch tai vaikka Shimano osaavat kaikki tehdä toimivia ja tehokkaita moottoreita, mutta ajettavuus on sähköpyörässä tärkeämpää kuin moottorinvalmistaja. Ja ajamista pitää päästä kokeilemaan kunnolla.

Kunnolla tarkoittaa, että pyörällä käy ajamassa niin ylä- kuin alamäkeen. Pyörällä pitää ajaa sekä kovaa että mutkia. Jos mahdollista, niin tarakalle kannattaa laittaa kuormaa.

Sähköpyörien mahdolliset heikkoudet paljastuvat vasta kovassa vauhdissa. Pyörä voi alkaa hakea ajolinjaa ja vaellella. Mutkissa pyörä voi muuttua vaikeasti hallittavaksi. Huonosti käyttäytyvää ja huonolta tuntuvaa pyörää ei pidä ostaa edes tarjouksesta. Se jää käyttämättä.

Ja jos koeajolla ei kokeile jarrujen tehoa kovemmassa vauhdissa ja jyrkässä alamäessä, voi myöhemmin pyöräretkellä matkatavaroiden kanssa tulla ikävä yllätys. Kaikki jarrut eivät ole hyviä – ja painavat sähköpyörät ovat perinteistä pyörää vaikeampia jarruttaa.

Sähköavusteiset pyörät ovat todellakin pyörien raskassarjalaisia. 2 000–3 500 euron hintaiset pyörät saattavat painaa 26–28 kiloa.

sähköpyörä
Eri pyörämallien akkujen latausnopeudessa voi olla tuntien ero. Siksi varsinaisen akkukapasiteetin lisäksi on hyvä vertailla myös latausaikoja. Latausnopeudella on merkitystä esimerkiksi pitkiä päivätaipeleita sisältävällä pyörälomalla. Kuvituskuva.Antti Lähteenmäki / Yle

Moottorin kova vääntömomentti ei ole pelkkää plussaa

Jokaisella sähköpyöräilijällä loppuu joskus akku. Pyörällä pitää silloin pystyä ajamaan myös omin voimin. Mutta sähköpyörien ajettavuudessa on valtavia eroja silloin, kun moottori ei avusta. Siksi koeajoa ilman sähköä ei saa unohtaa.

Koeajolla moottori saattaa muutenkin hämätä ostajaa. Jotkut moottorit avustavat paljon voimakkaammin kuin toiset. Moottorin vääntömomentti ilmoitetaan newtonmetreinä. Vääntöä voi olla esimerkiksi 50 tai jopa 75 newtonia.

Kuljettaja voi itse valita, millä tasolla moottori polkemista avustaa, mutta suurin osa sähköpyöräilijöistä haluaa kunnon potkua ylämäkeen ja pitää siksi säätöjä korkealla tasolla. Voimakas moottori suurella teholla ajettuna kuluttaa kuitenkin enemmän virtaa. Heikompitehoinen moottori pystyy samalla akulla avustamaan paljon pitemmälle.

Uudet ja erittäin vääntävät moottorit ovat levinneet maastopyöristä myös muihin pyörämalleihin. Keski-Euroopan kaupungeissa sähköpyörällä sattuneet onnettomuudet ovat huomattavasti yleisempiä kuin perinteisillä pyörillä. Syynä loukkaantumisiin eivät ole pyörien nopeudet, vaan uusien moottoreiden nopea kiihtyvyys liikkeelle lähdettäessä.

Ikääntyneiden tai vähän pyörällä ajaneiden ei kannattaisi valita kaikkein tehokkaimpia moottoreita. Laadukkaan pyörän, jolla pääsee pitkälle, saa edullisemminkin. Rahat kannattaa sijoittaa hyvään ajettavuuteen ja täydellisesti istuvaan kypärään.

En kvinna åker på en elcykel. I bakgrunden syns blå himmel och grönt gräs.
Keski-Euroopan sähköpyöräonnettomuuksissa ovat yleistyneet liikkeellelähdössä sattuneet vahingot. Nopeasti kiihtyvät sähköpyörät yllättävät joko toiset liikenteessä olijat nopeudellaan tai sähköpyörällä on törmätty toisiin pyöräilijöihin. Esimerkiksi Saksassa järjestetään erillisiä sähköpyöräkursseja ensimmäistä sähköpyörää hankkiville. Ne ovat olleet suosittuja, sillä monet sähköpyöräilijät ovat siirtyneet pyörään autoilusta. Kuvituskuva. imago images/Michael Kneffel/ All Over Press

Halpa pyörä tulee halvemmaksi vain, jos sillä ei aja

Halpaa sähköpyörää ei ainakaan rahan säästämiseksi pidä ostaa. Sähköpyöriin erikoistuneissa liikkeissä niitä ei ole myynnissäkään, mutta netistä saa tietysti tilattua mitä erikoisempia laitteita.

Nyrkkisääntönä on muistettava, että halvemmissa pyörissä akuista ja moottoreista on taatusti tingitty. Halpa sähköpyörä tulee yleensä halvaksi vain, jos sillä ei aja. Akkujen uusiminen saattaa halvimmissa pyörissä tulla maksamaan enemmän kuin itse pyörä. Ja halpaa moottoria ei ole edes tarkoitettu korjattavaksi.

Käytännössä laatupyörän tulisi avustaa hiukan yli 50 kilometriä yhdellä latauksella. Jos kantamaa haluaa pidentää, kannattaa moottorin avustustasoa säätää korkealle vasta ylämäkiin tai kovaan vastatuuleen ajettaessa.

Myyjien lupaukset jopa sadan kilometrin päivämatkoista yhdellä latauksella eivät todellisissa olosuhteissa ole tavalliselle pyöräilijälle realistisia. Eivät varsinkaan matkatavaroiden kanssa. Siksi myyjältä kannattaa myös selvittää, kuinka kauan pyörän mukana tulevalla sähkölaturilla kestää saada akku taas vauhtiin.

Lämpötila, matkan mäkisyys, pyöräilijän oma kuntotaso ja Suomessa jopa tienpinnan karheus vaikuttavat kantamaan yhdellä latauksella enemmän kuin se, onko akussa 500 vai peräti 540 wattituntia. Akun wattitunnit saadaan kertomalla voltit ampeeritunneilla.

Erittäin tarkkana on oltava käytettyä sähköpyörää ostettaessa. Huippulaadukas vuoden 2015 sähköpyörä ei tämän päivän pyörien rinnalla ole enää tekniikaltaan kovin kummoinen. Ei, vaikka saisi halvalla.

Laskennallisesti käytetyn pyörän akkukapasiteetista on noin 500 lataussyklin jälkeen kadonnut neljännes. Sen jälkeen akku huononee nopeasti. Viisi vuotta vanhassa pyörässä akku on yleensä vaihtokunnossa, sillä myös ikä kadottaa kapasiteettia muutaman prosentin verran vuodessa. Se on hyvä muistaa, jos uusi akku maksaa vaikkapa 1 200 euroa.

Jos ei siis tiedä mitä on ostamassa, on viisautta olla ostamatta käytettyä. Sähköpyöräkuumeesta kärsivältä se vaatii itsehillintää aikana, jolloin sähköpyöristä voi syksyllä tulla pulaa.

Lue myös:

Suurin osa pyörämalleista on jo loppuunmyyty, vaikka ollaan vielä kesäkuun puolella

Moni polkee liikenteen seassa "laittomalla" sähköpyörällä – moottorin avustamana yli 25 kilometrin tuntivauhtia polkemisesta voi tulla kuskille isot sakot

Tarkkana sähköpyörien kanssa – akkujen varastamisesta on tulossa pyörävarkaiden uusi rahanlähde


Viewing all articles
Browse latest Browse all 108407

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>