Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on saanut syksyn budjettiriihen päätökseen. Kokoamme tähän juttuun keskeisimpiä päätöksiä, jotka vaikuttavat suomalaisten arkielämään.
1) Työttömille uusia vaatimuksia

Hallituksen mukaan yksilölliset työvoimapalvelut muutetaan pohjoismaisen mallin mukaiseksi. Tämä tarkoittaa työnhakuvelvoitteita ja karensseja, mutta hallituksen mukaan myös parempia työvoimapalveluita.
Yle on kertonut aiemmin, että hallitus yrittää parantaa työllisyyttä niin sanotulla yksilöllisen työnhaun tuella, jossa työttömän pitää hakea kuukauden aikana 0–4:ää ”työmahdollisuutta”.
Ylen tietojen mukaan ne voisivat olla paitsi työpaikan hakua myös esimerkiksi käynti rekrytointimessuilla. Työnhausta raportoitaisiin sähköiseen järjestelmään.
Jos työtön laistaa vaatimuksista, seurauksena olisi ensin huomautus. Karenssi tulee, jos vaatimuksista lipsuu myös seuraavan kuukauden aikana, mutta karenssi olisi nykyistä lyhyempi.
2) Viinan ja tupakan hinnat nousevat

Hallitus on jo aiemmin linjannut, että tupakan ja viinan veroja korotetaan ensi vuonna. Näin myös neuvotteluissa päätettiin.
Veronmaksajain keskusliitto on arvioinut, että jos korotukset tehdään samalla periaatteella kuin aiemmin, tupakka-askin hinta nousisi 45 senttiä.
Saman arvion mukaan alkoholiveron korotus lisää keskioluttölkin hintaa kolmella sentillä ja väkevä puolen litran viinapullo kallistuu 40 senttiä.
3) Päivähoitomaksut alenevat

Varhaiskasvatusmaksuja alennetaan. Sen on tarkoitus lisätä työnteon kannusteita.
Hallituksen mukaan päätöksen myötä merkittävä määrä uusia perheitä nousee maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.
Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden elokuussa.
4) Vähäpäästöisten työmatkojen veroedut paranevat

Siirtymää vähäpäästöiseen liikenteeseen tuetaan tekemällä vuoden 2021 alusta liikenteen työsuhde-etujen verouudistus.
Hallituksen mukaan työsuhdeautona käytettävien täyssähköautojen verotusarvoa alennetaan, ja sähköauton latausetu työpaikalla ja julkisissa latauspisteissä säädetään verovapaaksi eduksi vuosiksi 2021–2025.
Lisäksi työsuhdematkalipun verotusta yksinkertaistetaan ja työsuhdepolkupyörä säädetään 1 200 euroon asti verovapaaksi eduksi.
5) Oppivelvollisuus laajenee

Hallituksen mukaan jokaiselle nuorelle taataan vähintään toisen asteen koulutus eli oppivelvollisuus laajenee. Oppivelvollisuus jatkuu 18-vuotiaaksi saakka.
6) Ansiotuloverotus ei kiristy

Ansiotuloveroperusteisiin tehdään indeksitarkistukset kaikilla tulotasoilla, jotta verotus ei kiristyisi yleisen ansiotason nousun seurauksena.
* Artikkelia päivitetään.
Voit keskustella aiheesta torstaihin 17.9. kello 23 saakka.
Lisää aiheesta: