Salolaisen omakotitalon pihalla on leppoisa tunnelma. Pöydällä on muutamia ämpäreitä täynnä mustikkaa.
10-vuotiaat kaverukset, salolainen Eemil Laaksonen ja turkulainen Jimi Leino putsaavat mustikoita puhdistuslaitteen avulla. Toinen pojista kaataa kauhalla mustikoita suppiloon, joka on yhdistetty imuriin. Imuri imaisee osan roskista. Loput roskat pojat poimivat marjoista, jotka laskeutuvat sideharsokankaan päälle.
Poikien mustikat ovat myynnissä Facebookisssa, ja tilauksissa auttaa Eemilin äiti Tiia Tikkinen. Hän vakuuttaa, että pojat ovat aidon innostuneita omasta kesätyöstään, eivätkä aikuiset auta poiminnassa.

Poikia ei pysty pitämään pois metsästä, niin innokkaita he ovat.
Turkulainen Jimi Leino onkin välillä jäänyt yökylään Saloon, jotta päivän tilaukset saadaan valmiiksi asiakkaille.
Ämpäreissä on tarjolla täydellisen puhtaaksi siivottua mustikkaa. Välillä parivaljakko käy pomppimassa trampoliinilla. Sitten lähdetäänkin metsään, sillä päivän tavoitteesta uupuu vielä yksi ämpärillinen.
Mamma kannusti poimimaan
Eemil Laaksonen ja Jimi Leino poimivat mustikoita poimureilla, joissa on teippiä tukena. Poimintavauhti on niin kova, että välineet ovat kovilla.
Laaksonen näyttää, että varpuja pitää tukea ja sitten nykäistä poimuria. Poimuri alkaakin lentää varpujen päällä, ja pian ämpärin pohjalla on jo pari senttiä mustikoita.
– Olen poiminut 4-vuotiaasta asti. Mamma poimi aina paljon mustikoita. Sitten minäkin aloin poimia. Parasta on, kun ohikulkijat tulevat tsemppaamaan meitä, kertoo Eemil Laaksonen.

Jimi Leino kertoo, että hänen kotinsa lähistöllä Turussa ei ole mustikoita, joten hän tulee Saloon poimimaan. Poimintainto on siis tarttunut kaverista vahvasti häneen.
– Rahat laitetaan säästöön ja unelmiin. Unelmana on pääsy NHL:ään, kertoo Leino.
Molemmat pojat pelaavat jääkiekkoa, mutta harrastavat myös muuta urheilua. Lähipäivät kuluvat nyt mustikkametsässä.
– Paras päiväkohtainen saalis on ollut 32 litraa, mutta jopa 50 litraa voidaan poimia. Siinä menee kolmesta neljään tuntia. Marjojen puhdistus siihen sitten vielä päälle. Pitää juoda paljon vettä välillä. Sillä lailla sitä jaksaa, kertoo Laaksonen.
Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 22. heinäkuuta kello 23:een asti.
Lue myös: