Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 106093

Suurin osa ekaluokkalaisista aloittaa koulun puhelin repussaan – Rehtori muistuttaa: luuri ei kuitenkaan ole pakollinen

$
0
0

Koulujen alkamisen lähestyessä monet vanhemmat pohtivat, pitääkö ensimmäiselle luokalle menevälle lapselle hankkia puhelin – ja jos pitää, niin minkälainen. Mitään pakkoa puhelinta ei ole hankkia. Siitä huolimatta suurin osa lapsista aloittaa koulutaipaleensa puhelin repussaan.

Koulujen käytännöt puhelimien suhteen vaihtelevat. Opetushallituksen kaksi vuotta sitten antama ohjeistus antaa suuntaviivat kunnille ja kouluille. Pääsääntö on, että oppitunnin aikana puhelimen käyttö on kiellettyä, ellei siihen ole opettajan lupaa.

Se miten ja missä puhelinta saa käyttää esimerkiksi välitunneilla, on koulujen itse päätettävissä. Täyskieltoa Ranskan malliin ei suomalaiskouluissa ole. Eivätkä opetusalan ammattilaiset näe siihen tarvetta.

– Me ennemmin ohjaamme lasta järkevään puhelimen käyttöön ja opetamme, miten siitä laitteesta saa kaiken irti. Minun mielestäni ei ole missään nimessä tämän päivän maailmassa järkevää lähteä kieltämään älypuhelimen käyttö, sanoo Kontulan ala-asteen rehtori Katja Verta.

Verta itse suosittelee puhelimen hankkimista ekaluokkalaiselle. Rehtori katsoo asiaa turvallisuusnäkökulmasta.

– Se on turvallisuuskysymys pienelle lapselle, joka aloittaa koulupolkua ja kulkee itsenäisesti koulutien, Verta pohtii.

Mikä puhelin pienelle koululaiselle?

Puhelinvalikoima on nykyään todella laaja, ja harva pysyy kärryillä kaikkien mallien ominaisuuksista. Kontulan ala-asteen rehtori Katja Verta kehottaakin vanhempia pitämään homman yksinkertaisena.

– Vaikka ne lapset sanovat, että Pekalla ja Liisalla ja Maijalla on hieno ja kallis puhelin, niin ei niillä ole. Ihan tavallinen peruspuhelin riittää, Verta neuvoo.

Toki arvokkaitakin puhelimia löytyy ekaluokkalaisten repuista. Monelle lapselle lykätään käteen vanhemman tai isosisaruksen vanha puhelin, joka saattaa olla viime vuoden huippumalli. Toisissa perheissä taas hankitaan hieman hintavampi iPhone koululaiselle, koska vanhemmat ovat itse tottuneet Applen tuotteisiin. Lapsen puhelimenkäyttöä on helpompi seurata, kun käyttöjärjestelmä on entuudestaan tuttu.

Mutta koulutehtäviä on turha miettiä puhelinkaupoilla.

– Ekaluokkalainen ei koulussa välttämättä tarvitse matkapuhelinta. Jos koulussa mobiililaitteita käytetään, niin lähtökohtaisesti koulu järjestää nämä tietokoneet ja muut tarvittavat laitteet, muistuttaa Opetusalan ammattiliiton OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

Jos puhelin hankitaan, käykää säännöt läpi

Jos perheessä päätetään hankkia puhelin koulutielle, on vanhempien hyvä käydä muutamia asioita läpi lapsen kanssa.

– Uuden puhelimen haltijan kanssa on hyvä käydä läpi niitä periaatteita, miten matkapuhelinta käytetään ja mitkä ovat hyvät käytöstavat myös matkapuhelimia käytettäessä. Koulun järjestyssääntöihin on syytä perehtyä lasten kanssa yhdessä, Laakso neuvoo.

Ensimmäiselle luokalle menevät Olavi Lamppula, Toivo Kovalainen ja Anton Voutilainen pakkaavat puhelimet koulureppuun. Toiselle luokalle menevä Merina Teräsvirta tietää, että puhelimia ei näpytellä koulupäivän aikana.
Ensimmäiselle luokalle menevät Olavi Lamppula, Toivo Kovalainen ja Anton Voutilainen pakkaavat puhelimet koulureppuun. Toiselle luokalle menevä Merina Teräsvirta tietää, että puhelimia ei näpytellä koulupäivän aikana.Jari Kovalainen / Yle

Vaikka koulun järjestyssäännöt eivät välttämättä ole vielä täysin selvillä, lapsilla on selkeät näkemykset siitä, mten puhelimien kanssa pitää toimia.

– Puhelinta ei saa heitellä minnekään, tietää tuleva ekaluokkalainen Anton Voutilainen.

Nämä ohjeet on hyvä myös vanhempien puhelimien käyttäjien muistaa.

– Ei saa tehdä mitään tyhmää kännykällä. Vaikka jättää ulos yhdeksi yöksi ja ukkostaa ulkona, niin sellaista ei saa tehdä, neuvoo toiselle luokalle menevä Merina Teräsvirta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 106093

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>