Iranissa kuohunta alasammutun matkustajakoneen ympärillä jatkuu. Sunnuntaina sadat mielenosoittajat uhmasivat kireitä turvatoimia ja marssivat Teheranin kaduille, jossa tilanne kärjistyi Azadin aukiolla, suomeksi Vapauden aukiolla.
Varmistettua tietoa tapahtumien kulusta ei ole, mutta mediatietojen mukaan viranomaiset käyttivät ensin kyynelkaasua väkijoukon hajottamiseen ja ampuivat myös laukauksia väkijoukkoa kohti. Asiasta on uutisoinut muun muassa silminnäkijöitä haastatellut The Guardian -lehti.
– Poliisi ampui suoraan ihmisiä päin välittämättä siitä, oliko kohteena miehiä, naisia, teinejä vai iäkkäitä ihmisiä, kertoo Ylen Teheranista tavoittama iranilainen.
Hän ei halua nimeään julkisuuteen turvallisuussyiden takia.
Teheranin poliisipäällikkö kiistää uutistoimisto TASSin mukaan väitteet voimankäytöstä sunnuntain ja lauantain mielenosoituksissa.
– Tilanne on hyvä, eikä täällä ole mitään ongelmia, sanoo poliisipäällikkö Hossein Rahimi uutistoimisto Farsille.
Rahimin mukaan poliisi on käyttänyt mielenosoituksissa itsehillintää ja toiminut kärsivällisesti.
Luotettavaa tietoa tapahtumien kulusta on Teheranissa vaikea saada, kertoo Suomen Iranin-suurlähettiläs Keijo Norvanto Ylelle puhelimitse Teheranista.
– Paikallinen media vähättelee tai välttelee raportointia, mutta tietojemme mukaan turvallisuusjoukot olisivat käyttäneet kumiluoteja, ammuksia ja kyynelkaasua väkijoukkojen hajottamiseen ainakin täällä Teheranissa, Norvanto sanoo.

Suru muuttui poliittisen järjestelmän kritiikiksi
Mielenilmauksissa oli aluksi kyse surunilmauksesta ukrainalaiskoneen alasampumisessa menehtyneiden muistoksi.
Mielenosoittajat ovat myös kritisoineet matkustajakoneen vahingossa alas ampunutta Iranin vallankumouskaartia.
Eilen ja toissapäivänä protestit ovat Norvannon mukaan muuttuneet luonteeltaan poliittisiksi. Hänen mukaansa ihmiset ovat pettyneitä siihen, että viranomaiset peittelivät ja pimittivät lentokoneen alasampumiseen liittyvää tietoa.
Nän ajattelee myös Ylelle nimettömänä kommentoinut teheranilainen.
– Koneen alasampuminen särki sydämeni ja koko maailman iranilaisten sydämet. Kyse on häpeällisestä vääryydestä, katastrofista. Se herätti lisää suuttumusta, vihaa ja vastenmielisyyttä diktatuurihallintoa kohtaan.
Iranin hallinto kiisti maanantaina peitelleensä asiaa ja sanoi, että aiemmat lausunnot annettiin senhetkisten tietojen perusteella.

Eri puolella Irania järjestetyissä mielenosoituksissa on esitetty myös islamistisen järjestelmän vastaisia iskulauseita ja joidenkin mediatietojen mukaan myös uskonnollisen johtajan ajatollah Khamenein eroa on vaadittu.
Teheranissa tunnelma on odottava
Elämä Teheranissa jatkuu Norvannon mukaan päällisin puolin normaalisti.
– Ihmiset käyvät töissä ja lapset koulussa ja elämä jatkuu, mutta selvästi tunnelma on odottava.
Suomi ohjeisti matkustajakoneen alasampumisen jälkeen, muiden EU-maiden tavoin, kansalaisiaan välttämään tarpeetonta matkustamista maahan. Joillekin alueille ei suositella matkustettavan lainkaan.
Protesteja on nähty Teheranin ohella kymmenessä muussa kaupungissa. Suurlähettilään mukaan mielenosoituksia on kutsuttu koolle sosiaalisessa mediassa.
Mielenosoitusten odotetaan jatkuvan lähipäivinä.
Mielenosoituksilta puuttuu selkeä johtohahmo, ja ne ovat luonteeltaan spontaaneja. Norvannon mukaan nähtäväksi jää myös, salliiko maan hallinto ja turvallisuusjoukot mielenosoitusten jatkumisen.
– Pääsyä sosiaaliseen mediaan on pyritty rajoittamaan viranomaisten toimesta, joten on vaikea arvioida, miten tilanne tästä kehittyy, Norvanto sanoo.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti sunnuntaina Iranin hallintoa surmaamasta mielenosoittajia. Twitterissä Trump sanoi maailman ja Yhdysvaltojen katseiden kohdistuvan Iranin johtajiin ja penäsi vapaata internetin toimintaa maahan.
Ylen haastatteleman iranilaisen mukaan Yhdysvaltojen asettamien ankarien talouspakotteiden takia Trumpin tukea on vaikea niellä.
– Kyse on vain vallasta ja rahasta. Yksikään poliitikko ei välitä kansasta, Trump vähiten. Tavalliset ihmiset kärsivät tästä rumasta sodasta hullujen johtajien välillä. Iranin kansa maksaa diktaattoriensa tyhmistä teoista, sanoo Ylelle anonyyminä puhunut iranilainen.
– Me toivomme vapaata maata ilman sotaa.
Lue myös: