Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 106894 articles
Browse latest View live

"Yhtäkkiä olin osa valtavaa massaa, joka oli tullut tuhoamaan eurooppalaista elämää"– Suomessa 30 vuotta asunut ohjaaja Hamy Ramezan lannistui pakolaiskriisistä

$
0
0

– Pelotti, mitä nyt tapahtuu, tuleeko sota. Ai, nytkö lähdetään karkuun taas.

Näin ajatteli Suomessa asuva elokuvaohjaaja Hamy Ramezan, kun pakolaiskriisin uutisointi alkoi lainehtia neljä vuotta sitten. Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa ja Ramezan lannistui.

Näinkö hätää kärsiviin ihmisiin suhtauduttiin? Näinkö hänet nähtiin? Oliko hän näin suuri uhka joidenkin silmissä?

Ramezan oli tullut Suomeen Iranista vuonna 1989. Perhe oli paennut sotaa Turkin ja Jugoslavian kautta Suomeen.

Lähes 30 vuotta myöhemmin alkoi uutisointi pakolaiskriisistä. Sitä seurannut vihapuhe sai pelkäämään oman turvallisuuden puolesta. Uskaltaako yöllä kävellä töistä kotiin vai tuleeko turpiin?

– Tulin hirveän itsetietoiseksi. Se oli tukahduttavaa. Koko se keskustelu oli absurdia ja käsittämätöntä. Ihmisiä esineellistettiin, tehtiin ero meidän ja heidän välille.

Kriisi kosketti Ramezania henkilökohtaisesti. Hän ryhtyi pukeutumaan paremmin, huolehtimaan, että hiukset ovat hyvin, ettei vain kukaan ajattele, että hän on yksi tulijoista, pakolainen.

– Yhtäkkiä olin osa valtavaa massaa, joka median mukaan oli tullut tuhoamaan eurooppalaista elämää. Pelkäsin, että joudun aloittamaan kaiken alusta, sietämään ja käsittelemään ihmisten vihaa ja pelkoa, taistelemaan taas yhteiskunnallisesta asemastani.

Tilanne oli nurinkurinen. Samaan aikaan, kun Suomessa velloi keskustelu turvapaikanhakijoista, Ramezan oli jo kansainvälisesti noteerattu suomalainen ohjaaja, joka oli tehnyt kaksi lyhytelokuvaa Listen (Kuuntele) ja Paratiisin avaimet.

Ne olivat kiertäneet maailmalla, voittaneet festivaalipalkintoja ja nostaneet Suomen mainetta elokuvamaana. Listenin kohdalla uumoiltiin jopa Oscar-ehdokkuudesta. Olihan se palkittu Tribecan arvostetulla filmifestivaalilla.

"Oli kuin olisi mennyt kidutuskammioon"

Pakolaiskriisin aikaan Ramezanilla oli työn alla ensimmäinen pitkä elokuva. Sen piti kertoa hänen omista kokemuksistaan, jotka olivat syntyneet kaksi vuotta kestäneellä pakomatkalla Suomeen.

Nyt tuntui, että kaikkialta tulviva puhe ja kuvat pakolaisista veivät yksityisyyden ja pohjan omalta intiimiltä tarinalta. Ramezan huomasi olevansa yhä enemmän solmussa käsikirjoituksen kanssa.

– Eri versiot olivat kamalia. En puhu laadusta, vaan maailmannäkemyksestä. Tuottaja luki 10 sivua, eikä pystynyt enempään. Oli niin kamalaa, mitä ihmisille siinä tapahtui.

Ramezan kirjoitti siitä, mitä oli Iranin ja Irakin sotaa paetessaan nähnyt. Hän rypi traumoissa ja voi huonosti.

– Oli kamalaa mennä töihin. Oli kuin olisi mennyt kidutuskammioon. Silloin ajattelin, että jäbä, sun pitää mennä terapiaan.

Terapeutti auttoi ymmärtämään, että totuus ei löydy traumoista. Ramezan käänsi katseensa pois väkivallasta ja ahdistuksesta.

Hamy Ramezan, Nurmijärvi, 21.10.2019
Ramezanin tie palkituksi elokuvaohjaajaksi alkoi Iranista pakenemisesta, päätymisestä Suomeen kymmenvuotiaana ja kaikesta, mitä siitä seurasi.Antti Haanpää / Yle

Pakolaisuus ei ole identiteetti

Syntyi käsikirjoitus elokuvaan, joka sai työnimen The Oasis of Now. Se kertoo iranilaisen perheen tarinan. Ramin-poika, pikkusisko ja vanhemmat odottavat turvapaikkapäätöstä Suomessa.

Samalla Mehdipourit elävät onnentäyteistä arkea ja idyllistä suomalaista kesää. Se on erikoinen näkökulma pakolaisista kertovaan elokuvaan.

– Kun pakolaisista puhutaan, se on aina synkkää ja hirveän negatiivista ja yksitoikkoista. Ei se ole. Mehdipourien elämä on rikasta, täynnä intoa, toivoa ja janoa elämään. He pystyvät tai ainakin pakottautuvat olemaan hetkessä läsnä lasten takia.

Läsnäoloon viittaa myös elokuvan työnimi, jonka voisi suomentaa hetken keitaaksi. Ramezan ei halunnut suunnata kameraansa viranomaisiin tai byrokratiaan, vaan arkeen ja oikeaan elämään.

– Elämä jatkuu ja elämä on. Joka päivä. Missä tahansa tilanteessa oletkin, elämä menee eteenpäin.

Ramezan korostaa, että pakolaisuus ei ole identiteetti. Kukaan ei elä pakolaisuus edellä. Sama päti myös hänen omiin kokemuksiinsa.

– Ei me ikinä, koskaan, ajateltu itseämme pakolaisina, että me ollaan jotain parkoja. Minä olin Hamy ja faija oli faija, Ramezan kuvailee.

Huumori auttaa hädässä

Kun Ramezan, hänen vanhempansa ja pikkusiskonsa lähtivät Iranista, Ramezan oli päässyt koulun toiselta luokalta. Ennen rajan ylitystä piti keksiä uusi identiteetti, etteivät Iraniin jääneet sukulaiset olisi joutuneet vaikeuksiin. Ramezanin perheestä tuli Mehdipourin perhe ja Hamedista Hamy.

Nimen lisäksi piti kehittää uudelle perheelle taustatarina.

– Isoäiti kuoli näin ja näin, isän veli tuossa ja tuossa. Kerroit sen sepitetyn tarinan niin pitkään, että uskoit itsekin, että isoäiti on kuollut.

Ramezanilla on 1980-luvulla tehdyltä matkalta hajanaisia muistoja. Turkissa pidettiin matalaa profiilia ja oltiin piilossa sisätiloissa, koska iranilaisten paljastamisesta maksettiin palkkioita. Jos siellä jäi kiinni, vietiin takaisin rajan yli.

Vanhemmat vakuuttivat, että kunhan Turkista pääsee hengissä pois, 70 prosenttia matkasta on tehty.

Pientä poikaa hirvittivät konkreettiset asiat, se, miten puhuttiin rajan yli hyppäämisestä.

– Pelotti, että jostain korkealta tippuu ja jalka murtuu ja silti pitää juosta. “Älkää odottako meitä, vaan jatkatte”, Ramezan muistelee vanhempien antamia ohjeita.

Kauhistutti, mitä tapahtuu, jos menettää vanhempansa.

Kun perhettä vietiin suljetussa rekassa jossain päin entistä Jugoslaviaa, pelotti ja naiset itkivät. Ramezanin isä päätti turvautua huumoriin.

– Se veti sen niin överiksi. Sanoi, että meidät viedään vuoren rinteelle ja kipataan sieltä alas. Se nauratti ihmisiä ja tilanne laukesi. On kiehtovaa, miten paljon selviytymiseen liittyy huumoria.

Ramezanin kertomuksesta tekee erityisen järkyttävän tuore, Englannin Essexissä paljastunut tragedia, jossa 39 ihmistä kuoli ihmissalakuljettajien rekkaan.

Jugoslaviassa Ramezanin perhe yöpyi vankilassa. Naiset naisten ja miehet miesten selliosastolla. Illalla lasten piti päättää, meneekö äidin vai isän luo.

– Se oli tuskallista, koska kävi sääliksi se toinen, jota ei valittu.

Hamy Ramezan, Nurmijärvi, 21.10.2019
Ohjaaja Hamy Ramezanin mielestä suomalainen elokuva viedään maailmankartalle olemalla omaperäinen ja rehellinen. – On oltava innostunut elämästä Suomessa. Tämä on kiehtova paikka. Pitää luottaa siihen, että tekemällä itsensä näköisiä elokuvia pääsee pitkälle.Antti Haanpää / Yle

Pakolaisleiri oli lapselle paratiisi

YK:n pakolaisleirille pääsy Jugoslaviassa ja virallisen pakolaisstatuksen saaminen oli helpotus. Sen jälkeen odotettiin, mikä valtio valitsee perheen.

– Ennen leiriä oli kamalaa, mutta leiri oli minun muistoissani paratiisi. Ajatus oli se, että kohta pääsen jonnekin, mikäkökän paikka se on?

Perheelle ehdotettiin Tanskaa, mutta vanhemmat eivät halunneet sinne, koska heidän mielikuvissaan maa oli rasistinen. Siellä oli jo paljon ulkomaalaisia.

Sitten käteen annettiin Welcome to Finland -vihkonen.

– Se on meillä tallella vieläkin. Siinä oli Kekkonen ja kaikki. Olimme aivan haltioissamme, että mitä helvettiä. Onko tällainen paikka olemassa? Siellä ei ole ketään. Siellä on turvallista. Siellä on hyvä.

Perhe tuli Suomeen kiintiöpakolaisina ennen joulua 1989. Lentokentällä oltiin vastassa kukkapuskan kanssa.

Vanhemmat ostivat vodkapullon. Piti skoolata uudelle elämälle Suomessa. Hamy-poika avasi jääkaapin oven, pullo tippui lattialle ja hajosi. Alkot olivat kiinni. Tervetuloa Suomeen.

Vanhemmat hurahtivat mökkeilyyn

Ramezan muistaa ensimmäiset vuodet “jumalattoman kivoina”. Oli lunta, oli onnea. Kesällä vanhemmat hurahtivat suomalaisiin mökkeihin.

Isä oli ollut Iranissa sairaalan supervisor, lääkintäammattilainen sairaanhoitajan ja lääkärin välissä. Äiti oli ollut kotiäiti.

Suomessa isä sai töitä postista ja äiti Fujitsulta. Vanhemmat haaveilivat kesämökistä ja alkoivat tehdä tuplavuoroja.

– Aluksi me vuokrattiin mökkejä esimerkiksi Mikkelistä. Kun faija oli saanut riittävästi rahaa talteen, rakennettiin oma Joutsaan. Siellä se on edelleenkin onnellisesti.

Kaikki ei ollut pelkkää auvoa. Ramezan muistelee, että joskus yläasteen paikkeilla alkoi kiusaaminen. Se koski sekä Hamya että hänen samaan aikaan Suomeen tullutta serkkuaan.

– Vaikka me olimme kokeneet rankkoja asioita, me olimme enemmän lapsia kuin suomalaiset. Ne joivat kaljaa ja vetivät röökiä. Se oli meistä superahdistavaa, tosi kamalaa.

Ramezan ja hänen serkkunsa pelasivat Nintendoa ja puhuivat keskenään persiaa. Se karkotti ikätoverit.

– Ne ajattelivat, että noi on tuollaisia rumia, oudon näköisiä jätkiä, jotka eivät edes tule meidän kanssa bileisiin.

Tilanne helpotti vasta lukiossa.

Yhteinen kieli katosi kotona

Ramezanin perheeseen ostettiin videokamera, jolla esiteltiin “kuolleelle mummolle” pojan kotia ja elämää Suomessa. Kuvaamisen hoiti Ramezan.

Kun poika ei enää jaksanut vastailla vanhemmille, miten koulussa meni, hän alkoi kuvata videolle viikon tapahtumia. Loppuviikosta katsottiin Hamy’s Late Show’ta.

– Piruparat, Ramezan muistelee yleisöään.

Sitten tulivat kommunikaatio-ongelmat kotona. Hamy puhui yhä parempaa suomea ja persian kielitaito kuihtui. Vanhemmat eivät oppineet samaan tahtiin uuden kotimaan kieltä.

– En edelleenkään pysty sanomaan persiaksi vanhemmilleni oikeilla sanoilla, miltä minusta tuntuu, kertomaan syvällisesti asioista. Verbaalinen tunteiden ilmaisu on super ohutta. Se oli iso ongelma lapsena ja muokkasi minua.

Tuli huono olo, jota Ramezan purki kirjoittamalla ajatuksiaan auki.

Hamy Ramezan, Nurmijärvi, 21.10.2019
Kun eurooppalainen pakolaiskriisi rantautui Suomeen vuonna 2015, Hamy Ramezan lannistui. – Yhtäkkiä koko pakka oli taas sekaisin. Luin, miten alaikäisiä turvapaikanhakijoita kohdellaan. Se ymmärrys, että tämä on valekuva. On vain imago, että me olemme demokraattinen hyvinvointivaltio.Antti Haanpää / Yle

Pojasta odotettiin lääkäriä...

Vanhemmat toivoivat Ramezanista lääkäriä. Poika luki Kauniaisten lukiossa pitkää matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa.

– Kun olin lapsi, ihailin isää. Hän oli Iranissa kenttälääkärinä isoissa futismatseissa. Näimme häntä telkkarissa. En kuitenkaan mennyt lääkikseen, koska inhoan sairaalan hajua ja piikkejä.

Matematiikassa sai oivaltaa ja se oli Ramezanista kivaa, mutta hän halusi jotain muuta, jotain, jossa voisi etsiä totuutta.

Mutta mitä? Lukion jälkeen Ramezan etsi itseään, eli vuoden kerrallaan. Kirjoittaminen ja esiintyminen kiinnostivat.

Ramezan meni mukaan helsinkiläiseen Teatteri Kultsaan ja päätyi Lahden kaupunginteatterin Narnia-tuotantoon. Siinä hänellä oli peräosa. Kirjaimellisesti.

– Olin oikeasti päähenkilö, se leijona, mutta olin sen perse, kaksi takajalkaa. Se oli näyttelijänurani huippu.

...tuli elokuvaohjaaja

25-vuotiaana Ramezan päätti lopettaa etsimisen. Hän lähti Isoon-Britanniaan Farnhamin yliopistoon opiskelemaan elokuvaa vuonna 2004.

Iran on perinteikäs elokuvamaa, josta ovat kotoisin muun muassa arvostetut ohjaajat Abbas Kierostami ja Asghar Farhadi. Silti Ramezan ei ollut lapsuudessaan tai nuoruudessaan erityisen innostunut alasta.

Monet asiat – videokuvaaminen, innostus kirjoittamiseen ja näyttelemiseen – kuitenkin osoittivat juuri elokuvan suuntaan.

– Yhtäkkiä koko elämäni palapeli loksahti paikoilleen, Ramezan kuvaa löytämisen riemua Isossa-Britanniassa.

Tuleva ohjaaja alkoi paikata näkemättä jääneiden elokuvien aukkoa. Hän katsoi Britanniassa neljä elokuvaa päivässä. Opiskeli teoriaa ja kuvasi filmille.

Ja nyt ollaan tässä. Ramezan on juuri saanut ensimmäisen pitkän elokuvansa kuvaukset päätökseen. Haastattelua tehdään helsinkiläisessä ravintolassa.

Ohjaaja kertoo nukkuneensa edellisenä yönä vain tunnin. Filmi ei katkea. Kuvaukset pyörivät mielessä. Pöydällä on ohjaajan sinivalkoinen nuuskarasia. Sen kannessa lukee Sisu.

Ramezanin aiemmat lyhytelokuvat Listen (Kuuntele) ja Paratisiin avaimet sekä dokumentti Tuntematon pakolainen ovat käsitelleet sotaa, pakolaisuutta, ymmärtämistä ja väärinymmärtämistä. Kaikki ovat aiheita, joihin ohjaajalla on omakohtainen tunneside.

Hamy Ramezan, Nurmijärvi, 21.10.2019
– Kun tekee elokuvia, tapahtuu aina taika. Silloin täytyy olla hereillä. Jos et ole kaikki aistit auki, missaat sen, Hamy Ramezan kuvailee.Antti Haanpää / Yle

Mikään ei voinut repiä perhettä

The Oasis of Now ei ole yksi yhteen Ramezanin tarina. Se koettaa tavoittaa jotain, jota ohjaaja kutsuu emotionaaliseksi totuudeksi.

Lapsen näkökulmasta pakomatka ei ollut pelkkää pelkoa, ahdistusta ja epätoivoa. Oli myös jännittävää ja vanhempien ansiosta turvallista.

– Oli kokemus, että mikään ei voinut repiä meitä kappaleeksi perheenä. Minun mielestäni se oli näyttämisen arvoinen asia, koska se kertoo jotain hyvin juurekasta ihmisestä ja ihmisyydestä.

Ramezan ei halunnut suunnata kameraansa kauheuksiin, vaan siihen, mikä oli hänelle totta tunnetasolla.

– Matkalla oli hirveästi hyviä ihmisiä, jotka auttoivat. Sanoivat uutiset mitä tahansa, useimmat ihmiset ovat hyviä. Sen halusin näyttää elokuvassa ja se oli se totuus, jonka perässä olin.

Odotukset ovat korkealla. Ramezanin esikoispitkän käsikirjoitus on jo saanut elokuva-alan ammattilaistapahtuma Finnish Film Affairissa pääpalkinnon kansainvälisesti kiinnostavimpana suomalaisena projektina.

Ensi-iltaa kaavaillaan Cannesin tai Toronton elokuvajuhlille.

The Oasis of Now nähdään Suomessa syksyllä 2020. Elokuvaa ovat rahoittaneet muun muassa Suomen elokuvasäätiö ja Yleisradio.

Hamy Ramezan, Nurmijärvi, 21.10.2019
– Pakolaisleirillä oli yhdeksän neliön tilat neljälle ihmiselle. Ei siellä oltu sisällä. Olen viihtynyt ulkona lapsesta asti. Parhaimmat ajat ovat olleet faijan kanssa kalassa, Hamy Ramezan sanoo.Antti Haanpää / Yle

Äiti haukkui Minnaa läskiksi ja vähätteli tämän mielenterveysongelmia – vanhemman katkeruus ex-puolisoa kohtaan voi kohdistua eron jälkeen lapseen

$
0
0

Äidin reaktio tuntuu pahalta, muttei yllätä Minnaa.

Hetkeä aiemmin hän on laittanut äidilleen viestin, kun sai paniikkikohtauksen koulussa kesken oppitunnin. Kotona vapaapäivää viettävän äidin vastaus oli tyly: "älä laita minulle tuollaisia viestejä ja pilaa minun lomaani".

Äiti on ollut välinpitämätön Minnaa kohtaan jo vuosia, mutta tilanne on pahentunut parin vuoden aikana, kun vanhemmat erosivat.

Minna päättää olla vastaamatta viestiin ja lähtee kotiin. Kotona äiti ei kommentoi aiempaa viestittelyä mitenkään, eikä tilanteesta sen koommin puhuttu.

Tuosta hetkestä on kulunut aikaa nyt yli viisi vuotta.

Väestöliiton asiantuntija Anita Novitsky ei hätkähdä kuullessaan Minnan tarinan. Novitskyn mukaan ei ole tavatonta, että vanhemman suhtautuminen omaan lapseen muuttuu erokriisin aikana.

Lapsi voi joutua vanhemman arvostelun tai välinpitämättömyyden kohteeksi erityisesti, jos hän esimerkiksi käyttäytyy samoin kuin entinen puoliso ja siten muistuttaa huonosta parisuhteesta.

Nyt 20-vuotias Minna ei ole ainut, jonka suhde vanhempaan kärjistyi eron jälkeen. Tässä jutussa hänen lisäkseen kolme ihmistä kertoo kokemuksistaan: yhden isä suosi sisarta, toisen äiti alkoi syyllistää lastaan huijariksi ja kolmannen huono suhde vanhempaan on vaikuttanut koko perheeseen.

Koska kerromme tilanteet vain lapsen näkökulmasta, emmekä avaa jutussa vanhempien kokemuksia, kaikki haastateltavat esiintyvät artikkelissa nimettömänä.

Minnasta tuli äidin silmätikku

"Isäni petti äitiäni, ja eron jälkeen äiti on sanonut usein, että olen yhtä kiero kuin isäni. Olen ollut aina hyvissä väleissä isäni kanssa. Tuntuu, että äiti yrittää kostaa minulle isän tekoja. Kun hän ei enää voinut riidellä isän kanssa, alkoi riitely minun kanssani.

Kun kävin äidin kanssa rantalomalla ja olimme ottamassa aurinkoa, äiti haukkui minua läskiksi. Lisäksi hän totesi, että olisi matkalla mieluummin veljeni kanssa.

Olen kokenut pienestä asti, että pikkuveljeni on saanut äidiltäni enemmän huomiota ja rakkautta.

Äiti ei ole koskaan myöntänyt, että tykkäisi veljestäni enemmän. Hän kuitenkin toistaa usein, kuinka hyvin he tulevat juttuun. Kun olin lapsena kaverillani yötä, äiti kokkasi veljelleni aina herkkuruokaa. Jos veli oli poissa kotoa, äiti ei koskaan tehnyt minulle mitään vastaavaa.

Olen kateellinen niille, joilla on hyvät välit äitinsä kanssa. Kaipaisin sitä. Haluaisin, että voisimme jutella kaikesta, mutta hän ei taida olla sellainen ihminen."

Pari- ja perheterapeutti Eija Airaksinen Kajaanin perheneuvolasta sanoo, että vanhemmuus voi kärsiä erokriisissä, kun vanhemman omat tunteet ovat vahvasti pinnalla. Tällöin vanhemmalla voi olla vaikeuksia jaksaa kiinnostua lapsesta ja hänen asioistaan.

Katkeruus ja jopa viha entistä puolisoa kohtaan voivat kohdistua eron jälkeen lapseen, koska lapsessa on usein piirteitä entisestä puolisosta.

Airaksisen mukaan vanhempi voi myös olla mustasukkainen, jos lapsi on läheisempi toisen vanhemman kanssa. Erityisesti, jos ero on ollut riitaisa, vanhemmasta voi myös tuntua, että lapsienkin tulisi olla hänen ex-puolisolleen vihaisia. Silloin vanhemmalla sekoittuvat vanhemmuus ja parisuhde, Airaksinen kertoo.

Sara, 29, jäi pikkusiskon varjoon jo lapsena

"Vanhempani erosivat, kun olin viisivuotias. Jäimme äidin kanssa kolmestaan vuotta nuoremman pikkusiskoni kanssa. Kävimme joka toinen viikonloppu isän luona.

Eron jälkeen en saanut isältä samanlaista huomiota ja samoja asioita kuin siskoni.

Yökylässä isän luona siskoni nukkui isän vieressä ja minä jalkopäässä. Minua ahdisti se asetelma, että en ole isän kainalon arvoinen. Nukkumistilanteissa valvoin usein, kun ei ollut rauhallinen ja levollinen olo.

Muistan erään kerran, kun menimme isän luo, ja isä oli ajatellut, että tarvitsemme yöksi pehmolelut.

Isä oli hankkinut minulle etukäteen hirvipehmolelun, en ymmärtänyt miten se liittyi minuun. Sisko sen sijaan sai itse valita lelukaupasta Pocahontas-elokuvaan liittyvän pesukarhun, joka nauroi, kun sitä rutisti. Minun leluni oli sellainen turistituliainen. Huomasin jo silloin, että meidän leluissamme on selkeä ero.

Hirvipehmolelu on ollut isäni talossa useamman vuoden ja aina kun näen sen, siihen liittyy vihaa ja surullisuutta.

Minulla tuli välirikko isäni kanssa noin 15-vuotiaana. Tilanne lopulta kärjistyi, kun kohtelu jatkui samanlaisena, mitä se oli lapsesta saakka ollut ja siskoni nostettiin aina jalustalle.

Isä on yrittänyt sopia, mutta hän ei ole koskaan ottanut minun kokemustani kovin vakavasti. Näemme noin kaksi kertaa vuodessa. Hän yleensä kysyy vain siskoni kuulumisia, kun tapaamme.

Isäsuhde on vaikuttanut aika paljon myös persoonani kehittymiseen. Aiemmin olen hyväksynyt esimerkiksi väkivaltaa parisuhteissa. Minun on hirveän vaikea kiintyä ja luottaa ihmisiin.

Minun ja isän huono suhde on yksi iso syy, miksi olen hakeutunut psykoterapiaan. Koen olevani aika isätön. Ammennan omasta taustastani myös työssäni psykiatrisena sairaanhoitajana, en varmaan olisi tällä alalla, jos minulla ei olisi ollut tällaisia kokemuksia lapsena."

Vanhempien tilalle tuli kaksi omaan elämäänsä panostavaa itsekeskeistä valittajaa. Nainen, 61.

Toisen lapsen suosiminen on Anita Novitskyn mukaan aika tyypillinen reaktio vanhemman erokriisissä. Se voi olla esimerkiksi uuteen perheeseen syntyneiden lapsien suosimista tai perheen toisen sisaruksen huomiotta jättöä, kuten kävi Saralle.

Joskus vanhempi voi kiintyä enemmän yhteen lapsistaan, jos toisen lapsen kanssa yhteisymmärrys löytyy helpommin.

Myös lapsien syntymäjärjestyksellä voi olla merkitystä. Äiti voi esimerkiksi erityisesti kiintyä esikoiseensa tai kuopukseen. Tämä voi johtaa siihen, että joku lapsista kokee vanhemman suosineen sisarustaan.

Novitskyn mukaan syrjimisellä voi olla isojakin vaikutuksia kehittyvän lapsen itsetunnolle. Kun lapsi ei koe tulevansa huomatuksi, siitä voi seurata ylikiltteyttä tai vastavuoroisesti huonoa käytöstä.

Eija Airaksinen korostaa vanhemman vastuuta tilanteissa: yhteyden säilyttäminen eron jälkeen on aina vanhemman tehtävä.

"Vanhemmat yrittävät hemmotella puolelleen"

Vanhempien ero on vaikuttanut vahvasti myös monen Ylen lukijan elämään. Keräsimme kokemuksia verkkosivuillamme kyselylomakkeen kautta.

Osa verkkosivuillemme vastanneista lukijoista kertoi saaneensa eron jälkeen vanhemmiltaan paljon huomiota ja lahjoja. Eräs vastaaja kertoo, kuinka vanhemmat alkoivat kilpailla hänen suosiostaan huomioimalla tätä entistä enemmän.

Molemmat vanhemmat ovat antaneet minulle enemmän aikaa ja yrittävät hemmotella minua puolelleen. Mies, 33.

Eija Airaksisen mukaan lapsen huomioiminen ja taloudellinen auttaminen voivat kertoa siitä, että vanhempi haluaa aidosti olla lapsen elämässä enemmän eron jälkeen.

Toisaalta yliampuvan kiinnostuksen taustalla voi olla syyllisyyttä, ja eroa pyritään hyvittelemään lapselle. Vanhemman käyttäytymisen selkeä muutos voi ihmetyttää lasta, kuten oli käynyt yhdelle vastanneista.

Isää alkoi yhtäkkiä kiinnostaa miltei kaikki, mistä olin silloin kiinnostunut. Hän hankki minulle muun muassa pelikonsolin sekä pianon ja teimme pikamatkoja suurempiin lähikaupunkeihin ostoksille. Nainen, 27.

Jussin, 29, äiti ei tukenut konkurssin partaalla olevaa poikaansa

"Äidistä tuli eron jälkeen hyvin tarkka meidän lasten raha-asioista. Isä jätti hänelle velkaa eron jälkeen.

Kun puhumme rahasta, äidistä tulee ilkeä, jos en toimi hänen haluamallaan tavalla. Ne ovat aika raskaita tilanteita ja menevät yleensä tappeluksi.

Hän ei ole koskaan lainannut minulle rahaa, koska ei usko saavansa rahojaan koskaan takaisin. Jos nuorena pyysin rahaa esimerkiksi harrastamiseen, äiti käski pyytämään rahaa isältäni, vaikka tiesi, ettei hänellä sitä ole.

Minulla oli vajaan kolmen vuoden ajan oma yritys, mutta ajauduin maksukyvyttömäksi. Meni pitkään ennen kuin kerroin äidille tilanteesta. Kun lopulta kerroin, hänen ensimmäisen kommenttinsa oli: “voi vittu, osasin odottaa tätä”.

Konkurssi oli minulle vaikea paikka ja meni pitkään etten nukkunut kunnolla ja stressasin. Ei se mukavalta tuntunut, kun oli muutenkin huono olla eikä äitini yrittänyt auttaa vaan ilkeili.

En tiedä tarkkaan, mistä äidin käytös johtuu. Äiti haukkuu koko isän puolen sukua ja näkee varmaan minut osana sitä.

Minulla oli kauan huono itsetunto. Pitkään esitin olevani paljon enemmän kuin olen ja tein asioita, jotta minusta pidettäisiin. Pitkästi yli kaksikymppisenä vasta ymmärsin, että olen hyvä tällaisena kuin olen."

Eron jälkeen äitini alkoi kritisoida minua. Mies, 35.

Pari- ja perheterapeutti Eija Airaksinen on todistanut työssään usein sen, kuinka raha-asiat hiertävät erotilanteissa. Rahasta voi tulla vanhempien vallankäytön väline, jolla kostetaan ex-puolisolle. Ikävimmissä tapauksissa lapsi joutuu tilanteissa pelinappulaksi, kun vanhemmat aina käskevät pyytää rahaa toiselta vanhemmalta tai laittavat lapsen viestinviejäksi.

Airaksinen on huomannut, että usein erotilanteessa vanhemmat eivät pysty toimimaan yhtä asiallisesti kuin ehkä normaalisti. Erokriisien aikana vanhemmat riitelevät sekä toistensa että lastensa kanssa hyvin pienistäkin asioista.

Petra, 47, menetti vanhempien erossa isänsä ja lapset isoisänsä

"Huono isäsuhde on ollut minulle raskas taakka vuosikymmeniä, mutta erityisesti harmittaa, kun omilla lapsilla ei ole isoisää.

Haluaisin, että isä olisi aidosti ja spontaanisti kiinnostunut lapsistani, eikä minun tarvitsisi kerjätä hänen huomiotaan. En halua pakottaa häntä olemaan isoisä lapsilleni.

Tuntuu pahalta, kun minun lasteni sijaan isäni hemmottelee ja leikittää uuden vaimonsa tyttären lapsia. Niin sanotut oikeat lapsenlapset ovat ihan ilman isoisää.

Vanhempani erosivat vuonna 1994, olin silloin parikymppinen. Jäin tilanteeseen, jolloin kumpikin vanhempi tuli vuorotellen puhumaan minulle pahaa toisesta. Jouduin sovittelijan asemaan. Jossain vaiheessa isä alkoi syyttämään, että olen puhunut äidin ympäri eroamaan hänestä. Eihän se tietenkään niin ollut, en halunnut vanhempieni eroavan.

Haluaisin isän ymmärtävän, etten ole syyllinen hänen avioeroonsa. Olen minä, enkä äitini.

Kun vanhemmat erosivat, isä muutti ulkomaille asumaan ja aloitti siellä puhtaalta pöydältä. Siinä rytäkässä hän unohti myös meidät kolme lastaan. Hän ei pitänyt meihin minkäänlaista yhteyttä pitkään aikaan sen jälkeen.

Nykyään törmäämme lähinnä vain sukujuhlissa. Hän saattaa kysyä, mitä minulle kuuluu ja jos kerron, niin hän kommentoi, että olet aivan kuin äitisi. Se on vähän sellaista naljailua. Hän ei selvästikään ole vieläkään päässyt erosta yli."

Edelleen hän puhuu minulle isäni huonoista puolista, vaikka tämä kuoli jo 15 vuotta sitten. Mies, 54.

Petran lisäksi useampi Ylelle tarinansa jakaneista koki, että toinen vanhempi oli hävinnyt tyystin heidän elämästään eron jälkeen.

Ajan myötä isä löysi uuden puolison, uuden perheen ja ylipäätäänkin vain uuden hienon elämän, johon me vanhemmat lapset emme mahtuneet. Toki vierailuja oli, mutta läheisyyttä tai mielenkiintoa ei paljoa riittänyt meille. Nainen, 36.

Erossa perhe-elämämme hajosi pirstaleiksi ja henkisellä tasolla menetin kummankin vanhempani. Vanhempien tilalle tuli kaksi omaan elämäänsä panostavaa itsekeskeistä valittajaa. Nainen, 61.

Olin nuorempana oikea isin tyttö. Muutama vuosi eron jälkeen isäni suhtautuminen muuttui. Hän ei kutsunut minua häihinsä eikä myöskään kertonut menneensä naimisiin ennen kuin häiden jälkeen. Hän alkoi priorisoida uutta vaimoaan, ja kieltäytyi tapaamasta ellen samalla suostuisi tapaamaan vaimoa. Nainen, 22.

Väestöliiton asiantuntija Anita Novitskyn mukaan kärjistynyt suhde vanhempaan voi vaikuttaa koko perheeseen ja lähipiiriin. Esimerkiksi sukujuhlien järjestäminen vaikeutuu, jos kaikki eivät tule toimeen keskenään ja perinnönjaossa voi syntyä riitatilanteita.

Eija Airaksinen kertoo, että joskus eron jälkeen vanhemmat kokevat yhteydenpidon erityisesti isompien lasten kanssa haastavaksi. Jos vanhempi ei pidä yhteyttä, läsnäolo lapsen elämässä hiipuu tai pahimmillaan se häviää kokonaan.

Airaksisen mukaan suhteen heikentymisen taustalla voi olla esimerkiksi se, että vanhempi keskittyy liian vahvasti eronjälkeiseen elämäänsä, eikä osaa tai halua ottaa edellisessä suhteessa syntyneitä lapsia huomioon.

Tällaiset tilanteet ovat lapselle isoja menetyksiä. Lapset saattavat herkästi luulla välien hiipumisen johtuvat heistä itsestään. Hän sanoo, että vanhempien on yleensäkin tärkeää muistuttaa lapsille, että ero ei johdu heistä.

"En usko, että äiti tarkoitti pahaa"

Yksi vastaajista kertoo äitinsä sanoneen, että kaikki äidin vihaamat piirteet hänessä tulivat isän suvun puolelta.

Aina kun olimme eri mieltä jostain, tämä valttikortti otettiin esille. Nainen, 35.

Toinen kirjoittaa: Ennen eroa äitini oli aina hyvin auttavainen ja ymmärtäväinen. Eron jälkeen äitini alkoi kritisoida minua ja totesi usein vaimolleni, että muistutan isääni. Vanhempani erosivat, koska isälläni oli sivusuhde. Mies, 35.

Saman olivat kokeneet monet Ylen verkkosivuille kokemuksensa jakaneet.

Väestöliiton asiantuntija Anita Novitskyn mukaan yksi syy sille, että vanhemman käytös lastaan kohtaan muuttuu eron jälkeen voi olla se, että vanhemman silmissä lapsi edustaa ex-kumppanin näkemyksiä tai sukua

Novitskyltä heruu myös ymmärrystä eronneiden aikuisten tunteille.

Kun vanhempi on vielä erokriisin keskellä, usein kaikki muistutukset ikävistä asioista nostavat vahvan tunnereaktion pintaa. Myöhemmin vanhemman voi olla vaikea ymmärtää, kuinka vahingollista oma käytös on lapselle ollut.

Hänen mukaansa ongelmatilanteet olisi hyvä selvittää puhumalla avoimesti, usein vilpitön anteeksipyyntö on iso askel eteenpäin. Ylen kyselylomakkeeseen vastanneista osa olikin ottanut ongelmat puheeksi. Muun muassa yksi henkilö kertoo, ettei puhuminen kuitenkaan tuottanut tulosta.

Olen yrittänyt puhua, mutta äitini ei suostu näkemään kuin oman näkökulmansa. Edelleen hän puhuu minulle isäni huonoista puolista, vaikka tämä kuoli jo 15 vuotta sitten. Mies, 54.

Eräs vastaaja kertoo, että lapsuuden tapahtumien käsitteleminen terapiassa on auttanut asioiden esille tuomista, mutta puhuminen on vaikeuttanut suhdetta äidin kanssa.

Ennen hautasin näitä tunteita ja riitoja. Viime aikoina olen alkanut puhumaan asioista äitini kanssa ja tämä on johtanut entistä laajempiin riitoihin ja useisiin välirikkoihin. Nainen, 27.

Osa vastaajista on myös yrittänyt asettua vanhempansa kenkiin ja ymmärtää heidän käytöstään vaikeassa tilanteessa.

Aion ottaa asian puheeksi. En usko, että äiti tarkoitti pahaa. Eron lisäksi oli stressiä rahasta, kun meitä oli kaksi tytärtä. Ehkä hän ei vain ajatellut. Nainen, 36.

Onko vanhempasi alkanut kohdella sinua eri tavalla eronsa jälkeen? Keskustelu on auki kello 22:een saakka!

Tekninen vika jumitti Silja Symphonyn Tukholmaan – myös maanantain lähtö Helsingistä peruttu

$
0
0

Tallink Silja -yhtiön risteilyalus Silja Symphony joutui jäämään sunnuntaina Tukholmaan teknisen vian vuoksi, kertoi varustamo tiedotteessaan. Laivalla on noin 2 100 matkustajaa, jotka saavat halutessaan yöpyä laivassa.

Laivan piti lähteä Tukholmasta Helsinkiin sunnuntaina kello 16.45 paikallista aikaa. Laivan lähtö kuitenkin viivästyi ja iltayhdeksältä Suomen aikaa kerrottiin, ettei alus pääse matkaan ollenkaan, koska laivan keinuntaa hillitsevässä evävakaimessa on vikaa.

Kansainväliset matkustajat pyritään siirtämään Helsinkiin yhtiön Tukholma–Turku-reitin laivalla Galaxyllä, jotta he ehtisivät paluulennoilleen.

Koska laiva ei saavu normaaliaikataulussa Helsinkiin, myös maanantain 28.10. lähtö Helsingistä Tukholmaan on peruttu.

Tallink Siljan asiakaspalvelu on yhteydessä matkustajiin maanantain aikana.

Asiasta kertoivat aiemmin Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

Heli Vaarasen kolumni: Jos haluat lapsen, älä tuhlaa aikaasi toisen vetkutteluun

$
0
0

Yhä useampi suomalainen haluaa jäädä tietoisesti lapsettomaksi. Jokaisella on omat syynsä, ja niitä on syytä kunnioittaa. Kumppanin vauvahaaveiden vedättäminen ei kuitenkaan tunnu oikein eettiseltä ratkaisulta. Harvoin kuulee niin välttelevää vastausta kuin silloin, kun kolmekymppinen haluaa pitää parisuhteen, muttei halua lasta. Tällaisesta vastauksesta poliitikkokin tulisi kateelliseksi.

Tavoite on tietenkin, että parisuhdetilanne pysyy ennallaan. Kumppani odottelee mutta odotelkoon – sillä hyvin menee ihan vain näin kahdestaan.

Vauvahaaveinen kolmekymppinen vetää vesiperän haikaillessaan vauvanhankintaa, jos puoliso ei ole valmis. Vaipanvaihto ei tule ensimmäisenä mieleen kun nuori aikuinen ajattelee, miten mahtavaa elämä voisikaan olla. Helinä-keiju tai Peter Pan kaipaa vielä seikkailuja, elämyksiä ja muuta menoa. ”Vielä pari matkaa”, esimerkiksi. Ei hän tietenkään voi vannoa, ettei ikinä haluaisi lasta, mutta ainakaan juuri nyt ei tunnu ajankohtaiselta.

Myös miesten todennäköisyys saattaa kumppani raskaaksi heterosuhteessa laskee iän myötä.

Omia biologisia lapsia haluavalla naisella ei kuitenkaan ole varaa odottaa loputtomiin, sillä hedelmällisyys laskee jo ennen kuin nainen täyttää 35. Myös miesten todennäköisyys saattaa kumppani raskaaksi heterosuhteessa laskee iän myötä. Valitettavasti suomalaisten tiedot iän vaikutuksesta hedelmällisyyteen ovat puutteellisia, ja moni kuvittelee, että vielä ei ole liian myöhäistä, vaikka mahdollisuudet saada oma lapsi ovat jo laskeneet.

Ihminen ihastuu, rakastuu, rakentaa valmiin elämän ja on valmis ottamaan askeleen eteenpäin – vaikkapa vauvan. Vuosia on oltu yhdessä, ongelmat selätetty. Kaikki voimat on syydetty kodin ostamiseen, laittamiseen ja lainan lyhentämiseen. Ja nyt sitten toinen sanoo, ettei haluakaan lasta?

Huokaus ”hänestä tulisi niin hyvä äiti” tai ”hänestä tulisi niin hyvä isä” ei auta, jos toinen ei ole valmis.

Epäilys on vahvempi tunne kuin luottamus. Ei välttämättä epäilys kumppania kohtaan, vaan elämää yleensä. Ehkä ympärillä hajonneet perheet eivät ole rohkaisseet vaan päinvastoin. Joku pelkää muuttuvansa kumppanilleen yhdentekeväksi, kun vauva tulee. Toinen tietää, ettei kestäisi enää yhtään ylimääräistä stressiä eikä muutenkaan koe olevansa hyvä ratkomaan arjen tilanteita. Moni kokee, ettei pärjää toiselle riidoissa. Tai sitte epäilijällä on ihan oikeasti vielä jatkettu nuoruus kesken ja paljon näkemättä ja kokematta.

Ole selkeä asiassasi ja tee valintasi sen pohjalta, mitä toinen sanoo.

Jos haluat lapsen, älä kuluta aikaasi toisen vetkutteluun. Ole selkeä asiassasi ja tee valintasi sen pohjalta, mitä toinen sanoo. Jos hän sanoo, ettei ole ihan vielä valmis, hän ei vielä täytä niitä kriteerejä, joita vanhemmuus vaatii ja tietää sen itsekin. Hän voi olla iältään kolmekymppinen, mutta haaveiltaan ja tavoitteiltaan jossakin ihan muualla kuin sinä.

Ymmärrä, että valinta on vauvaa haluavan, eikä hänen, joka ei vauvaa halua. Kovin montaa vaihtoehtoa ei jää jäljelle. Voit luopua vauvahaaveesta tai voit jatkaa odottamista – se on onnen kauppaa. Voit yrittää puhua toisen ympäri, mutta painostettu lopputulos ei tunnetusti ole kovin kestävä. Tai sitten voit häipyä muuten hyvästä parisuhteesta.

Ehkä vastaasi kävelee lapsirakas ihminen, joka on valmis uuteen elämänvaiheeseen. Tunnistat hänet kypsyydestä ihmisenä ja kumppanina.

Tunnistat hänet siitä, että hän jää juttelemaan polvenkorkuisten muksujen kanssa. Hänen silmänsä loistavat, kun sukulaislapsi juoksee ovelle vastaan. Hän näkee vaivaa ja leikittää, opettaa asioita ja antaa aikaansa. Ja sitten eräänä päivänä hän kuiskaa: ”Lapset on kivoja. Eikö mekin…”

Siispä usko, mitä toinen sanoo. Hän haluaa lapsen nyt, tai hän ei halua lasta nyt. ”Nyt” on silloin sinun käsissäsi.

Heli Vaaranen

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori, sosiaalitieteilijä ja psykoterapeutti. Hän työskentelee Väestöliitossa johtavana asiantuntijana.

Aiheesta voi keskustella 27.10. klo 17.00 asti.

Lue myös:

Laura Hallamaan kolumni: Vauvakato ei ole sukupolveni vika

Heli Vaarasen kolumni: Mitä opetat lapsillesi vuorovaikutuksesta

Heli Vaarasen kolumni: Älkää sopiko mistään ennen parisuhteeseen sitoutumista – lupaukset eivät pidä kuitenkaan

"Monestiko oma isäsi oli kanssasi letityskurssilla?"– nykyvanhemmat taipuvat moneksi, ja professori perää heiltä armollisuutta itseään kohtaan

$
0
0

Nykyvanhempien pitäisi oivaltaa, että vähempikin riittää, sanoo kasvatustieteilijä Juha Hakala. Vanhemmilla on Hakalan mukaan liian usein tunne, että pitäisi venyä vaikka mihin tai kokea syyllisyyttä. Ei tarvitse.

– Muistelepa omien vanhempiesi toimia. Kuinka monta kertaa oma isäsi oli Mannerheimin Lastensuojeluliiton My little pony -letityskurssilla kanssasi? Todennäköisesti ei kertaakaan, kärjistää Hakala.

Hakala toivoo tuoreessa kirjassaan vanhempien olevan armollisia itselleen.

– Olet elpymässä työntäyteisestä päivästä sohvalla katse harhaillen ja 3-vuotias kysyy, mitä mieltä olet piirustuksesta. Jos et juuri ole sydämelläsi mukana vastaamassa, vaan huitaiset, että ihan hyvältä näyttää, niin todennäköisesti kasvatuksesi ei ole mennyt pieleen.

Auktoriteetista ei kuitenkaan pidä karsia, eikä lasta voi kasvattaa pelkästään rakastamalla.

Ole optimisti

Tulevia luokanopettajia kouluttaessaan Juha Hakala tuo esille sen, että työ olisi turhaa, jos ei jaksaisi säilyttää uskoaan hyvään ja jopa parempaan tulevaisuuteen. Optimismi kuuluu hänen mielestään kaikkeen kasvattamiseen.

– Se ei saa olla parahdusten sävyttämää tuskailua, vaan hymyssä suin horisonttiin katsomista.

Jokainen kasvattaja kohtaa Hakalan mukaan toki tilanteita, jolloin optimismin tolkuttaminen on turhaa. Silloinkin iso kuva kannattaa koettaa nähdä toivon sävyttämänä, kunnes tilanne paranee ja asiat näyttäytyvät oikeammassa mittakaavassa.

Ole armollinen

Kasvatuksella on tavoitteet ja ne vaativat toimenpiteitä. Silti vanhemman hyviin ominaisuuksiin kuuluu improvisointi ja luoviminen, koska tielle osuu varmasti ennakoimattomia kohtia.

– Täytyy pystyä heittäytymään tilanteen ehdoille ja luottamaan siihen, että kaikki käy hyvin.

Uusimmassa kirjassaan Hakala muistuttaa, että kun epätäydelliset ihmiset tekevät epätäydellisessä maailmassa hyvällä tarkoituksella silattuja tekoja, ei saa lannistua. Tuskin kukaan kasvatuksessa täydellisesti onnistuu.

Armollisuutta hän perää myös sen ymmärtämiseksi, että kasvatukseen riittäävät tarpeeksi hyvät, tavalliset olosuhteet. Kaikkea aineellista hyvää ei tarvitse tavoitella.

Ole auktoriteetti ja aikuinen

Sen sijaan lisäarvoa ansaitsee aikuisuus. Sitä kasvattajan kannattaa Hakalan mielestä korostaa: pitää antaa esimerkiksi teinin nähdä, että aikuisuus on jotain, mitä kohti kannattaa kasvaa.

Nyky-yhteiskunnassa aikuisuus ja erityisesti iäkkyys eivät vain ole kovin korkeassa kurssissa, ja tätä asetelmaa Hakala haluaisi muuttaa. Taustalla hän näkee idealistisen kuvan ikuisesta nuoruudesta ja siihen liittyy myös ajatus kaveruudella kasvattamisesta.

– Voiko aikuinen olla lapselleen kaveri, jopa paras kaveri? Ei voi. Kavereita lapsi ja nuori saa muualta, mutta oman vanhemman rooli on jotain muuta.

Hakala onkin tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että auktoriteetti kuuluu ehdottomasti kasvatukseen. Hän muistuttaa, ettei puhu autoritaarisuudesta, joka taas ei kasvatukseen kuulu. Sen sijaan siihen kuuluu lapsen tarve ja myös oikeus tietää, mikä on oikein ja kohtuullista ja missä on viimeinen peräseinä, jonka yli ei mennä.

– Lämminhenkistä, määrätietoista jämeryyttä kuuluu kasvatukseen aina tietty osa.

Koko maassa pakastuu – liukkaus vaanii autoilijoita varsinkin aamuisin

$
0
0

Lähipäivinä pohjoisesta virtaa kylmää ilmaa koko maahan. Pakkanen yltää jo pääkaupunkiseudullekin, ainakin öisin.

– Luvassa on yöpakkasia Etelä-Suomea myöten, ja päivisinkin lämpötilat jäävät pakkasen puolelle suurimmassa osassa maata. Ainoastaan ihan etelässä noustaan hieman plussan puolelle päivällä, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Lämpötilakartta
Matti Huutonen / Yle

Saattaa olla, että Etelä-Suomessa tulee myös räntää. Maan eteläosiin onkin annettu kelivaroitus lumi- ja räntäsateiden sekä tienpintojen jäätymisen takia.

– Sademäärät eivät ole suuria, mutta kun ne yhdistetään pakastumiseen, tien pinnat voivat olla liukkaita. Nyt täytyy etelässäkin olla valppaana liukkauden takia. Pohjoisessahan on talvikausi jo alkanut, Huutonen sanoo.

Nyt on siis korkein aika vaihtaa autoon talvirenkaat kaikkialla Suomessa.

Pakkanen paukkuu pohjoisessa

Utsjoen Kevojärvellä oli sunnuntaina aamulla 23,4 astetta pakkasta. Se on tämän syyskauden kylmin lukema tähän mennessä.

Lämpötilakartta
Matti Huutonen / Yle

– Semmoisia parinkympin pakkasia on Pohjois-Suomeen odotettavissa lähipäivinäkin ja -öinä.

Lämpötilat ovat nyt koko maassa hieman viileämmät kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.

– Mitä pohjoisempaan mennään, sitä isompi on poikkeama, Huutonen kertoo.

Helsingin Kirjamessuilla lähes 92 000 kävijää – kirjatapahtumalle uusi kävijäennätys

$
0
0

Sunnuntaina päättyneillä Helsingin Kirjamessuilla tehtiin uusi kävijäennätys. Messuilla kävi neljän päivän aikana lähes 92 000 kävijää. Kävijämäärä kasvoi viimevuotisesta yli seitsemän prosenttia.

Ohjelmajohtaja Ronja Salmen mukaan messujen kehittäminen kahden viime vuoden aikana etenkin nuoria aikuisia ja lapsiperheitä kiinnostavaksi näkyy nyt.

– Kohderyhmät ovat tuiki tärkeitä myös koko alan tulevaisuudelle. Kävijämäärä on kasvanut yli 6 000 henkilöllä, ja tämä näkyi täpötäysinä katsomoina, Salmi sanoi tiedotteessa.

Kantar TNS:n tekemän kävijätutkimuksen mukaan 95 prosenttia kävijöistä oli tyytyväisiä tapahtumakokonaisuuteen. Ensimmäistä kertaa paikalla kertoi olleensa 17 prosenttia vastaajista.

Tutkimukseen vastanneista 95 prosenttia kertoi tulevansa varmasti tai todennäköisesti myös seuraavalla kerralla. Kävijätutkimukseen haastateltiin 200 kävijää.

Martta Tervonen kärsi uupumuksesta ja masentui, mutta häpeä esti hakemasta apua – Yksi yö muutti kaiken ja nyt hän haluaa jokaisen puhuvan

$
0
0

Se oli suruviesti.

Kuvittele eteesi maailman kaunein paratiisisaari. Valkoista hiekkaa, huojuvat palmut, lämmin ilma ja turkoosi merivesi.

Näissä maisemissa yrittäjä Martta Tervonen oli äitinsä kanssa loppuvuodesta 2017.

Pienessä bungalowissa oli kaksi huonetta, molemmille omansa. Eräänä aamuyönä Tervonen havahtui hereille. Hän vilkaisi puhelintaan tarkistaakseen kellonajan.

Samalla hän huomasi saapuneen viestin.

Tervosen ystävä oli tehnyt itsemurhan.

Martta Tervosen asunto
Martta Tervonen asuu Oulussa Pikisaaren kaupunginosassa.Paulus Markkula / Yle

Nyt, kaksi vuotta ystävän kuoleman jälkeen, se on helppo nähdä: tuo yö oli yksi Tervosen elämän taitekohdista.

Mutta jo sitä ennen Tervosen oma elämä oli alkanut luisua suuntaan, jota hän ei ollut osannut odottaa.

Liekki, joka polttaa loppuun

Martta Tervonen on 30-vuotias oululainen yrittäjä.

Häntä työllistävät tällä hetkellä oma vaatebrändi sekä kirjoittajakoulutusta tarjoava yritys.

Kun Tervonen kertoo elämästään, kuuntelijaa hengästyttää.

Lukiosta suoraan oikeustieteelliseen. Maisterin paperit kasaan neljässä vuodessa. 22-vuotiaana töitä yliopisto-opettajana. Lakimiehen töitä. Journalistiikan opiskelua. Viestintäpäällikön pesti. Oma yritys, jossa kaikki tehtiin alusta asti itse. Parin kirjan kirjoittamista. Reppureissaamista ympäri maailman.

Ja tässä nyt vain osa asioista kahdentoista viime vuoden ajalta.

Martta Tervonen, etualalla Seppo-koira
Seppo-koira on noin vuoden ikäinen. Rodultaan se on skotlanninhirvikoira.Paulus Markkula / Yle

Varsinkin vuonna 2015 perustettu oma yritys sai Tervosen vaihtamaan vaihteen suuremmalle.

Hän kuvailee unelmien olleen suuria ja vauhtisokeuden iskeneen.

– Minussa palaa todella vahvana liekki asioiden tekemiseen. Kun sillä liekillä tekee paljon, se polttaa loppuun, hän toteaa.

Keväällä 2018 Tervonen sai diagnoosin: uupumus ja masennus.

"Pitää olla todella varuillaan. Uupumuksesta toipuminen ei ole pelkästään sitä, että saa levähdettyä. Pitää päästä eroon vanhoista tavoista toimia, ja se on kaikkein vaikeinta."Paulus Markkula / Yle

Joka neljäs uupuu työssään

Masennusta ja uupumusta on ollut hankala niellä – jopa niin vaikea, että välillä ne unohtuvat. On helpompi epäillä vaikkapa D-vitamiinin puutosta.

Kuten viime keväänä, kun Tervonen saapui kotiinsa työpäivän päätteeksi.

Hän rojahti ulkovaatteet päällä sohvalle ja makasi paikallaan kolme tuntia. Ihmetytti, miksi olo oli niin vetämätön. Aivan puhki.

Raudanpuute. Ferritiinitasot. D-vitamiini. Tervonen googlaili mahdollisia syitä erikoiselle ololleen.

Kunnes muisti: olen uupunut ja masentunut. Diagnoosin saamisesta oli aikaa noin vuosi.

Martta Tervonen rapsuttaa Seppo-koiraansa.
"Olen positiivinen tyyppi ja tottunut olemaan kannustajan ja tukijan roolissa. Sen vuoksi on ollut hankalaa olla se, joka tarvitsee apua muilta."Paulus Markkula / Yle

Mutta ei Tervonen missään nimessä ole asiansa kanssa yksin.

Noin joka neljännellä työssäkäyvällä suomalaisella on työuupumuksen merkkejä, selviää THL:n vuonna 2011 julkaisemasta tutkimuksesta. Vakavaa, vähintään viikoittain oireita aiheuttavaa työperäistä uupumusta sairastaa kahdesta kolmeen prosenttia suomalaisista.

Kesällä uutisoitiin, että mielenterveyshäiriöt nousivat Suomessa viime vuonna ensimmäistä kertaa yleisimmäksi syyksi sairauspäivärahan saamiselle.

Suomalaisen väestötutkimuksen mukaan vuosittain 7,4 prosenttia aikuisista käy läpi masennuksen, joka täyttää sairauden diagnostiset kriteerit. Lievemmistä masennusoireista kärsii jopa 10–20 prosenttia suomalaisista.

Julkisuudessa on pohdittu, että varsinkin nuorten mielenterveyshäiriöistä ja työuupumuksesta on tullut vaarallisen normaalia. Mielenterveysongelmat ovat myös kansainvälinen huolenaihe.

Martta Tervonen toteaa, että hänen tapauksessaan avun hakemista ja saamista hidasti sairastumiseen liittyvä häpeän tunne.

Kesti pitkään ennen kuin hän suostui myöntämään itselleen, että tarvitsi apua.

Pukeutumalla stigmaa vastaan

Tervonen joutuu vieläkin hakemaan sanoja kertoessaan, miksi oli niin vaikea myöntää, että on avuntarpeessa.

– Häpeään liittyi ajatus heikkoudesta: että olen huono. Miksi en kestä tätä elämää, kun kaikki muut näyttävät selviytyvän ihan ok.

Martta Tervonen Seppo-koiransa kanssa kotinsa sohvalla.
Koiralla on ollut merkittävä rooli toipumisessa. "Minulla oli kausi, etten jaksanut tehdä mitään muuta kuin käyttää Seppoa ulkona, mutta oli tärkeää, että jaksoin edes sen verran."Paulus Markkula / Yle

Varsinkin läheisille asiasta kertominen oli hankalaa.

– Eihän minulle voi tulla uupumusta tai masennusta, koska olen niin hirveän positiivinen ja pärjäävä. En ollut tottunut puhumaan asioista, sillä en halunnut huolestuttaa muita.

Ajatukset häpeästä ja puhumisen vaikeudesta vaivasivat Tervosta hänen ollessaan pitkällä sairauslomalla.

Mielessä oli myös ystävän tekemä itsemurha. Olisiko masentuneelle ystävälle voinut sanoa jotain enemmän, jotta tämä ei olisi kokenut olevansa yksin?

Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan vuonna 2017 Suomessa oman henkensä riisti 824 ihmistä. Miten ystävä olisi voinut saada ajoissa oikeanlaista apua? Miten mielen sairauksiin liittyviä tabuja saataisiin vähemmäksi?

Lopulta toimintaan tottuneen naisen pohdinnoista alkoi muodostua idea.

Syntyi yhden naisen yritys: keväällä 2019 perustettu Depressio &co -niminen vaatebrändi, jolla Tervonen haluaa tehdä masennuksen näkyväksi ja vähentää mielenterveyshäiriöihin liittyviä tabuja. Rohkaista ihmisiä puhumaan ennen kuin on liian myöhäistä.

– Haluan viestiä, että et ole yksin eikä tarvitse hävetä. Mielenterveyteen liittyvistä asioista saa puhua, ja puhuminen oikeasti myös auttaa. Koskaan ei ole niin epätoivoista tilannetta, etteikö siitä selviäisi.

Pöydällä kasa Depressio & Co -vaatemerkin tarroja
Tervonen haluaa vaatemerkillään vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa.Paulus Markkula / Yle

Joku voisi todeta ilkeämielisesti, että yrittäjänä Tervonen haistoi bisneksen.

– Ei se ollut niin, että kun uuvuin, niin pistetäänpä tällainen uusi juttu pystyyn. Ei minulla ollut masennuksen kanssa kiinnostusta tehdä mitään. Elämänhalukin oli aika vähissä.

Tervonen sanoo, että yrityksen kaikki tuotto ohjataan kulujen jälkeen itsemurhien ehkäisytyöhön. Yrityksen mainonnassa ovat olleet mukana esimerkiksi rap-artisti Pyhimys ja kokki Henri Alén.

Toistaiseksi yrityksellä on ollut kuluja enemmän kuin tuloja.

– Henkisesti olen kuitenkin saanut enemmän, Tervonen sanoo.

Mielenterveys mukaan kahvipöytäkeskusteluihin

Tervonen on joutunut opettelemaan uusia tapoja elää elämäänsä. Tavoitteiden, suorittamisen ja kunnianhimon määrää on pitänyt tarkastella kriittisesti.

Itse asiassa Tervonen ei olisi saanut suostua tähän haastatteluun. Ainakaan heti, kuten hän teki.

Terapeutin kanssa on sovittu, että asioista helposti innostuva Tervonen ottaa tarvittaessa tuumaustauon, nukkuu vaikka yön yli ennen päätöstä.

– Opettelen sitä, etten ajattele tulevaisuutta suoritteiden kautta, vaan enemmän sen kautta, mitkä asiat koen tärkeäksi.

Vaatemerkkinsä Tervonen toivoo menestyvän. Ei siksi, että olisi itse saavuttanut jotain, vaan koska toivoo sillä olevan positiivinen vaikutus jonkun toisen elämään.

Hän kertoo eräältä opettajalta saamastaan palautteesta. Opettaja oli kertonut, että aina pukeutuessaan Tervosen suunnittelemaan paitaan, joku kysyy vaatteessa olevasta logosta. Näin mielenterveys ja siihen liittyvät sairaudet tulevat osaksi normaalia kahvipöytäkeskustelua.

– Haluan luoda jotain, mikä jättää jäljen tähän maailmaan. Siitä huolimatta, saanko itse siitä krediittiä.

Aika kunnianhimoista tämäkin.

Martta Tervonen kävelyllä meren rannassa Seppo-Koiran kanssa.
Luonto merkitsee Martta Tervoselle paljon. "Ihmiselämässä kaikki on hirveän kliinistä. Tuijotamme sisätiloissa erilaisia ruutuja. Kaupungeissa puut on istutettu riviin täsmälleen kahden metrin välein. Luonnossa elämä tapahtuu sellaisena kuin tapahtuu. Siellä ihminenkin saa olla kokonainen."Paulus Markkula / Yle

Tässä ovat Suomen yleisimmät katujen ja teiden nimet – yksi nimi kasvattaa suosiotaan

$
0
0

Äkkiseltään voisi olettaa, että Koulukatu ja Kirkkokatu ovat Suomen yleisimmät teiden nimet. Näin ei todellakaan ole, sillä Koulukatu on yleisyydessään vasta sijalla 111 ja Kirkkokatu sijalla 171.

Ylivoimaisesti yleisin on Rantatie. Niitä on Suomessa 226. Toiseksi eniten on Kirkkoteitä, joita on 180.

Suomessa on 311 kuntaa, joten useammassa kuin joka toisessa kunnassa on Rantatie tai Kirkkotie.

Aivan tämän jutun lopussa on lista, jossa on 316 Suomen yleisintä tien tai kadunnimeä, mutta 10 yleisintä ovat: Rantatie, Kirkkotie, Koulutie, Teollisuustie, Rinnetie, Myllytie, Kuusitie, Mäntytie, Välitie ja Rantalantie.

– Rantatien suosio ilmentää, että Suomessa on paljon vesistöjä, kertoo nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvist Kotimaisten kielten keskuksesta.

Rantatien tienviitta Joutsenossa.
Rantatie on myös Lappeenrannan Joutsenossa.Kalle Purhonen / Yle

Yleisyydessään entistä korkeammalle uusimmassa yleisyyslistassa nousee Teollisuustie, joka vuonna 2010 oli vasta sijalla kahdeksan ja nyt se on neljäs.

– Sen täytyy liittyä uusiin teollisuusalueisiin, joita on tullut ja niihin tie tehty, pohtii Manni-Lindqvist.

Tie-loppuiset kärjessä

Suomessa katujen ja teiden nimistä päättää kunta. Jotta sekaannuksilta vältytään ja hälytysajoneuvot pääsevät varmasti oikeaan osoitteeseen, täytyy jokaisella kunnan väylällä olla eri nimi.

Katujen nimet voivat olla hyvinkin vanhoja ja kantavat omalla tavallaan mukanaan alueen menneisyyttä. Esimerkiksi Turussa on kaduilla ollut nimiä jo 1300-luvulla.

Toisaalta uusia nimiä pitää kehittää, kun kuntaan tulee uusia asuin- tai teollisuusalueita. Myös kuntaliitosten takia katujen ja teitten nimiä on pitänyt muuttaa, jotta sama osoite ei olisi kunnassa kahdessa eri paikassa.

Koulukadun liikennemerkki.
Koulukatu vie yleensä koululle, tai on ainakin joskun vienyt. Kalle Purhonen / Yle

Maanmittauslaitos teki Ylen pyynnöstä tietokoneajon Suomen osoitekarttaan. Kun lasketaan yhteen sekä suomen-, ruotsin- että saamenkieliset osoitteet, selviää, että Suomessa on teille, kaduille, kujille, raiteille ja muille yhteensä 139 403 erilaista nimeä.

Listan kärkipäässä on pääasiassa teitä. Sadan yleisimmän nimen joukosta 95 on tie-loppuisia. Niiden lisäksi sadan listalla ovat Koivukuja, Mäntykuja, Rinnekuja, Mäkikuja sekä Rantapolku, mutta ei yhtään katu-loppuista.

Tielle tai kadulle osuva nimi

Kotimaisten kielten keskus sekä Kuntaliitto ovat antaneet suositukset siitä, miten uusia teitä pitäisi nimetä. Nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvistin mukaan tärkeintä on paikantavuus.

– Se tarkoittaa sitä, että tien nimessä näkyy se paikka, minne tie vie, kertoo Manni-Lindqvist.

Tällaisia ovat esimerkiksi koululle vievä Koulutie, Anttola-nimiselle tilalle vievä Anttolantie tai lentokentälle vievä Lentokentäntie.

Standerskjöldinkadun risteys Lappeenrannassa.
Lappeenrannassa sijaitseva Standertskjöldinkatu tuottaa monelle kirjoittajalle ja lausujalle harmaita hiuksia. Kalle Purhonen / Yle

Uusien nimien keksiminen tulee usein ajankohtaiseksi, kun kuntaan kaavoitetaan uusi asuinalue. Silloin nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvist suosittelee käytettäväksi hyväksi kyseisen alueen perinteisiä paikannimiä tai ominaispiirteitä. Perinteiset paikannimet löytyvät peruskartasta tai haastattelemalla paikallisia asukkaita.

– Silloin teiden ja katujen nimet tuntuvat ihmisistä kotoisilta, perustelee Tiina Manni-Lindqvist.

Esimerkiksi Lappeenrannan Sammonlahdessa Hopeamäenraitti on saanut nimensä Hopeamäki-nimisestä tilasta ja Kettukivenkatu alueella olleesta Kettukivi-nimisestä louhikosta.

Jos perinteisiä paikannimiä ei löydy tai ne on jo käytetty, on yksi yleinen tapa nimetä tiet jonkin tietyn teeman, esimerkiksi kalojen tai kasvien mukaan. Imatran Sienimäellä ovat muun muassa Rouskunkatu, Leppäsienenkuja ja Korvasienenkatu.

– Esimerkiksi jos alueella on ollut mylly, voi se antaa inspiraation erilaisille myllyyn liittyville nimille, sanoo nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvist.

Helppo käyttää

Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvistin mielestä uuden kadun tai tien nimi pitäisi olla sellainen, että sitä on mahdollisimman helppo käyttää. Se ei saa olla liian pitkä ja se pitäisi olla helppo kirjoittaa.

– Ongelmallisia ovat esimerkiksi henkilön etu- ja sukunimen sisältävät nimet, kuten Aleksi Kiven katu. Niiden kirjoittaminen tuottaa hankaluuksia.

Manni-Lindqvist kertoo, että elävien henkilöiden mukaan ei kaduille nimiä pitäisi antaa. Poikkeuksina tässä esimerkiksi Helsingissä ovat olleet ainoastaan presidentit.

Kunnan alueella olevien katujen nimistä päättää kunta. Isoimmissa kaupungeissa on erityinen nimilautakunta, joka pohtii uusien katujen tai teiden nimiä. Pienemmissä kunnissa asia hoidetaan virkamiestasolla.

316 yleisintä

Seuraavassa listassa on 316 Suomen yleisintä kadun tai tien nimeä. Järjestys perustuu Maanmittauslaitoksen 22.10.2019 Suomen kartta-aineistosta tekemään hakuun.

Ensimmäinen numero kertoo yleisyysjärjestyksen. Suluissa oleva numero kertoo, miten monta samannimistä tietä tai katua Suomessa on.

1. Rantatie (226)

2. Kirkkotie (180)

3. Koulutie (177)

4. Teollisuustie (158)

Rinnetie (158)

6. Myllytie (152)

7. Kuusitie (150)

8. Mäntytie (148)

9. Välitie (146)

10. Rantalantie (142)

11. Mäkitie (140)

Koivukuja (140)

13. Peltotie (136)

Niemeläntie (136)

15. Niementie (132)

16. Mäkeläntie (131)

17. Pajatie (128)

18. Vanhatie (127)

Koivutie (127)

20. Riihitie (123)

21. Koivulantie (120)

22. Pappilantie (119)

23. Heikkiläntie (118)

24. Aholantie (116)

25. Sepäntie (114)

26. Jokelantie (111)

27. Peltolantie (110)

28. Kuuselantie (107)

29. Opintie (105)

30. Harjutie (102)

Oikotie (102)

32. Hakatie (101)

33. Kalliotie (100)

Rauhalantie (100)

Taipaleentie (100)

36. Ojalantie (99)

37. Puistotie (98)

Kangastie (98)

39. Rajatie (97)

Katajatie (97)

Harjuntie (97)

Pihlajatie (97)

43. Anttilantie (96)

44. Niittytie (95)

Honkatie (95)

Kiviniementie (95)

Asematie (95)

Koivistontie (95)

49. Koskelantie (94)

Pajutie (94)

51. Hakalantie (93)

52. Koivuniementie (91)

Urheilutie (91)

Rajalantie (91)

55. Mäntyläntie (89)

Rantakuja (89)

57. Kivimäentie (88)

58. Seppäläntie (87)

Metsolantie (87)

Korpelantie (87)

61. Myllymäentie (86)

62. Mattilantie (85)

63. Jokitie (83)

Kanervatie (83)

Alatie (83)

Keskustie (83)

67. Lehtolantie (82)

68. Metsätie (81)

Harjulantie (81)

Haapatie (81)

71. Mikkolantie (79)

72. Leppätie (78)

Haapaniementie (78)

Kiveläntie (78)

75. Salmelantie (77)

Yhdystie (77)

Mäntykuja (77)

Järvenpääntie (77)

79. Peräläntie (76)

Uutelantie (76)

Toivolantie (76)

Koivumäentie (76)

83. Mäntyniementie (75)

Koulukuja (75)

85. Yrittäjäntie (74)

Rinnekuja (74)

Mäkikuja (74)

Korventie (74)

89. Mäntymäentie (73)

Kotirannantie (73)

91. Koivurannantie (72)

Jussilantie (72)

Kivirannantie (72)

94. Järveläntie (71)

Purotie (71)

Saarentie (71)

97. Syrjäläntie (70)

Rantapolku (70)

99. Männistöntie (68)

Kauppatie (68)

Palomäentie (68)

102. Kivitie (67)

Onnelantie (67)

Saarelantie (67)

105. Huvilatie (66)

Lepolantie (66)

Jokirannantie (66)

Kuusikuja (66)

109. Poikkitie (65)

Peltokuja (65)

111. Lehtimäentie (64)

Kuusistontie (64)

Kalliokuja (64)

Koulukatu (64)

Talvitie (64)

Kiertotie (64)

117. Paavolantie (63)

Lehtotie (63)

Kumpulantie (63)

120. Mustikkatie (62)

Ratatie (62)

Sahatie (62)

123. Leppäkuja (61)

Lahdentie (61)

Sahantie (61)

Kartanontie (61)

Kallioniementie (61)

Takalantie (61)

Koskitie (61)

130. Lähdetie (60)

Välikuja (60)

Kankaantie (60)

133. Matintie (59)

Järvitie (59)

135. Honkalantie (58)

Myllykuja (58)

Tapiolantie (58)

Kulmalantie (58)

Purolantie (58)

Alhontie (58)

Jokiniementie (58)

142. Haapalantie (57)

Mäenpääntie (57)

Kotikuja (57)

Salmentie (57)

Vuorelantie (57)

Lammintie (57)

Käpytie (57)

Laurilantie (57)

150. Antintie (56)

Haapakuja (56)

Katajakuja (56)

Metsäpirtintie (56)

Kantolantie (56)

Riihikuja (56)

156. Kotipolku (55)

Lampitie (55)

Hietalantie (55)

Päivärinteentie (55)

Kumputie (55)

Torikatu (55)

Petäjätie (55)

Peltoniementie (55)

Laurintie (55)

165. Tervahaudantie (54)

Notkotie (54)

Puolukkatie (54)

Pitkäjärventie (54)

Kallentie (54)

Saarijärventie (54)

171. Laiduntie (53)

Suotie (53)

Kaivotie (53)

Kirkkokatu (53)

Mustalahdentie (53)

Honkaniementie (53)

Ahontie (53)

Kivijärventie (53)

Torpantie (53)

Rannantie (53)

Eskolantie (53)

182. Ketolantie (52)

Linjatie (52)

Museotie (52)

Pajulantie (52)

Jussintie (52)

Tuomitie (52)

Koskentie (52)

189. Kalliomäentie (51)

Pitkäniementie (51)

Salontie (51)

Rajamäentie (51)

Mestarintie (51)

Havutie (51)

Haavistontie (51)

Arolantie (51)

Suvitie (51)

Valkamantie (51)

Katajamäentie (51)

Väinöläntie (51)

Hallitie (51)

Joensuuntie (51)

203. Särkijärventie (50)

Penttiläntie (50)

Kaarnatie (50)

Kauppilantie (50)

Tehtaantie (50)

Kesärannantie (50)

209. Mikontie (49)

Toivontie (49)

Metsäpolku (49)

Mökkitie (49)

Kaaritie (49)

Niittykuja (49)

Ahotie (49)

Sepänkuja (49)

Puutarhatie (49)

Lehtokuja (49)

Kalliontie (49)

220. Korpitie (48)

Männiköntie (48)

Kotitie (48)

Tyyneläntie (48)

Kulmatie (48)

Lepistöntie (48)

Marttilantie (48)

Metsärannantie (48)

Nikkarintie (48)

229. Lukkarintie (47)

Vainiontie (47)

Tervaniementie (47)

Jukolantie (47)

Niittypolku (47)

Heikintie (47)

Ollilantie (47)

Tammitie (47)

Kylätie (47)

Lähteentie (47)

Savelantie (47)

Satamatie (47)

241. Käpykuja (46)

Välimäentie (46)

Jaakkolantie (46)

Jäkälätie (46)

Kauppakatu (46)

Puusepäntie (46)

Lahtelantie (46)

248. Kaartotie (45)

Koulupolku (45)

Puhdistamontie (45)

Niinimäentie (45)

Uimarannantie (45)

Rinnepolku (45)

Kauppakuja (45)

Puistokuja (45)

Hietaniementie (45)

257. Pohjolantie (44)

Suvirannantie (44)

Kivistöntie (44)

Koivikontie (44)

Erkkiläntie (44)

Lehtoniementie (44)

Paloniementie (44)

Pekkalantie (44)

Murrontie (44)

Keskitie (44)

Lehmustie (44)

Kaunistontie (44)

Kotaniementie (44)

Hakakuja (44)

271. Oikopolku (43)

Kiviharjuntie (43)

Eerontie (43)

Pajukuja (43)

Laaksotie (43)

Pistotie (43)

Kanervakuja (43)

Autiontie (43)

Hautalantie (43)

Syvälahdentie (43)

Asemakatu (43)

Ratakatu (43)

283. Pellonpääntie (42)

Päivöläntie (42)

Tapiontie (42)

Ylätie (42)

Ampumaradantie (42)

Nurmelantie (42)

Myllärintie (42)

Hevoshaantie (42)

Puistolantie (42)

292. Tuomelantie (41)

Lukkarinkuja (41)

Kaskitie (41)

Koivikkotie (41)

Kalliolantie (41)

Asemantie (41)

Palokankaantie (41)

Myllypurontie (41)

Mustaniementie (41)

301. Moisiontie (40)

Välikatu (40)

Antinkuja (40)

Harjukuja (40)

Kalliorannantie (40)

Ahjotie (40)

Miilutie (40)

Kurjentie (40)

Vesalantie (40)

Keskuskatu (40)

Kelotie (40)

Kotimäentie (40)

Kujalantie (40)

Pihlajakuja (40)

Suutarintie (40)

Kankaanpääntie (40)

Jos haluat tietää, missä nämä kadut sijaitsevat tai listalta puuttu oma kotikatusi tai -tiesi, vieraile Maanmittauslaitoksen Kansalaisen karttapaikka -sivustolla. Sieltä voit myös vaikka itse laskea, miten monta Perunakatua Suomessa on.

Miten kasvattaa lapsesta henkisesti vahva? Perheenäiti Maria Pesonen teki vuosia töitä itsensä kanssa ennen kuin pystyi olemaan läsnä lapsilleen

$
0
0

Jämsäläinen kahden kouluikäisen pojan äiti Maria Pesonen havahtui viime kesänä tunteeseen, ettei vietä tarpeeksi aikaa lastensa kanssa. Yksityisyrittäjyyden ja yksinhuoltajuuden yhdistäminen ei ollut hänelle helppoa.

Isänsä menehtymisen jälkeen viime heinäkuussa, hän ei kyennyt tekemään töitä kuukauteen. Hän vietti enemmän aikaa lastensa kanssa heidän ehdoillaan. Hän oppi olemaan enemmän läsnä, kun työt eivät painaneet. Hän myös lopetti kotitöistä stressaamisen.

Yhtäkkiä hän huomasi nauttivansa poikiensa kanssa olosta: pelaamisesta ja oleskelusta. Arki muuttui paremmaksi. Pesonen huomasi tekevänsä muitakin asioita hyväntuulisemmin.

– Työ, väsymys ja hirveä stressi vie meiltä vanhemmilta paljon ajatuksia. Siinä tilanteessa ei ikävä kyllä riitä lapsilleen. Muutos vaatii halua tietää, mitä lapsen päässä liikkuu.

Pesonen niin kuin moni muukin vanhempi paini pitkään riittämättömyyden tunteen kanssa. Hän alkoi priorisoida asioita uudelleen. Hän muutti esimerkiksi yrityksen palveluita niin, että aikaa jäi enemmän.

Erityisesti illat hän pyhittää nykyisin ainoastaan vilkkaille pojillensa. Hän jättää kotitöitä toiseen hetkeen ja on suunnitellut yhteisen ajan kellon mukaan.

– Minulla on nyt iltaisin oikeasti aikaa lapsille, ja voimme jutella. Käyn joka ilta peittelemässä heidät ja samalla silitän selkää tai jalkoja. Illat ovat olleet ihan korvaamattomia.

Illan hiljaisuudessa lapsen mieleen pulpahtaa usein se yksi tärkeä juttu, jota hän ei päivällä kuulumisia kysellessä välttämättä muistanut tai ei vielä halunnut siitä puhua.

Lasten ja nuorten lisääntyneet mielenterveysongelmat ovat saaneet monet vanhemmat pohtimaan vanhemmuuttaan: kuinka kasvattaa lapsesta henkisesti mahdollisimman vahva, jotta hän kestäisi erilaisia vastoinkäymisiä?

Listasimme yhdessä terapeutti Tommy Hellstenin, sosiaalipsykologi ja MLL:n auttavien puhelin- ja nettipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäen ja Jyväskylän Perheneuvolan psykologi Sanna Nevala-Jaakonmaan kanssa neljä neuvoa vanhemmille.

Kasvatuksen asiantuntijoiden mukaan lapset kaipaavat eniten vanhemmiltaan hyväksyntää ja aitoa läsnäoloa.

1. Hellyydestä ja hoivasta hyvät eväät elämään

Lapsuudessa luodaan ihmisen kivijalka. Mitä vahvempi perusta on, sitä paremmin hän selviää tulevista elämän kolhuista.

Kaiken pohjana on turvallinen ja suojeleva vauvavaihe (Väestöliitto).

Itsetunnon juuret luodaan ensimmäisten vuosien aikana. Ennen kaikkea lapsi juurtuu siihen aikuiseen, joka lasta eniten hoitaa. Miten aikuinen pitelee vauvaa, tyynnyttelee häntä ja vastaa hänen tarpeisiinsa. Kaikki se vaikuttaa lapsen myöhempään kehitykseen.

Vauvavaiheen jälkeen lapsi tarvitsee yksilöllisyyttä ja erityisyyttä arvostavaa vuorovaikutus- ja kasvatusotetta.

Tärkein viesti minkä vanhempi voi silloin lapselleen välittää, on hyväksyä lapsi sellaisena kuin hän on (Aamulehti). Lapselle on myös tärkeä tarjota riittävästi hoivaa, hellimistä ja ylipäänsä yhteistä aikaa.

Nämä hyvät kokemukset antavat lapselle tunteen, että hän on arvokas ja hyväksytty.

Mitä paremmin vanhempi ymmärtää ja hyväksyy lapsen sellaisena kuin hän on, sitä vahvemmaksi lapsen itsetunto muodostuu.

Rakkausvajeesta kärsineen lapsen koko ihmisarvo on vaappuva.

Jos lapsen tarpeita jatkuvasti laiminlyödään ja hänelle kertyy pettymyksiä, silloin hänen on myöhemmin vaikea luottaa itseensä ja koko elämään.

Laiminlyönnistä voi seurata yksinäisyyttä, hylätyksi tulemisen tunnetta ja turvattomuutta.

Lapsi voi alkaa oireilla ulos päin eri tavoin lapsen temperamentista riippuen. Toisilla paha olo kääntyy sisään päin, sisäiseksi tuskaksi ja toisilla ulos päin oireiluksi, joka ilmenee erilaisina käytöshäiriöinä.

2. Väsynyt vanhempi ei ole läsnä

Aikaamme leimaa kiire. Moni vanhempi lipeää suorittamaan vanhemmuuttaan ja väsyy.

Vanhemman on ensin huolehdittava omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan, jotta hän pystyisi olemaan lapselleen aidosti läsnä.

Vanhemman väsymystä ei pitäisi koskaan mitätöidä ainoastaan elämän vaiheeseen kuuluvana asiana. Kun vanhempi on väsynyt tai uupunut, hän tarvitsee tukea. Muuten hän ei jaksa olla lapsen kanssa hyvässä vuorovaikutuksessa.

Kun perusväsymys on saatu haltuun ja vanhemmalla on enemmän voimavaroja, on hyvä miettiä, mikä häntä uuvuttaa. Onko omissa ajatusmalleissa jotain uuvuttavaa: armottomuutta tai liiallisia suorituspaineita vanhemmuudesta? Voinko jostain asioista luistaa?

Joskus arjessa voi hyvällä omalla tunnolla syödä eineksiä tai jättää pyykkejä pesemättä.

Lisäksi vanhemmalla voi olla liikaa sisäisiä taakkoja, jolloin hän ei myöskään pysty olemaan aidosti läsnä. Vanhemman tulisi ensin hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, jotta hän voisi saavuttaa yhteyden itseensä, läsnäolon tilan.

Vanhemman tulisi miettiä, moittiiko hän itseään ääneen vai kykeneekö hän näyttämään lapselle mallia siitä, että arvostaa itseään.

Jos vanhemmat eivät ole läsnä, he alkavat helposti vastata lapsen hyväksynnän hakemiseen antamalla hänelle paljon elämyksiä ja tavaraa. Mutta ei lapsi halua sitä, vaan vanhempia enemmän läsnä oleviksi.

Myös parisuhde voi uuvuttaa (Mielenterveystalo). Jos parisuhde vie voimavaroja eikä anna niitä, silloin ei voi saada sitä, mitä tarvitsee. Ihminen tarvitsee läheisyyttä, yhteyttä ja lämpöä. Parisuhteen pitäisi olla paikka, missä voi latautua.

Vanhempien suhde on myös lapselle tärkeä: se on koti, johon lapsi voi asettua. Jos suhde voi huonosti, niin lapsella ei ole kotia, lapsella ei ole ketään, jolle olla lapsi.

Mitä paremmin vanhempi voi, niin sitä paremmin hän pystyy vastaamaan lapsen tarpeisiin ja näkemään niitä. Kuormittuneen vanhemman on vaikea väsymysverhon alta nähdä lapsen todellisia tarpeita.

3. Yhteiset arjen hetket rutiineiksi

Lapset aistivat herkästi vanhemman kiireen ja kiinnostuksen puutteen. Äänensävyt, eleet ja ilmeet viestivät lapselle onko hän tärkeä.

Lapset lukevat meitä sellaisina kuin olemme, ei sellaisena kuin me yritämme olla.

Arkeen pitäisi saada luotua yhteisiä kiireettömiä hetkiä, vaikka ruokailu tai nukkumaanmeno. Sellaisia rauhallisia hetkiä, jolloin keskitytään oikeasti olemaan läsnä ja kysellään lapsen päivästä.

Joka päiväisessä rutiinissa vanhempi on vain lasta varten. Sammalla lasta voi vaikka hieroa tai silitellä.

Kaikki lapset ovat yksilöllisiä persoonia ja myös sisarukset voivat olla hyvin erilaisia. Toiseen lapseen on helpompi luoda yhteys kuin toiseen (Vau.fi). Jos lapsi on introvertti ja hän ei välttämättä helposti kerro kuulumisiaan, on vanhemman silloin nähtävä enemmän vaivaa lapsen eteen.

Jokaisen lapsen kanssa on joku oma keino, jolla häneen saa yhteyden. Sellaiset tavat, jotka tuntuvat itsestä luontevilta ovat parhaita. Tavan ei tarvitse tulla muiden mallista tai kenenkään asiantuntijan sanomana. Mitä itse tykkää tehdä lapsen kanssa, on se oikea keino: se voi olla yhtä lailla yhdessä tekemistä, juttelua kuin vain vierekkäin olemista.

Vanhemman on tärkeintä viestittää, että hän on kiinnostunut lapsestaan. Silloin kun lapsi näkee, että vanhempi nauttii lapsen seurassa olemisesta, se on parasta.

Yhteisistä hetkistä tulee molemminpuolinen hyvä olo.

Suomalaisessa kulttuurissa lapsi saa usein suorittamisesta huomiota. Hänet nähdään, kun hän tekee asioita hyvin. Mutta lapsen tarvitsee myös pystyä huomaamaan olevansa ilon lähde vain olemalla oma itsensä. Lasta voi kehua, vaikka kertomalla, että hänellä on kauniit silmät.

Mutta vaikka lapset tarvitsevat tulla aidosti nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi, niin kukaan lapsi ei tarvitse jatkuvaa sata prosenttista huomiota.

4. Vertaisten merkitys itsetuntoon on suuri

Kolmas itsetuntoon liittyvistä isoista asioista, turvallisen vauvavaiheen ja vuorovaikutteisen leikkivaiheen lisäksi, on vertaissuhteiden tuki (Mannerheimin Lastensuojeluliitto).

Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä arvokkaimmiksi suhteet oman ikäisiin tulevat. Jo leikki-ikäiselle kaverit alkavat olla tärkeitä ja vielä merkittävimmiksi ikätoverit tulevat heille koulussa.

Kouluikäisenä lapsi alkaa vertailla ja peilata itseään yhä enemmän toisiin ikäisiinsä. Asema, minkä lapsi silloin saavuttaa, miten lapsi itsensä näkee toisiin ikätovereihin verrattuna, alkaa määrittää sitä, miten lapsi itsensä kokee. Kuinka arvokkaaksi hän itsensä tuntee?

Vertaisten merkitystä ei voi aliarvioida lapsen hyvinvointiin ja itsetuntoon vaikuttavana asiana.

Jos lapsi joutuu koko kouluajan tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi ja näkymättömäksi, niin vaikka hänellä olisi kuinka lämpimät suhteet omiin vanhempiinsa, hän voi alkaa voida huonosti.

Jos lapsi työnnetään syrjään vertaistensa joukossa jatkuvasti, se on musertavaa ja hänen itsetuntoonsa voi tulla isoja vaurioita (Suomen Mielenterveys ry).

Lapsi viettää suurimman osan ajastaan koulussa. Jos ihmiset, joihin lapsi tulee elämässään liittymään eivät hyväksy häntä ja hän ei pääse mihinkään mukaan, se maalaa lapsen tulevaisuuden toivottomaksi. Lapsi miettii: mitä teen, mihin liityn, mihin jatkossa pääsen kiinnittymään?

Onneksi on monta asiaa, mitä voi tehdä, jos lapsi kertoo yksinäisyydestä.

Yksi iso tekijä on, että lapsi tulee ainakin kotona kuulluksi ja nähdyksi. Lapsen kertoma otetaan kotona vakavasti ja lasta lohdutetaan: sinussa ei ole mitään vikaa ja sinulle tehdään nyt väärin.

Yhdessä vanhempien kanssa pohditaan niitä keinoja, mitä tilanteelle voi tehdä.

Mutta suurin työ kiusaamistapauksissa pitää tehdä koulussa, missä ongelmat ilmenevät. Ryhmänohjaajilla on paras käsitys siitä, millaisia suhteita oppilailla on, ja mitä niille tulisi tehdä.

Jos lapsi tuntee itsensä arvokkaaksi, hän osaa pitää omista rajoistaan paremmin huolta. Hän pystyy sanomaan kiusaajille: sinä teet väärin ja noin ei saa tehdä.

Jos lapsella on edes yksi ikätoveri, johon turvautua, se riittää. Jos kaveria ei löydy koulusta, niin se voi löytyä vaikka harrastuksesta.

Jämsässä saadaan iloa perheen yhteisestä ajasta

Maria Pesonen on löytänyt poikiensa kanssa lisääntyneen yhteisen ajan kautta heihin uudenlaisen yhteyden ja ilon.

Tehtyään ensin vuosia töitä itsensä kanssa, hän on osaa olla nyt lastensa parissa paremmin läsnä. Itsetutkiskelun kautta ja miettimällä omaan lapsuuttaan, hän on onnistunut saamaan tärkeää tietoa ja ymmärrystä myös siitä, miksi joku lapsi toimii niin kuin toimii.

Riittämättömyyden tunne on vähentynyt: hän on huomannut riittävänsä halutessaan tärkeimpiin asioihin. Jämsäläisestä perheenäidistä on nyt pääasia, että heillä on hauskaa yhdessä poikiensa kanssa.

– Miten ihanaa se on aina kaikille, jos joku on sinusta kiinnostunut. Lapsilla on upeita ja mahtavia ajatuksia sekä ideoita, kun heihin paneutuu kunnolla.

Molemminpuolinen kunnioitus on hänestä myös tärkeää. Pesonen arvostaa lapsiaan ihmisinä, niin kuin hän toisia aikuisia arvostaa. Häntä harmittaa nähdä, kun lasten yli kävellään.

Itsetunto on yksi tärkeimmistä asioista, joihin kahden alakouluikäisen pojan äiti haluaa lisäksi panostaa.

– Haluan tukea lapsia siinä, että he uskovat itseensä ja löytävät omat vahvat puolensa. Vaikka joku sanoisi, että sinä olet sellainen tai tuollainen, niin lapsi pystyisi kuitenkin itse miettimään, että onko tuo totta. Vai voinko minä itse ajatella, että minkälainen minä olen.

Voit keskustella aiheesta 27.10.2019 klo 22 saakka.

Nirvana-yhtyeen laulajan Kurt Cobainin pesemätön ja tupakan polttama villatakki myytiin huutokaupassa 334 000 dollarilla

$
0
0

Rockyhtye Nirvanan edesmenneen laulajan Kurt Cobainin tahrainen, reikäinen ja pesemätön villatakki myytiin lauantaina huutokaupassa 334 000 dollarilla eli runsaalla 301 000 eurolla New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Cobain käytti villatakkia Nirvanan Unplugged-esityksessä vuonna 1993. Vaatetta ei ole pesty sen jälkeen, kun Cobain käytti sitä. Villatakissa on muun muassa tupakan polttamia jälkiä.

Ikonisen vaatekappaleen sanotaan olevan kaikkien aikojen korkeimpaan hintaan huutokaupattu villapaita.

Samassa huutokaupassa myytiin myös Cobainin erikoisvalmisteinen Fender Mustang -kitara, jota hän käytti Nirvanan In Utero -kiertueella. Kitarasta pulitettiin 340 000 dollaria eli vajaat 307 000 euroa.

Kitara oli ollut esillä useita vuosia Rock and Roll Hall of Fame -näyttelyssä.

Kurt Cobain ja Cortney Love.
Kurt Cobain, hänen vaimonsa Courney Love ja pariskunnan tytär vuonna 1993.LFI / Photoshot / AOP

Villapaidan huutokaupanneen Julien's Auctions -huutokauppakamarin toimitusjohtaja Darren Julien kertoi uutistoimisto AFP:lle, että rock and roll -muistoesineistä on tullut uusi taidemarkkina.

– Milleniaalit ovat aloittaneet keräilyn. He eivät keräile Moneteja ja Picassoja, Julien sanoi AFP:lle.

Julienin mukaan ostajien joukossa on Wall Streetillä työskenteleviä henkilöitä ja jopa sijoitusrahastot hankkivat rock-esineitä laajentaakseen asiakkaidensa portfolioita.

Nirvana oli erittäin suosittu 1990-luvun alkupuolella. Kurt Cobain oli yksi grunge rockin suurimmista tähdistä, mutta hänen oli vaikea suhtautua maineeseen. Hän kärsi masennuksesta ja huumeriippuvuudesta.

Cobain teki itsemurhan huhtikuussa 1994. Hän oli kuollessaan 27-vuotias.

Aikansa eläneisiin perhe-eläkkeisiin luvassa täysremontti: leskeneläke rajataan 10 vuoteen ja avopuolison asema paranee

$
0
0

Leskeneläkkeen muuttuminen määräaikaiseksi näyttää nyt yhä varmemmalta. Samalla avopuolisoiden ja lasten asema paranisi.

Työmarkkinajärjestöjen kesällä antama ehdotus perhe-eläkkeiden uudistamiseksi etenee nimittäin sosiaali- ja terveysministeriössä. Luvassa on täysremontti vanhahtaneelle eläkejärjestelmälle:

  • Leskeneläkkeen kesto rajataan 10 vuoteen, kuitenkin vähintään siihen saakka, kun nuorin lapsista täyttää 18 vuotta. Nykyään leskeneläkettä saa loppuelämänsä.
  • Avopuolison asema paranee: leskeneläkettä saa avopuoliso, jos he ovat asuneet yhdessä vähintään viisi vuotta ja heillä on yhteinen alaikäinen lapsi.
  • Lapseneläkettä maksetaan 20 ikävuoteen asti, kun nykyään sitä saa 18-vuotiaaksi.
  • Uudistus ei vaikuta nykyisiin leskeneläkkeisiin. Muutokset koskevat vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneitä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että työmarkkinajärjestöjen ehdotus olisi menossa pääpiirteittäin läpi, sanoo yksikön johtaja Hannu Ijäs sosiaali- ja terveysministeriöstä.

– Lain valmistelu on alkanut hyvässä hengessä ja uskon, että näin tulee jatkumaan, sanoo Ijäs.

Nuorena leskeksi jääminen on taloudellinen kriisi. Se on sitä aikaa elämässä, kun on ostettu yhteinen asunto, on isot velat eikä ole varallisuutta. Sirpa Mynttinen, toiminnanjohtaja, Suomen nuoret lesket

Perhe-eläkkeet joutuvat remonttiin kahdesta syystä: Ensinnäkin, perheet ja yhteiskunta ovat muuttuneet eivätkä eläkkeet ole pysyneet mukana. Toiseksi, hallituksella on painetta säästää eläkejärjestelmän kuluissa, kun syntyvyys laskee.

Leskeneläkkeen rajaaminen kymmeneen vuoteen johtuu naisten elämän muutoksesta. Tukea halutaan suunnata lapsiperheille.

– Uudistus heijastaa työelämässä ja perheissä tapahtuneita muutoksia. Naisten työssäkäynti on lisääntynyt. Voidaan siis olettaa, että kaikki työikäiset lähtökohtaisesti hankkivat oman elantonsa. Toisaalta perheet ovat muuttuneet, kun nyt asutaan enemmän avoliitossa, selittää Ijäs uudistuksen taustoja, sanoo Ijäs.

Hannu Ijäs
Eläke- ja yksityisvakuutusyksikön johtaja Hannu Ijäs sosiaali- ja terveysministeriöstä.Annika Martikainen / Yle

Nuoret lesket jäävät ilman perhe-eläkettä

Uudistuksen voittajia ovat lapset ja avopuolisot. Se on ilouutinen Suomen nuorten leskien toiminnanjohtajalle Sirpa Mynttiselle.

– Aikaisemmin on ollut niin, että eläke on päättynyt, kun nuori on täyttänyt 18 vuotta. Siinä vaiheessa kuitenkin suuri osa nuorista on vielä opiskelemassa ja taloudellisen tuen tarve on olemassa, Mynttinen sanoo.

– Eihän muissakaan perheissä lopeteta taloudellista tukea nuorelle, kun hän täyttää 18 vuotta.

Mynttinen näkee uudistusehdotuksessa paljon hyvää, mutta myös purnattavaa. Hänen mukaansa uudistus ei huomioi isoa epäkohtaa eläkejärjestelmässä: käytännössä nuori lapseton leski jää ilman leskeneläkettä, koska avioliiton kestolle ja lesken iälle on asetettu rajoja.

– Nuorena leskeksi jääminen on taloudellinen kriisi. Se on sitä aikaa elämässä, kun on ostettu yhteinen asunto, on isot velat eikä ole varallisuutta, Mynttinen kertoo.

Siksi Mynttisen yhdistys ajaa tasa-arvoista leskeneläkettä, jossa määräaikaista eläkettä saisivat kaikenikäiset lesket – tosin lesken oma tulotaso huomioonottaen.

Lakia perhe-eläkkeen muuttamiseksi valmistellaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä yhdessä työmarkkinajärjestöjen ja Eläketurvakeskuksen kanssa. Lakiesitys tulee eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan loppukeväästä.

Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2018 leskeneläkettä sai 250 600 ihmistä ja lapseneläkettä 16 800 ihmistä.

Lue lisää:

Suomalaiset avioituvat esikoisen synnyttyä – "Yhteiset lapset ovat niin sitova päätös, että se on melkein jo aamen"

Nuoret joutuvat liiaksi eläkkeiden maksajiksi? Kyllä – sanoo suomalaisten enemmistö

Kallis leskeneläke perustuu 60-luvun perhemalliin (2014)

Toimittajalta: "Ristiriitaisiakin mielipiteitä pitää voida kuulla, mutta ei niitä hyväksyä pidä”

$
0
0

Juttukeikka pohjoisen nuorten etnonationalistien luokse oli minulle henkilökohtaisesti monella tavalla haastava. Miten mennä haastattelemaan ihmisiä, jotka lähtökohtaisesti ajattelevat, että minä itse en ole suomalainen? Vaikka olen suomalaisen äidin poika, kasvanut Tampereella, kannatan Tapparaa ja syön maailman parhaita tamperelaisia siipiä. Isän puolen geeniperimä tekee näiden ihmisten mielestä mahdottomaksi suomalaisuuteni.

Olen etnonationalistien kanssa niin vahvasti eri mieltä suomalaisuuden määrittelystä kuin voi olla. Heidän näkemyksensä on täysin päinvastainen kuin omani ja ymmärrän tummaihoisena suomalaisena täysin, miksi se loukkaa ja satuttaa ihmisiä.

Jutussa haastateltujen henkilöiden mielipiteet ovat saaneet nyt ja jo aiemmin laajaa ja tyrmistynyttä kritiikkiä osakseen. Näihin viitataan myös juttuun linkatuissa artikkeleissa. Kontekstointia olisi silti voinut varmasti vielä terävöittää, jotta etnonationalistinen ääriajattelu olisi paremmin asettunut mittakaavaan. Pitää myös muistaa, että laki kieltää etnisen syrjinnän. Sananvapaus ei ohita perustuslain takaamaa kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Tässä jutussa haastateltavien ihmisten mielipiteet eivät ole minun, Yle Perjantain tai Yleisradion mielipiteitä. Mutta mielestäni myös etnonationalistien ajatuksia on kyettävä kuulemaan, jos haluamme rakentaa parempaa yhteistä tulevaisuutta. Minulle itselleni oli parempi lähteä tapaamaan näitä ihmisiä ja saunomaan heidän kanssaan saunalautalla – sen sijaan että olisin jättänyt ymmärrykseni heistä ja heidän ajattelustaan lyhyiden twitter-kommenttien varaan. Meillä oli rakentavia ja hyviä keskusteluja ja ymmärrän paremmin heidän lähtökohtiaan. Olen niistä silti yhä, ja tulen olemaan, täysin eri mieltä.

Lue myös:

Venla ja Miska ovat nuoria äärioikeistolaisia ja rakastavaisia - he haluavat puhua avoimesti rodusta: “Olemme ydintä myöten suomalaisia”

Otto Tukiainen, 11, kaatoi ensimmäisen hirvensä – "Ei siinä pitkään kerennyt miettiä, että ampuuko"

$
0
0

Riistavetinen 11-vuotias Otto Tukiainen käy innokkaasti hirvimetsällä isänsä Timo Tukiaisen ja ukkinsa Heikki Tukiaisen matkassa. Nuoresta iästään huolimatta Otto Tukiaisella on suoritettuna metsästyskortti ja ampumakoe, joten metsästys onnistuu isän valvonnassa.

– Välillä on tylsää, kun pitää odotella. Kun alkaa tapahtumaan, niin rupeaa jännittämään, että mitähän tästä nyt oikein tulee, Otto Tukiainen sanoo.

Viime viikonloppuinen metsästysreissu suuntautui Kaaville Onnivaaraan. Otto Tukiainen ei osannut arvata vielä kahdeksalta aamulla hirviporukan kokoontuessa metsästysmajalla, että päivästä tulisi ikimuistoinen.

Tällä kertaa Otto Tukiainen liikkui yhdessä isänsä Timo Tukiaisen ja jääkiekkokaverinsa Joel Tolvasen kanssa. Ukki oli passissa toisaalla pikkuveljen Olli Tukiaisen kera.

Otto Tukiainen pitelee käsissään metsästämäänsä metsäjänistä.
Otto Tukiainen kulkee mielellään metsässä isänsä ja ukkinsa mukana. Ensimmäisen metsäjäniksensä hän ampui haulikolla lokakuun alussa.Tukiaisen perheen kotialbumi

Koko aamu oli ollut sateinen. Muutaman tunnin kuluttua liikkeelle lähdöstä pientä jännitystä alkoi olla jo ilmassa. Hirvi ei meinannut ollenkaan jäädä koiran haukkuun, vaan se lähti karkuun.

Otto Tukiainen seurasi yhdessä isänsä kanssa tutkapannan avulla koiran liikkumista metsässä. Näin he ennakoivat hirven liikkeitä.

Kolmikko pääsi hirven kulkureitin eteen autolla. Heidän ei tarvinnut odottaa kuin muutama minuutti, kun hirvi tuli esiin juoksuvauhdilla metsän uumenista.

Otto Tukiainen oli metsätiellä valmiina kiväärin kanssa isänsä vierellä.

– Ei siinä pitkään kerennyt miettiä, että ampuuko vai eikö, Otto Tukiainen kertoo.

Kivääri on melkein pojan kokoinen, mutta hirvi kaatui ojanperälle heti ensimmäisestä laukauksesta.

Otto vauvana ukin Heikin ja isän Timon mukana metsällä.
Otto Tukiainen on kulkenut metsässä jo kolmen kuukauden ikäisestä saakka ukkinsa Heikin (vas.) ja isän Timo Tukiaisen matkassa.Tukiaisen perheen kotialbumi

Metsästysporukka kätteli ja heitteli läpsyt kaadon kunniaksi ennen kuin kerääntyivät vielä hirven ympärille valokuvien ottamista varten. Ampuja sai myös havuja hattuunsa.

Kyseessä on 11-vuotiaan Otto Tukiaisen ensimmäinen hirvenkaato.

– Kyllä olen aika ylpeä tästä kaadosta, Otto Tukiainen tuumaa.

Kantokopasta saakka metsällä mukana

Tukiaisen perheessä harrastetaan metsästystä jo neljännessä polvessa. Otto Tukiainen on kulkenut metsällä jo melkeinpä kantokopasta saakka.

– Poika oli välillä selässä ja olkapäillä, kun ei vielä itse jaksanut metsässä kävellä, isä Timo Tukiainen muistelee.

Metsästyksen aloittamiselle ei ole asetettu varsinaista ikärajaa. Harrastuksen aloittaminen vaatii metsästäjätutkinnon, jonka suorittaneella on oikeus lunastaa metsästyskortti.

Lisäksi ampumakoe tulee suorittaa, jos aikoo metsästää esimerkiksi hirveä. Alle 15-vuotiaat voivat metsästää vain aikuisen valvonnassa.

– Meillä on perinteenä, että nuorille miehille pitää saada kaatoja. Sillä tavalla se into pysyy nuorilla, ukki Heikki Tukiainen sanoo

Olli ja Santtu Tukiainen pitelevät haukea käsissään.
Otto Tukiaisen pikkuveli Olli Tukiainen (oik.) on myös kiinnostunut metsästyksestä ja kalastuksesta.Tukiaisen perheen kotialbumi

Tukiaisen perheen nuorimmainen, 7-vuotias Olli Tukiainen, on myös kulkenut metsässä mukana muutaman vuoden ajan isoveljensä jalanjäljissä.

– Hatunnoston arvoista mielestäni, kun perheen miehet ottavat näitä nuoria matkaan. Olen miehistä erittäin ylpeä, perheen äiti Tanja Tukiainen kertoo.

"Aikamoinen taistelu se oli"

Otto Tukiaista ei ole tarvinnut kertaakaan pakottaa mukaan metsään, vaan nuori metsästäjä on ollut itse aktiivisesti aina lähdössä matkaan.

– Parasta on se raitis ilma ja liikunta, Otto Tukiainen kertoo.

Reilun viikon takaisen ensimmäisen hirvenkaadon lisäksi Otto Tukiaisella on muitakin merkittäviä meriittejä tältä vuodelta.

Heinäkuussa Tenojoella 13,5 kilon lohi tarttui kiinni vain minuutteja ennen kuin kalastuslupa olisi loppunut.

– Aikamoinen taistelu se oli. Jalatkin tärisivät siinä sen verran, että vene meinasi haljeta, Otto Tukiainen kertaa tapahtumia.

Timo Tukiainen pitelee poikansa Oton kanssa 13,5 kilon lohta.
Reilun 13 kilon lohi vaati puolen tunnin väsyttelyn ennen kuin se saatiin ylös. Otto Tukiaisen kalasaalista pitelemässä myös isä Timo Tukiainen.Tukiaisen perheen kotialbumi

Lokakuun alussa nuori metsästäjä sai puolestaan ensimmäisen metsäjäniksensä.

– Oltiin passissa, kun jänis tuli tielle. Siinä ammuin, mutta koira ajoi jäniksen järveen, jonne vielä ammuin toisen kerran, Otto Tukiainen kuvailee.

Kooltaan metsäjänis oli melko pieni, mutta se ei nuorta metsästäjää haittaa. Ylpeä hän on haulikolla ampumastaan saalistaan joka tapauksessa.

Hirvenlihaa riittää toukokuulle saakka

Metsästyskauden alkaessa Tukiaisen perheellä on täysi työ päällä pakastaa itse metsästettyä hirvenlihaa. Sitä syödään lokakuulta aina toukokuulle saakka.

Otto Tukiainen osaa heti nimetä hirvenlihasta tehdyn suosikkiruokansa.

– Sisäfilee! Pannulla laitettuna ja siihen suolaa ja mustapippuria.

Hirvenlihan pakastus
Koko Tukiaisen perhe osallistuu hirvenlihan pakastukseen.Juha Vauhkonen / Yle

Noin 200 kiloisessa hirvessä riittää pakastettavaa, vaikka se on jaettu metsästysporukan kesken useampaan osaan.

Ensimmäinen hirvi on nyt kaadettu, eikä Otto Tukiaisen innostus siihen lopahda. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät: metsästämään mennään jatkossakin.

– Kyllä tämä metsästys harrastuksena pitkään pysyy, ellei tule mitään ihmeempiä, Otto Tukiainen tuumaa.

Lue myös:

48 hirveä kaatanut Esso on metsästyskoirien aatelia – matkustaa metsälle vanhassa ambulanssissa

Lahjoituskoiria, helpotuksia seuran jäsenyyteen ja tukea tutkintomaksuihin – metsästysharrastuksen ukkoutumista torjutaan mitä kekseliäimmin keinoin

Oikeistopopulistit jatkavat voittokulkuaan Saksassa – AfD tuplaamassa kannatuksensa ja Merkelin puolue romahti Thüringenin osavaltiovaaleissa

$
0
0

Oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle eli AfD-puolueen kannatus jatkaa kasvuaan itäisessä Saksassa. Puolue on tuplaamassa äänisaaliinsa sunnuntaina järjestetyissä Thüringenin osavaltiovaaleissa.

Ovensuukyselyjen mukaan AfD on nousemassa osavaltion toiseksi suurimmaksi puolueeksi yli 22 prosentin äänisaalilla.

Liittokansleri Angela Merkelin Saksan kristillisdemokraattisen unionin CDU:n kannatus romahti. Puolue on menettämässä yli 10 prosenttia kannatuksestaan ja putoamassa kolmannelle sijalle.

Vasemmistolainen Linke -puolue on voittamassa paikallisvaalit. Linke johtaa tällä hetkellä osavaltion hallitusta, johon kuuluvat Saksan sosiaalidemokraattinen puolue SPD ja Vihreät.

Yleisradioyhtiö ARD:n ovensuukyselyn mukaan Linke olisi saamassa 29,5 prosenttia äänistä. AfD:n äänisaalis olisi 24 prosenttia, CDU:n 22,5 prosenttia, SPD:n 8,5 prosenttia, Vihreiden 5,5 prosenttia ja Vapaan demokraattisen puolueen 5 prosenttia.

Vielä edellisissä vaaleissa CDU sai kolmasosan äänistä.

Viime kuussa AfD sai yli 20 prosentin äänisaaliin Saksin ja Brandenburgin osavaltiovaaleissa. Puolue nousi kakkossijalle molemmissa osavaltioissa.

Thüringen, Saksi ja Brandenburg kuuluivat entiseen Itä-Saksaan.


Rinne: Kasvisten veroja alennettava, jotta lihan kulutus vähenee – keskustelu ilmastonmuutoksen torjunnasta "vedetty överiksi"

$
0
0

Hallituksen ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa ilman, että tavallisen ihmisen arki muuttuu huonompaan suuntaan, sanoo pääministeri Antti Rinne (sd).

Näin siitä huolimatta, että ilmaston lämpenemisen torjumiseen on hänen mukaansa etsittävä kaikki mahdolliset keinot. Taloustutkijoiden ehdottamaa bensan ja dieselin rajoittamista myyntikiintiöillä Rinne ei suoraan torjunut.

– En henkilökohtaisesti sulje mitään vaihtoehtoa pois, ennen kuin se on tutkittu, mietitty ja pohdittu, että olisiko se hyvä väylä viedä eteenpäin asioita, Rinne sanoi Pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa sunnuntaina.

Yksi keino voisi hänen mukaansa olla ilmastoystävällisempi ruoka, johon jo hallitusohjelmassa viitataan. Kasvisten verotusta voisi Rinteen mukaan alentaa, mutta lihan verotusta ei.

– Mun olisi pitänyt tämä silloin jo viime keväänä sanoa näin suoraan, kun nyt sanon, eli pistetään kasvikset pikkuisen halvemmiksi verotuksen kautta ja annetaan lihan olla entisellään. Sillä ohjataan, Rinne sanoi.

Lue lisää aiheesta: Analyysi: Keskusta ja vihreät ruokasodassa – lihavero jakoi puolueita jo Ylen vaalikoneessa

Rinteen muutaman kuukauden ikäisellä hallituksella on kunnianhimoiset tavoitteet ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta sitä on moitittu konkreettisen keinojen puutteesta.

Rinteen mukaan hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä saavutetaan liikenteen ja energiantuotannon päästöjä leikkaamalla. Prosessiteollisuuteen ei tarvitse hänen mukaansa puuttua lainkaan eikä maatalouteen tehdä suuria muutoksia.

– Ne voidaan toteuttaa sellaisella politiikalla, jossa tavallisen ihmisen arki muuttuu kyllä, mutta ei muutu huonompaan suuntaan, Rinne sanoi.

Samalla kun päätöksiä tehdään, voidaan tehdä korjaavia päätöksiä, jotka poistavat sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta, Rinne sanoi.

Rinne halusi rauhoitella keskustelua ilmastonmuutoksen torjunnan tuomista muutoksista. Hän sanoo olevansa luottavainen sen suhteen, että tavoitteet saavutetaan.

– Tässä vedetään nyt vähän överiksi siellä ja täällä tätä keskustelua, synnytetään semmoisia pelkoja ja semmoista epävarmuutta tavallisten kansalaisten keskuuteen, että oma elämä on nyt tuhoutumassa tässä ilmastonmuutoksen torjunnassa saman tien.

– Sitä keskustelua varoisin eri toimijoiden suhteen sen takia, että tässä ei tarvitse tehdä sellaisia asioita, jotka ihan tavallisen ihmisen arkea merkittävästi heikentäisi tai huonontaisi, Rinne sanoi.

Lue lisää:

Asiantuntijat budjettiesityksen ilmastosatsauksista: Tehokkain toimi jäi uupumaan, kun turpeen verotukea ei poistettu

Trump vahvisti Isis-johtaja al-Baghdadin kuolleen Yhdysvaltojen sotilasoperaatiossa, räjäytti itsensä – "Hän kuoli kuin koira"

$
0
0

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa, että Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on kuollut Yhdysvaltojen sotilasoperaatiossa Idlibissä Pohjois-Syyriassa.

– Roisto, joka yritti kovasti pelotella toisia, vietti viimeiset hetkensä täydessä paniikissa peläten amerikkalaisia joukkoja, Trump sanoi.

Trump kertoi, että al-Baghdadi räjäytti itsensä pommiliiveillä. Räjähdyksessä kuoli kolme al-Baghdadin lasta.

– Hän kuoli kuin koira. Hän kuoli kuin pelkuri, presidentti sanoi.

– Hän pääsi tunnelin päähän, kun koiramme jahtasivat häntä. Hän räjäytti liivinsä surmaten itsensä ja kolme lastaan. Hänen ruumiinsa silpoutui rähjähdyksessä. Tunneli romahti hänen päälleen.

Trumpin mukaan amerikkalaiset saivat raivattua romahtaneen tunnelin. Sen jälkeen Yhdysvallat varmisti Isis-johtajan henkilöllisyyden DNA-testien avulla.

Presidentti kertoi, että operaatiossa kuoli suuri joukko al-Baghdadin kumppaneita ja Isis-taistelijoita saatiin vangiksi.

Erikoisjoukot saivat haltuunsa tietoja

Presidentti sanoi, että Yhdysvallat ei kärsinyt henkilöstötappioita operaatiossa, mutta yksi Yhdysvaltojen sotilaskoira sai vammoja tunnelissa.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain erikoisjoukot olivat noin kaksi tuntia al-Baghdadin piilopaikassa ja saivat haltuunsa arkaluonteisia tietoja.

Trump kiitti Venäjää, Syyriaa, Turkkia ja Irakia tuesta. Hän kertoi seuranneensa operaation etenemistä varapresidentti Mike Pencen ja muiden kanssa.

Trump kuvasi al-Baghdadin kaatamista merkittävämmäksi uutiseksi kuin terroristijärjestö al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin tappamista vuonna 2011.

Irakin asevoimat sanoi tiedotteessaan sunnuntaina, että maan tiedustelupalvelu paljasti al-Baghdadin piilopaikan ja ja toimitti tiedon Yhdysvalloille. Myös Syyriassa toimivat kurdijohtoiset SDF-joukot kertoivat osallistuneensa Isis-johtajan paikantamiseen.

Lue lisää:

Amerikkalaismediat: Yhdysvaltain armeija tappoi Isis-johtaja al-Baghdadin

Suomalaisasiantuntija: "Isis-johtajan surma tulee aiheuttamaan kostoiskuja"

Suomalaisasiantuntija: "Isis-johtajan surma tulee aiheuttamaan kostoiskuja"

$
0
0

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen arvioi Ylen haastattelussa, että mikäli tiedot Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin kuolemasta osoittautuvat oikeaksi, tulee se aiheuttamaan kostoiskuja.

Hän arvioi myös, että Isis tulee käyttämään al-Baghdadin surmaa propagandassaan ja tekemään hänestä marttyyrin.

Amerikkalaismediat raportoivat aiemmin tänään, että Yhdysvallat on surmannut al-Baghdadin sotilasoperaatiossa Syyrian Idlibissä.

Mikä merkitys al-Baghdadin kuolemalla on kansainvälisessä terrorisminvastaisessa taistelussa?

Antti Paronen: Jos katsotaan tätä Isisin kannalta, niin tällä ei välttämättä ole valtavaa merkitystä organisaatiolle. Valta tai pikemminkin vastuut tuon organisaation sisällä on koordinoitu jo Mosulin taisteluiden jälkeen tavalla, joka mahdollistaa siirtymisen sissisotaan ja terrori-iskuihin.

Toisaalta al-Baghdadin asema on ollut aika merkittävä nimenomaan juridisesti pätevänä islamilaisen maailman johtajana. Tämä juridinen pätevyys liittyy Isisin kannattajakuntaan ja siihen miten häntä tavataan katsoa.

Isishän on käyttänyt propagandassaan hyvin paljon vaivaa siihen, että al-Baghdadin henkilö nähdään sellaisena, joka kykenee hallinnoimaan islamilaista yhteisöä. Isis myös korostaa, että al-Baghdadin sukujuuret johtavat hänet epäsuorasti vähintään profeetta Muhamediin.

Mitä al-Baghdadin kuolema merkitsee Isisin verkostolle?

Antti Paronen: Viestin kannalta on selkeästi arvioitavissa, että tätä yritetään kääntää tällaiseksi suuren johtajan marttyyrikuolemaksi. Näin aktivoidaan etäällä olevia terroristisia organisaatiota.

Isis haluaa luonnollisesti korvata al-Baghdadin jollain pätevällä ja juridisesti oikeaoppisella henkilöllä siten, että sisäiset valtataistelut eivät astuisi niin suureen rooliin järjestön tälläkin hetkellä vaikeassa tilanteessa.

Mitä tiedämme Isisin tämän hetken johtoportaasta? Mitä valtataisteluja siellä on käynnissä?

Antti Paronen: Isisin korkein johto on uusiutunut viimeisten vuosien aikana voimakkaasti. Sen korkeinta johtoa on pidetty kuitenkin hyvin irakilaisena. Sinne ei ole päässyt muutamia yksilöitä lukuun ottamatta merkittäviä ulkomaalaisia toimijoita.

Tällainen irakilaistamisprosessi on pysynyt käynnissä jo vuosia. Mikäli tällaisia ulkomaisia, esimerkiksi syyrialaisia johtajia yrittäisi soluttautua Isisin johtoon, niin silloin meillä voisi olla käsissämme edelleen Isisin sisäisiä vallantavoittelukiistoja. Samanlaisia nähtiin vuosina 2009–2010, jolloin al-Baghdadi itse nousi organisaation johtoon.

Ovatko kostotoimet mahdollisia?

Antti Paronen: Kostotoimia on odotettavissa nimenomaan Irakissa ja miksei ehkä Syyriassakin. Niitä pyritään tekemään läntisiä kohteita vastaan tai Isisin määrittelemiä viholliskohteita vastaan.

Kansainvälisen terrorismin kannalta tässä eletään muutamia viikkoja tai kuukausia hieman korkeamman valmiustason aikaa.

Nyt nähdään, miten Isisin propaganda pyrkii tätä mahdollista surmaa hyödyntämään ja aktivoimaan mahdollisesti etäällä olevaa kannattajakuntaa tällaisiin kostoiskuihin tai tällaisiin marttyyrioperaatioihin eli itsemurhaiskuihin maailmalla.

Se miten tämä Isisin propagandassa käännetään, tulee hyvin voimakkaasti osoittamaan tulevien viikkojen ja kuukausien suunnan.

Tuleeko tämä innottamaan uusia jäseniä liittymään Isisiin?

Antti Paronen: Kyllä niin voi tapahtua. On mahdollista, että radikalisoitumisen kynnyksellä olevia ihmisiä tämä suurta media-arvoa saava tapahtuma saattaa töytäistä kohti iskun toteuttamista.

Luonnollisesti läntiset turvallisuusviranomaiset Euroopassa ja Yhdysvalloissa tekevät kaikkensa, että tällaiset mahdolliset kostoiskut saadaan estettyä.

Lue myös:

Amerikkalaismediat: Yhdysvaltain armeija tappoi Isis-johtaja al-Baghdadin

Mira Metsälehdon mielestä olemme unohtaneet, miten arvokasta ruoka on – "Pari vuotta vanhasta riisistä tulee vielä ihan hyvä puuro"

$
0
0

Mira Metsälehto ei heitä ruokaa roskiin. Hän ei myöskään käy buffetravintoloissa, sillä niiden synnyttämä ruokahävikki ahdistaa häntä niin paljon.

Hän inhoaa syömäkelpoisen ruuan pois heittämistä niin, että syö jopa omasta pihasta nostamiensa porkkanoiden naatit. Hän surauttaa ne pestoksi tai syö salaatissa sellaisenaan.

– Jotkut kuulemma syövät parsakaalista vain kukinnot ja heittävät varren pois. Miksi ihmeessä? hän kysyy.

Suomessa syntyvän hävikkiruoan määrä on valtava, noin 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. Saman verran painaisi kaksikerroksinen matkustajajuna, jossa olisi 8824 vaunua peräkkäin. Juna yltäisi Metsälehdon kotipaikkakunnalta Rovaniemeltä Ouluun ja ylikin.

Olemme unohtaneet, miten arvokasta ruoka on

Se kerta, kun Metsälehto joutui viimeksi heittämään ruokaa pois, jäi mieleen. Hän oli poiminut metsästä mustikoita ja laittanut puolet niistä pakkaseen. Toisen puolen hän oli jättänyt jääkaappiin syömämarjoiksi.

Marjat alkoivat haiskahtaa ennen kuin hän ehti syödä ne. Viimeiset oli pakko heittää kompostiin.

Rakkaasta metsästä löytyneiden marjojen haaskaaminen harmitti Metsälehtoa niin paljon, että suusta livahti pari kirosanaa.

– Olisi pitänyt pakastaa isompi osa.

Mira Metsälehto pakastimella.
Pakastaminen on Mira Metsälehdon paras vinkki ruokahävikin vähentämiseen. Hänen sinkkutaloudessaan on kaksi pakastinta.Yle / Vesa Vaarama

Pakastimia Metsälehdon sinkkutaloudesta löytyy kaksi: jääkaappi-pakastin keittiöstä ja arkkupakastin parvelta. Yksi ei riittäisikään vetämään sisuksiinsa kaikkea sitä, mitä Metsälehto säilöö.

Ruisleipää, kauraleipää ja itseleivottua leipää. Mustikoita, vadelmia, puolukoita, herukoita, mansikoita, aroniaa. Horsmaa, kuusenkerkkää, voikukkaa, lipstikkaa, jauhosavikkaa, nokkosta. Ruoka-annoksia pienissä rasioissa. Oransseilla tarroilla laputettuja tuotteita. Tummuneita banaaneja viipaleina.

Metsälehto suree sitä, että ihmiset ovat kaiken yltäkylläisyyden keskellä unohtaneet, kuinka arvokasta ruoka on. Buffetravintoloihin hän ei edes mene, sillä niistä jää niin paha mieli.

Kolme miljardia lohta hävikkiin

Joka kymmenes peruna, leipäpala ja hedelmä päätyy Suomessa roskapönttöön. Kaikkein eniten heitämme ruokaa pois omissa kodeissamme, meillä, teillä ja naapurissa.

Lapamme vessanpönttöön kaurapuuroa, jota tuli keitettyä liian iso kattilallinen. Kaavimme roskikseen kinkkukiusausta, sillä kuka jaksaa syödä samaa ruokaa monta päivää peräkkäin? Jugurtin kohtalon sinetöi edellispäivänä paukkunut parasta ennen -päiväys.

Huonot keittiötaidot, syömisen ja ruoanlaiton suunnittelemattomuus sekä viitseliäisyyden puute saavat niin ikään aikaan sen, että heitämme kodeissamme roskiin vuosittain noin 140 miljoonaa kiloa ruokaa.

Kun lukuun lisätään ravintoloiden, kaupan, teollisuuden ja alkutuotannon roskiin heittämä ruoka, hävikki kipuaa Suomessa noin 400–500 miljoonaan kiloon vuodessa.

Maailmanlaajuisesti hävikkiruokamäärät ovat tyrmääviä: 574 miljardia kananmunaa, 3 miljardia Atlantin lohta, 75 miljoonaa lehmää. Metsälehto katselee lukuja, jotka Hävikkiviikko listasi syyskuussa. Hän ei tiedä mitä sanoa.

– Kolme miljardia lohta? Se on aivan järkyttävää.

Syömäkelpoisuus selviää haistelemalla ja maistelemalla

Yksi syy siihen, miksi kodeissamme syntyy niin paljon ruokahävikkiä on, että turhan moni elintarvike on varustettu viimeinen käyttöpäivä -merkinnällä. Se luo kuluttajalle mielikuvan, että tuote on sen jälkeen syömäkelvoton, jopa vaarallinen.

Ruokatieto-yhdistys muistuttaa, että "parasta ennen" -päivämäärän jälkeenkin ruokaa voi vielä käyttää, jos sen laatu ei ole heikentynyt. Viimeinen käyttöpäivä merkitään tuotteisiin, jotka ovat helposti pilaantuvia. Sen mentyä tuotetta ei enää saa esimerkiksi myydä tai käyttää myytävän elintarvikkeen valmistukseen.

Elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm Maa- ja metsätalousministeriöstä ei juurikaan vilkuile päiväyksiä, kun hän etsii jääkaapista syötävää.

– Jos siellä on kaksi leikkelepakettia auki, saatan katsoa, että jaa, tämä on menossa aiemmin vanhaksi, joten ehkä syön tätä. Mutta sehän on isän osa: syödä kaikkea sitä, mikä ei lapsille ja koiralle kelpaa.

Sebastian Hielm
Elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm syö huoletta tuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on jo mennyt. Maku tai tuoksu kertovat kyllä, onko tuote pilalla vai ei.Karoliina Simoinen / Yle

Hielm tuli kuutisen vuotta sitten tunnetuksi siitä, että kertoi Kuningaskuluttaja-ohjelmassa popsivansa huoletta jääkaapistaan löytynyttä puoli vuotta vanhaa smetanaa.

Mikä oli totta silloin, on totta nyt, sanoo Hielm. Hän kannustaa ihmisiä rohkeasti haistelemaan ja maistelemaan ruokakaappiensa sisältöjä ja vetämään johtopäätökset niiden perusteella, ei parasta ennen -päiväyksen.

– Ihminen on eläin, jolla on tietynlaisia kykyjä. Yksi niistä on, että hän tunnistaa pilaantuneen ruoan. Jos ruoka ei haise tai maistu pilaantuneelta, se ei sitä ole. Eli rohkeasti vain käyttämään, Hielm kannustaa.

Metsälehto ei liioin päiväyksiä tuijottele. Ruoan ulkonäkö sekä sen haistelu ja maistelu riittävät kertomaan, onko ruoka syömäkelpoista.

– Hyvä, parempi, paras -vertailu sopii minusta tähän kohtaan hyvin. Hyvää ruokaa voi aivan hyvin syödä. Ei sen tarvitse aina olla parasta.

Peritty pihiys sopii ympäristötietoiselle

Metsälehto ei muista mitään erityistä tapahtumaa tai hetkeä, joka sai hänet päättämään, että ruokaa ei pidä heittää pois. Asia on aina ollut niin, jo lapsuudenkodissa.

– Nella-koira söi kaiken kalan- ja kananperkeistä ja perunankuorista lähtien. Se eli 15-vuotiaaksi, mikä on cockerspanielille aika korkea ikä.

Rovaniemellä kasvaneen Metsälehdon perheessä liikuttiin kesät ja talvet luonnossa. Marjametsään hän pääsi jo ennen kuin osasi kävellä. Lapin vaelluksilla hän oli mukana milloin isän selkärepussa, milloin ahkiossa.

Juuri isältä hän peri pihiyden. Onneksi, sillä ominaisuus sopii hyvin yhteen myöhemmin Metsälehdossa heränneiden ympäristöajatusten kanssa.

erilaisia jääkaappimagneetteja
Pari vuotta sitten Metsälehto kävi Sveitsissä. Helsinkiin laskeutuessaan hän tiesi, että se oli hänen viimeinen lentomatkansa: ympäristötietoisuus ei anna myöten lentomatkustukselle.Yle / Vesa Vaarama

Ilmastoraporttien tulokset ja kaikkialta vyöryvä tieto maapallon tilasta ja tulevaisuudesta tekevät hänet lähes toivottomaksi. Ne saavat hänet myös ruoskimaan itseään. On päivänselvää, että hän ei enää lennä.

Muiden välinpitämättömyys harmittaa, mutta valistajan osa ei ole helppo.

– Jos sanon ääneen, että tarvitseeko sitä uutta televisiota ostaa vain siksi, että entinen on väärän värinen, reaktio on yleensä hiljaisuus tai korkeintaan, että joo.

"Luonto on minulle kuin perheenjäsen"

Vielä Metsälehto ei ole keksinyt tapaa, jolla ympäristön puolesta puhuminen menisi muille perille ilman, että se herättää vastareaktion. Tarkoitus on kuitenkin vilpitön.

– Luonto on minulle kuin perheenjäsen. Kun sille tehdään pahaa, se satuttaa.

Myöhemmin tänä syksynä Metsälehto aloittaa uuden tehtävän WWF:n koululähettiläänä. Hän tulee kiertämään Rovaniemen ympäristökuntien yläasteilla ja lukioissa puhumassa ruokatuotannon ympäristövaikutuksista.

Mira Metsälehto hyötykasvipuutarhassaan porkkana kädessä.
Tänä kesänä Metsälehdon etupihalla kasvoi retiisejä, herneitä, porkkanaa ja yksi multaan tökätty ruukkusalaatti.Yle / Vesa Vaarama

Koska Metsälehdolla ei ole autoa, hän kulkee matkat Kittilään, Sodankylään ja etäämmäs bussilla. Matkaa kertyy yli sata kilometriä suuntaansa, mutta se on sen arvoista, hän uskoo.

Ympäristöasiat ahdistavat niin paljon, että paras lääke siihen on toiminta.

– Haluan tehdä asian eteen jotain, millä on merkitystä. Olen innoissani, että pääsen tekemään jotain konkreettista ja paasaamaan aiheesta oikein luvan kanssa.

Parasta ennen plus pari vuotta on ihan ok

Miltä sitten näyttää, tuoksuu tai maistuu kaapista löytynyt ja kaksi vuotta sitten päiväyksensä ylittänyt puuroriisi tai kolme kuukautta sitten erääntynyt rahka? Entä lasagnelevyt, joiden päiväys vanheni puoli vuotta sitten?

Puuroriisi näyttää puuroriisiltä ja tuoksuu siltä miltä sen kuuluukin, eli ei oikeastaan miltään. Tästä voi siis huoletta keittää ensi joulun, ja ehkä seuraavankin, aattoillan riisipuuron?

– Pari vuotta vanhasta riisistä tulee aivan hyvä puuro, Metsälehto sanoo.

Lasagnelevyt rapsahtivat vanhoiksi aprillipäivänä. Vaikea sanoa, ovatko ne muuttaneet muotoaan tai makuaan puolessa vuodessa. Metsälehto ei olisi huolissaan.

– Asiantuntijat puhuvat kuivatuotteiden kohdalla jopa parin vuoden käyttöajasta sen jälkeen, kun parasta ennen-päiväys on mennyt. Eli aivan hyvin näitä voi käyttää.

Päiväysten silmäilemättä jättäminen antaa laiskalle kokille mukavasti pelivaraa. Rahaakin säästyy liki viisi euroa, kun puuroriisi ja lasagnelevyt siirtyvät roskapöntön sijaan takaisin kuivakaappiin.

Banaani ja sitruuna, lasagnelevypaketti, puuroriisipussi ja piimäpurkki pöydällä.
Mira Metsälehdon mukaan puuroriisi tai lasagnelevyt eivät ole pilalla, vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt jo kuukausia sitten. Eikä muutama pilkku banaanissa haittaa mitään.Yle / Vesa Vaarama

Pilaantumisen uhkaamat hedelmät alekoriin?

Metsälehto piti alkusyksyllä yhden iltapäivän ajan pop-up-hävikkiravintolaa. Hän sai ruokatavarat ilmaiseksi paikallisista elintarvikeliikkeistä.

Ruoanhakumatkallaan hän kauhistui sitä banaanien määrää, joka tursusi kauppojen biojäteastioista.

– Tämän näköisiä ne olivat, hän näyttää.

Metsälehdon kädessä on mustapilkullinen banaani, jossa ei ole juurikaan pehmenneitä kohtia. Sen voisi surauttaa smoothieen tai muussata banaanikakkutaikinaan.

Hän ei tiedä, miksi niin iso osa kauppojen hevi-osastojen tuotteista päätyy hävikkiin. Eikö olisi parempi idea myydä niitä halvemmalla hieman vähemmän vaativille kuluttajille?

– Oranssit hintalaputhan meillä on jo. Eikö hevi-osastollakin voisi olla laari, josta näitä yksinäisiä, pilkullisia banaaneja voisi ostaa halvemmalla? Vai onko kauppiailla jokin syy, miksi niin ei tehdä? hän kysyy.

Laillista estettä kolhiintuneiden tai mustuneiden banaanien myymiselle reilulla alennuksella ei ole, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n elintarvikeasiantuntija Anna Salminen.

– Kaupat voivat aivan hyvin myydä tai antaa ilmaiseksi myynnistä poistettuja syömäkelpoisia hedelmiä ja vihanneksia, Salminen sanoo.

Sitä odotellessa Metsälehto pelastelee ostoskoriinsa biojäteastian uhkaamia mustapilkullisia banaaneja.

Ahdistaako sinua ruoan heittäminen roskiin? Miten torjut hävikkiä? Keskustele aiheesta klo 22 asti.

Lue myös:

Tamperelainen urheilija näki brittiravintolassa oivan ratkaisun ruokahävikkiin: "Miksi, oi miksi Suomessa ei?"

Uskallatko ostaa lampaan sisäelimiä tai punalappuisen lohen? – Nuoret kokit näyttävät, miten hävikkiruoka taipuu herkuksi

Näin voit parantaa ilmastoraportin synkkiä lukuja – Ruoan heittäminen roskikseen ei ole pikkujuttu

Kun yksipuolinen rakkaus päättyi noloon naku-uintiin, Viv Groskop löysi lohtua venäläisestä klassikosta

$
0
0

Britti Viv Groskop oli parikymppinen, kun hän oli opiskelijavaihdossa Pietarissa. Hän rakastui tulenpalavasti ukrainalaiseen poikaan, joka soitti kitaraa rockbändissä.

Ihastus oli niin suurta, että Groskop lähti bändin mukana kiertueelle Ukrainaan. Hän pääsi Mustanmeren rannalle, Odessaan ja moniin kiinnostaviin paikkoihin. Ainut ongelma oli, ettei rakkauden kohde osoittanut mitään intohimon merkkejä Groskopia kohtaan.

– Näin taaksepäin katsottuna se oli surkuhupaisaa. Tein kaikkeni saadakseni hänet ihastumaan minuun, mutta hän vain ikään kuin sieti minua lähellään.

Eräänä iltana Groskop oli Mustanmeren rannalla venäläisten ja ukrainalaisten ystäviensä kanssa. Myös ihastus oli paikalla. Groskop päätti: nyt tai ei koskaan.

Humalapäissään hän sai loistavan idean kääntääkseen suuren rakkautensa pään. Kun muut tekivät lähtöä rannalta, Groskop ehdotti ihastukselleen rohkeasti yöllistä kuutamouintia. Hän riisui vaatteensa ja säntäsi mereen. Kun hän vilkaisi taakseen tarkistaakseen seurasiko poika, hän näki tämän loittonevan selän rantatöyräällä.

– Se oli niin noloa. Jälkeenpäin kuulin hänen sanoneen, että britti on seonnut, nauraa Groskop.

Viv Groskop, kirjat
Thomas Hagström / YLE

Sattumalta Groskop luki juuri silloin Ivan Turgenevin (1818–1883) klassikkokirjaa Kuukausi maalla. Se kertoo yksipuolisesta rakkaudesta. Kirjan kaikki henkilöt rakastuvat vääriin henkilöihin. Kukaan ei saa vastarakkautta.

– Kirja lohdutti minua paljon. En tietenkään heti suostunut näkemään yhteyttä kirjan henkilöiden ja oman surkean kohtaloni kanssa. Kun myönsin asian, oli lohdullista ajatella, että jo yli sata vuotta sitten joku on tuntenut samoin ja selvinnyt.

Turgenev tiesi mistä kirjoitti, sillä hän itse juoksi koko elämänsä ranskalaisen oopperalaulajan perässä ympäri Eurooppaa.

Anna Karenina kolahti teininä

Vaikeaa, synkkää, hankalia nimiä. Tällaisena pidetään venäläistä klassikkokirjallisuutta. Onneksi Viv Groskop ei tiennyt tätä, kun löysi 13-vuotiaana antikvariaatista Anna Kareninan. Hän ei ollut kuullutkaan Tolstoista saati muista suurista venäläisistä kirjailijoista.

Anna Kareninan traaginen tarina osui ja upposi teinin sieluun. Siitä alkoi kiinnostus venäläiseen kirjallisuuteen, joka yltyi niin kovaksi, että Groskop ryhtyi opiskelemaan yliopistossa venäjää.

Opintojen päätyttyä suhde Venäjään jatkui tiiviinä, sillä Groskop työskenteli vuosia toimittajana Venäjän Voguessa. Hänen kotipaikkansa oli Lontoo, mutta hän matkusteli tiuhaan Moskovaan ja kirjoitti maan muodista, kulttuurista ja ilmiöistä.

– Nuorena, herkässä iässä luetut kirjat voivat muuttaa koko elämän. Näin kävi kohdallani.

Venäläinen kirjallisuus, Kirjat
Thomas Hagström / YLE

Nuorena luettu Anna Karenina ja monet muut klassikot olivat Groskopille kuin tunnustelumatkoja aikuisuuteen. Mitä on rakkaus, katumus, elämän tarkoitus? Lukemalla hän alkoi tuntea läheisyyttä venäläisen ajattelumaailman kanssa, jossa toistuu usein sana kohtalo.

Klassikkokirjoissa painiskellaan usein eettisten kysymysten kanssa ja päähenkilöillä on vaikeuksia elämän haltuun ottamisessa. Näistä havainnoista sai alkunsa Viv Groskopin teos Älä heittäydy junan alle. Siinä jaellaan elämänoppeja self help -oppaiden tyyliin, mutta pohjana ovat yli satavuotiaat kirjat.

– Venäläiset klassikot ovat oivia elämänoppaita. Ne näyttävät, mitä ei missään nimessä pidä tehdä. Kuten vaikka rakastua syvästi, ja mennä väärässä elämäntilanteessa juna-asemalle.

Groskop viittaa esimerkillä Anna Kareninan traagiseen loppuun. Klassikoista löytyy myös ohjeita. Esimerkiksi Tolstoin yli tuhatsivuisessa järkeleessä, Sodassa ja rauhassa, korostetaan arkista tavallista elämää, rutiineja, vaikka ympärillä kiehuu. Sillä tavoin selviää – sodastakin.

Kolme sisarta on pelkkää FOMO:a

Yksi rakastetuimmista venäläisistä klassikoista on Anton Tšehovin Kolme sisarta. Se on myös Groskopin suosikki, sillä se kuvastaa aikaamme kaikkein parhaiten.

– Nykyaikana FOMO (fear of missing out) on vahvasti läsnä etenkin nuorten arjessa. Tästä samaisesta tunteesta on kyse Kolmessa sisaressa, kun he haikailevat Moskovaan.

FOMO tarkoittaa epämääräistä tunnetta, että jää jostain paitsi, ulkopuoliseksi. Irina, Maša ja Olga eivät halua mitään muuta kuin, että olisivat Moskovassa. He eivät huomaa, että heidän ympärillään on kaikkea kaunista ja asiat ovat aika hyvin. On samppanjaa, juhlia ja potentiaalisia rakkauden kohteitakin. Kaikki tämä on toisarvoista Moskovaan kaipailun rinnalla.

Ruumis ehostettiin Groskopin meikeillä

Venäläinen sielu on käsite. Mitä sillä tarkoitetaan, on hieman epämääräistä. Siltä ei voi kuitenkaan välttyä, jos on tekemisissä venäläisten kanssa. Groskopin mukaan sitä käsitellään parhaiten Nobel-palkitun kirjailijan Boris Pasternakin (1890–1960) romaanissa Tohtori Zhivago.

– On suuri kunnia, jos venäläinen sanoo ulkomaalaiselle, että sinulla on venäläinen sielu. En aluksi oikein tajunnut, mitä se merkitsi. Oliko se hyvä vai huono asia. Luettuani Tohtori Zhivagon aloin ymmärtää käsitettä paremmin.

Venäläinen kirjallisuus, Kirjat
Thomas Hagström / YLE

Palkitussa romaanissa ihmiset säilyttävät toivon ja uskovat parempaan, vaikka yhteiskunta ympärillä on sekasortoinen ja julma. Teos on myös hyvin poliittinen ja Pasternak sai tuntea sen nahoissaan. Kuin ihmeen kaupalla hän välttyi vankileiriltä, mutta Nobelilla huomioitu teos julistettiin roskaksi.

Groskop sai ensimmäisen kosketuksensa venäläiseen sieluun ollessaan 18-vuotiaana Pietarissa englannin kielen opettajana. Hänen ystäväpiirissään eräs tyttö teki itsemurhan. Myös Groskop kutsuttiin hautajaisiin, jotka olivat "zhivagolaisessa" maisemassa Pietarin ulkopuolella. Koko hautajaisseremonia oli aivan toisenlainen, mihin Groskop oli tottunut.

– En oikein tiennyt, miten suhtautua. Se oli kummallista ja kamalaa, mutta samalla tunsin itseni etuoikeutetuksi päästessäni mukaan. Olin silloin hyvin nuori, mutta opin siinä paljon venäläisten suhtautumisesta elämään.

Hämmennyksen tunnetta lisäsi, kun Groskopilta ryhdyttiin heti alkajaisiksi kyselemään meikeistä. Hän oli ihmetellyt, miksi häntä kehotettiin ottamaan meikit mukaan. Paikan päällä paljastui, että niillä oli tarkoitus meikata ruumiin kasvot kauniiksi.

– Silloin venäläisillä nuorilla ei ollut juurikaan meikkejä saatavilla. Siksi minun piti tuoda meikit.

Groskop tietenkin antoi Cliniquen puuterinsa ja huulipunat lainaan, mutta ei sen jälkeen enää käyttänyt niitä.

Viv Groskop, kirjat
Groskop oppi paljon venäläisten suhtautumisesta elämään, kun hänet kutsuttiin 18-vuotiaana hautajaisiin Venäjällä.Thomas Hagström / YLE

Suomeen Groskopin toi Helsingin kirjamessut. Ensi silmäyksellä Helsinki muistuttaa hänen mielestään hieman Pietaria. Groskop käy yhä silloin tällöin Venäjällä. Hänen kirjansa julkaistiin siellä alkuvuodesta ja se sai hyvän vastaanoton.

– Kuulin, että etenkin nuoret ovat kirjani avulla löytäneet uudelleen klassikkonsa. Mikään ei ole sen parempi uutinen!

Viewing all 106894 articles
Browse latest View live