Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 106252 articles
Browse latest View live

Ruotsalaisten jouluikoni Ernst Kirchsteiger nikkaroi koristeet ja neuvoo olemaan kiltti itselleen – lue Ernstin viisi vinkkiä, joilla pääset joulutunnelmaan

$
0
0

ÖREBRO Ei joulua ilman Ernstiä.

Näin voi kiteyttää juontaja Ernst Kirchsteigerin merkityksen suurelle osalle ruotsalaisista. Hänen joulun alla lähetettävä televisio-ohjelmansa on virittänyt Ruotsin joulutunnelmaan jo toistakymmentä vuotta.

Kirchsteiger on ammattikokki ja sisustusarkkitehti, joka tv-sarjassaan Jul med Ernst loihtii ruoat, nikkaroi koristeet ja sisustaa niin kodin kuin pihan tunnelmalliseksi.

Kun ohjelma tulee joulukuussa ruutuihin, se on monelle ruotsalaiselle kuin lupa alkaa laskeutua jouluun.

Tukholma joulumarkkinat Skansen. Kuvassa Ernst Kirchsteiger.
Ernst Kirchsteiger inspiroi ruotsalaisia joulunviettoon.Frida Lönnroos / Yle

Asemaansa joulun symbolina Kirchsteiger suhtautuu nöyrästi. Hän kertoo liikuttuneena saamastaan palautteesta, jota tulee paljon myös Suomesta. Eräs äiti kirjoitti, että hänen lapsensa laittavat juhlavaatteet ja asettuvat sohvalle katsomaan ohjelmaa, koska se on heille niin tärkeä.

Kirchsteigerin joulusta puuttuvat kokonaan välkkyvät värivalot, muovikoristeet ja kirkuvanpunaiset Hollywood-joulupukit.

– Vaalin sitä ruotsalaista joulua, johon kuuluvat harmaa-asuinen tonttu, olki, omenat ja kuusenoksat, hän sanoo.

Tukholma joulumarkkinat Skansen
Frida Lönnroos / Yle

Omaa jouluaan Kirchsteiger viettää Örebrossa, jossa hän asuu vaimonsa Ullan kanssa. Jouluaattona parin aikuiset pojat tulevat puolisoineen syömään. Sen jälkeen Ernst ja Ulla lähtevät ulos kävelylle.

– Ei jouluna tarvitse istua sisällä. On mukavaa mennä ulos ja toivottaa ihmisille hyvää joulua.

Siihen liittyykin hänen toiveensa ruotsalaisen joulun muuttamisesta.

– Haluaisin, että se olisi avoimempi kuin nyt. Jos viettäisimme sitä myös muiden kuin perheen kesken, se ei olisi koettelemus monelle yksinäiselle, Kirchsteiger sanoo.

Kirchsteiger antaa esimerkin vanhempiensa kotimaasta Itävallasta. Siellä kokoonnutaan ystävien luokse ja sen jälkeen mennään yhdessä syömään ulos ravintolaan. Yhteiseen joulunviettoon voi liittyä kuka tahansa.

Ernstin viisi jouluvinkkiä suomalaisille:

Ota joulu sellaisena kuin se tulee

"Hoida joulu näin" tai "näin selviydyt joulusta", lehdissä kirjoitetaan, aivan kuin se tarkoittaisi vain työtä. Minun mielestäni joulu täytyy elää ja sisäistää.

Joulu haluaa meille hyvää. Se haluaa, että kokoonnumme yhteen, pidämme toisiamme lähellä.

Ei kannata tehdä joulusta ongelmaa, koska silloin se tuntuu vain raskaalta.

Joulua voi viettää koko joulukuun

Joulu on enemmän kuin pelkät joulunpyhät.

Sovin ystävieni kanssa pieniä kahvihetkiä pitkin joulukuuta. On aivan eri asia tavata kasvokkain ja jutella, nauraa ja viettää aikaa yhdessä. Näistä kohtaamisista tulee hyvä mieli, ja ne ne jäävät muistoihin.

Tukholma joulumarkkinat Skansen
Perinteinen olkipukki joulumarkkinoilla Tukholman Skansenilla. Frida Lönnroos / Yle

Parhaat joulukoristeet ovat sellaisia, jotka maatuvat

Tähän aikaan vuodesta kannattaa mennä metsäkävelylle. Maahan pudonneet oksat ovat mitä parasta materiaalia koristeille. Myös esimerkiksi ruusukaalia ja kukkakaalia voi käyttää asetelmissa.

Jos hankkii koko ajan uutta, voi käydä niin, että joulukoristekasa vain kasvaa kotona.

Laita joulu sinne, missä olet

Koko kotia ei tarvitse tapetoida koristeilla. Kannattaa laittaa vaikkapa vadillinen omenoita esille eteiseen. Tai kukkia, kuten hyasintti tai amaryllis. Kun astuu ovesta sisään, pääsee heti keskelle kaunista, tuoksuvaa tunnelmaa.

Ole kiltti itsellesi

Muistan lapsuudesta, miten äitini imuroi kattoa ja itki. Hänellä oli migreeni tai hän oli niin loppu, että kyyneleet valuivat joka joulu. Ajattelin, että tällaista en halua omaan jouluuni. Kukaan ei tule iloisemmaksi siitä, että väsyy ja uupuu joulun takia.

Jos on voimia, joulua voi viettää isosti ja jos voimia on vähemmän, sitä kannattaa viettää pienemmin.

Joulu sopeutuu.

Tukholma joulumarkkinat Skansen, Kuvassa Ernst Kirchsteiger.
Ernst Kirchsteiger kuvattuna Örebron linnassa. Frida Lönnroos / Yle

Risteilyalus törmäili toiseen Cozumelin satamassa Meksikossa – katso video

$
0
0

Carnival Cruise Line -yhtiön risteilyalus Carnival Glory vaurioitui Cozumelin satamassa, kun se törmäsi saman yhtiön Carnival Legend -aluksen kanssa. Carnival Gloryn perä osui Carnival Legendin keulaan, ja ainakin Gloryn peräkannelle tuli jonkin verran vaurioita.

Yhtiön mukaan Carnival Clory oli tulossa laituriin, ja Carnival Legend oli jo paikallaan. Yksi Carnival Gloryn matkustaja loukkaantui lievästi.

Cozumel on suosittu matkailukohde Jukatanin niemimaan edustalla Meksikon Karibian meren puoleisella rannikolla.

Carnival Legend on rakennettu Masa-Yardsin telakalla Helsingissä. Alus on kolaroinut Cozumelin satamassa ennenkin; vuonna 2009 se törmäsi Royal Caribbean Cruise Linesin risteilyaluksen kanssa.

Venäläisten ostosmatkailu Suomeen on muutoksen kourissa – venäläiset ovat yhä säästeliäämpiä ja valikoivampia

$
0
0

Venäläinen turisti käyttää nykyään Suomen-matkallaan keskimäärin 220 euroa, josta valtaosa, 155 euroa, menee ostoksiin. Yhä useammin rahaa ei jää hotelliin, ravintoloihin, palveluihin eikä huvituksiin.

Tarkat luvut saadaan kuitenkin vasta ensi vuoden puolella, sanoo tutkimus- ja analysointikeskus TAKin toimitusjohtaja Pasi Nurkka.

– Ostoksiin käytetty raha on ollut laskussa. Vuonna 2012 venäläiset käyttivät tuoteostoihin keskimäärin 190 euroa matkustajaa kohden, toteaa Nurkka.

Myös rajan pinnassa Etelä-Karjalassa naapurista tullaan ennen kaikkea ostoksille, mutta toisin kuin muualla Suomessa, luvut ovat olleet pienessä kasvussa.

– Keskimääräinen venäläismatkailijan kulutus Etelä-Karjalassa on 197 euroa per vierailu, josta 26 euroa menee palveluihin ja 171 euroa tuoteostoihin. Esimerkiksi vuonna 2016 tuoteostoja tehtiin vain 124 eurolla ja palveluihin meni 20 euroa, kertoo Lappeenrannan kaupungin markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman.

TAKin mukaan tärkein syy venäläisten käyttämien rahamäärien vähenemiseen on ollut ruplan kurssin lasku. Myös pakotteet ja lisääntyvät tuontirajoitukset vaikuttavat.

Ylen haastattelemat vähittäiskauppiaat huomauttavat, että laskusta huolimatta venäläiset ovat edelleen tärkeä asiakasryhmä. Stockmannilla venäläiset ovat yhä suurin tax free –ostoksia tekevä ryhmä.

– Suurin ryhmä tax free –myynnissä ovat venäläiset, sitten tulevat kiinalaiset, sanoo Stockmannin viestintäpäällikkö Anna Bjarland.

Myös K-ryhmän liikkeissä venäläisturistit käyttävät eniten rahaa.

– Venäläisten ostosten keskiostos on noin kaksinkertainen verrattuna keskiarvoon. Tämä on kuitenkin vielä selvästi pienempi kuin ennen pakotteita, sanoo K-Citymarket Lappeenrannan kauppias Ari Piiroinen.

Venäläinen asiakas ottaa muovikassiin juustoja
Suosituimpia tuotteita venäläisten keskuudessa ovat pakotteiden alaiset elintarvikkeet.Mikko Savolainen / Yle

Mitä venäläisturistit ostavat?

Yle kysyi Suomen suurimmilta vähittäiskauppiailta, mitkä tavarat ovat suosituimpia venäläisasiakkaiden keskuudessa. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että suosituimpia ovat pakotteiden alaiset elintarvikkeet sekä kahvi, tee, herkut ja kala.

Myös TAKin keräämien tietojen mukaan elintarvikkeiden osuus on kasvussa.

– Kun vielä vuonna 2013 noin 61 % venäläisistä matkailijoista osti Suomesta elintarvikkeita, vuonna 2014 osuus oli noussut jo 78 prosenttiin. Nykyisin jo lähes yhdeksän kymmenestä venäläisestä ostaa Suomesta elintarvikkeita. Kalliimpien tuotteiden ostaminen sen sijaan on vähentynyt, sanoo Pasi Nurkka.

Etelä-Karjalaan venäläiset tulevat melkein poikkeuksetta ostamaan ruokaa.

– Lappeenrannasta on tullut selkeästi ostoskohde ja useimmat matkailijat ovat päivämatkalaisia. Suomesta haetaan laatutuotteita ja erityisesti pakotteiden alaisia tuotteita. 95 % tuoteostoja tehneistä osti elintarvikkeita, sanoo Mirka Rahman.

"Venäläiset ovat kekseliäitä ja sopeutuvaisia"

Venäjän viranomaiset leikkasivat tänä vuonna summaa, jolla Venäjälle saa tuoda ulkomailta tavaraa, 1000 eurosta 500 euroon. Summaa tullaan mahdollisesti laskemaan edelleen.

– Elintarvikeostoissa kilo- tai euromääräiset rajat eivät välttämättä vaikuta niin paljon kuin suuremmissa tuoteryhmissä. Aiemminkin on ns. "kilomummo"-menetelmällä pystytty tuomaan suurempia määriä kuin kilorajoitukset sallisivat. Tämän ilmiön lisääntymistä saattaa ilmetä jossain määrin, sanoo Nurkka.

"Kilomummot" ovat henkilöitä, jotka kuljettavat tavaraa rajan yli varsinaisten ostajien puolesta.

Myös Mirka Rahman sanoo, että kilomummo-toiminta on jatkunut myös uusien rajoitusten aikana.

Venäläisiä asiakkaita kassalla.
Tutkimus- ja analysointikeskus TAK uskoo, että tänä vuonna venäläisten Suomeen tekemien matkojen määrä kasvaa 5 % edellisvuoteen verrattuna.Tommi Parkkinen / Yle

Kaikesta huolimatta TAK uskoo, että tänä vuonna venäläisten Suomeen tekemien matkojen määrä kasvaa 5 % edellisvuoteen verrattuna.

Myös Lappeenrannassa uskotaan pieneen kasvuun. Erityisen suuret odotukset kohdistuvat Lappeenrannan lentokenttään. Lentokentän ennustetaan palvelevan ensi vuonna 160 000 matkustajaa, joista puolet pitäisi olla venäläisiä.

Vähittäiskauppa uskoo myös perinteiseen uudenvuoden sesonkiin.

– Uskomme kävijämäärän kasvavan, vaikkakin kertaostokset pienenevät. Tunnettujen brändien menekit tulevat kasvamaan, ennustaa Lappeenrannan K-Citymarketin kauppias Ari Piiroinen.

2010-luvun kulta-aika, jolloin venäläiset käyttivät Suomessa reilusti yli miljardi euroa, on todennäköisesti lopullisesti historiaa. Matkailijat joutuvat sopeutumaan ruplan kurssin nostamiin hintoihin ja lisääntyviin tullittoman maahantuonnin rajoituksiin.

Kaikesta huolimatta venäläisten jatkuvasta kiinnostuksesta ostosmatkailuun Suomessa kertoo se, että tänä vuonna viisumihakemusten määrä on kasvanut 30 %.

Jevgeni Bogdanov

Palkka-ale ei yltänyt toivelistan kärkeen, kun yrittäjiltä kysyttiin tärkeimpiä kannusteita uusien työntekijöiden palkkaamiseen

$
0
0

Yrittäjille suunnatun kyselyn perusteella palkanalennukset eivät ole toivelistan kärkipäässä, kun kysytään kannusteita uusien työntekijöiden palkkaamiseen.

Yrittäjiä kannustaisi eniten nykyistä laajempi mahdollisuus sopia työehdoista paikallisesti työpaikoilla. Näin arvioi 49 prosenttia vastaajista. Vastaajat saivat nimetä kyselyssä useamman vaihtoehdon.

Työntekijöiden nykyistä alhaisempi palkkataso oli kyselyn häntäpäässä, kun yrittäjiltä kysyttiin, mikä kannustaisi heitä palkkaamaan uuden työntekijän. Tätä vaihtoehtoa tuki vain yhdeksän prosenttia vastaajista.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tulkitsee tulosta niin, että yrittäjät tavoittelevat paikallisessa sopimisessa joustavuutta työn tekemisen ehtoihin, mutta eivät niinkään palkka-alea.

Palkkatuki ja irtisanomisen helpottaminen myös toivelistalla

Liki yhtä suuri merkitys kuin paikallisella sopimisella olisi rahallisella tuella, esimerkiksi palkkatuki työntekijän palkkaamiseen (45 %). Kolmanneksi suosituin muutos olisi irtisanomisen helpottaminen (41 %).

Näkemykset selviävät Suomen Yrittäjien joulukuussa teettämästä kyselystä pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjille.

Kysely tehtiin aikana, jolloin teollisuudessa oli lyhyt lakko ja sopimusneuvottelut kesken.

Muistissa on myös Postin lakon päättyminen marraskuun lopulla. Postin työntekijät arvostelivat työnantajaa halusta alentaa pakettilajittelijoiden palkkoja työehtosopimusta vaihtamalla.

Sipilän hallituksen lakimuutokset koki hyödyllisiksi reilu kolmannes

Yrittäjien kyselyssä tiedusteltiin myös Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työelämää koskevien lakimuutosten vaikutusta.

Viime vaalikaudella työntekijän mahdollisen koeajan enimmäispituus pidennettiin neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Koeajalla työntekijän irtisanominen on helpompaa kuin pitkään kestäneessä työsuhteessa.

Lisäksi säädettiin, että määräaikaisen työsopimuksen saa tehdä pitkäaikaistyöttömän kanssa ilman erityistä perustetta. Työntekijän takaisinottovelvollisuutta lyhennettiin yhdeksästä kuukaudesta neljään kuukauteen, jos työsuhde on kestänyt alle 12 vuotta. Työntekijästä johtuvia irtisanomisperusteita helpotettiin pienissä yrityksissä.

Ovatko viime vaalikauden muutokset lisänneet halukkuutta palkata työntekijöitä? Ei 46%, En osaa sanoa 16% ja Kyllä 38%
Seppo Suvela / Yle

Sipilän hallituskauden muutokset työelämän laeissa ovat lisänneet yrittäjistä reilun kolmasosan halukkuutta palkata työntekijöitä.

Eniten halukkuus palkata työntekijöitä lisääntyi kymmenen ja sitä suuremman työntekijämäärän yrityksissä sekä teollisuudessa.

Sen sijaan liki puolet vastaajista oli sitä mieltä, etteivät Sipilän hallituksen työelämämuutokset lisänneet intoa palkata työntekijöitä.

LUE LISÄÄ:

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto polkaisevat tänään käyntiin uuden sovittelukierroksen työehdoista – riitaa "vain" palkankorotuksista

Postilakko päättyy, oppositio vaatii demariministereitä tilille Posti-jupakasta: "Vaikuttaa vähintäänkin sekavalta"

PAU käynnistää lakot Postissa – syynä palkan alentaminen ja työehtojen muuttaminen

Tuleeko teillekin joulupukki? Näillä ohjeilla teet käynnistä sujuvan ja vähennät pukin stressiä

$
0
0

Pukki tulee!

Jouluaaton huipennukseen purkautuu lasten koko päivän lataus. Pukin vierailu on jännittävä myös aikuisille ja lemmikeille.

Vaan ei vierailu ole aina ihan mutkaton joulupukillekaan. Siksi teimme kuvalliset ohjeet siitä, kuinka pukin tuloon voi valmistautua ennakkoon ja kuinka pukin vierailun aikana kannattaa toimia.

Kokemusasiantuntijana jutussa toimii nokialainen Harri Iiponen, jolle tämä joulu on kolmas pukin tamineissa.

1

Joulupukki parkkipaikalla
Tee joulupukin saapuminen mahdollisimman helpoksi. Toimita pukille hyvissä ajoin selkeät käyntiohjeet. Järjestä myös mahdollisuuksien mukaan pysäköintipaikka "pukin reelle". Asmo Raimoaho / Yle

2

Joulupukki ja koira
Vapauta Rekku hetkeksi vahtivuorosta. Pukille voi olla epämiellyttävä kokemus kohdata reviiritietoinen vahtikoira ulko-ovella. Asmo Raimoaho / Yle

3

Joulupukki ja kamiina
Mieti pukille miellyttävä istumapaikka jo ennakkoon. Älä missään nimessä laita pönäkkää pukkia talvitamineissaan takan eteen. Kun pukki joutuu hikoilemaan ja kylmettymään monta kertaa aaton aikana, on flunssan riski iso. Asmo Raimoaho / Yle

4

Joulupukki ja lapsi
Lapset ovat suloisia, ja pukki ottaa heidät mielellään syliin istumaan. Huolehdithan kuitenkin, että pukin parta saa olla rauhassa eivätkä mussukat esimerkiksi piirrä tussilla hymiöitä pukin selkään. Asmo Raimoaho / Yle

5

Joulupukki ja lahjapaketti
Pukki on vanha. Tosi vanha. Siksi hänen näkönsä alkaa olla heikko. Merkkaa lahjan saajan nimi selkeästi pakettiin vaikkapa valkoisen tarran päälle. Epäselvien hieroglyfien tulkinta värikkäältä lahjapaperilta voi olla mahdoton rasti. Määrää joku lapsista "tontuksi", jos pukilla ei ole omaa tonttua mukana. Asmo Raimoaho / Yle

6

Joulupukki laulaa
Kun tulee laulun aika, niin laulakaa mukana! On perin kiusallista, jos pukki laulaa itsekseen ja kotiväki istuu tuppisuuna. Harrin vinkki: tulosta laulujen sanat valmiiksi ja jaa lyriikat juhlaväelle jo ennen pukin tuloa. Asmo Raimoaho / Yle

7

Joulupukki ja kahvi
Pukki liikkuu useimmiten autolla, joten hänelle ei kannata tarjota alkoholipitoisia virvokkeita. Ja muistathan maksaa ennalta sovitun summan käynnin päätteeksi. Tinkaaminen ei ole jouluhengen mukaista. Asmo Raimoaho / Yle

Britanniassa nostettu syytteet amerikkalaisdiplomaatin vaimoa vastaan – kuolonkolarissa menehtyi brittiteini

$
0
0

Britanniassa viranomaiset ovat nostaneet syytteet yhdysvaltalaisen diplomaatin vaimoa vastaan liikenneonnettomuudesta, jossa teini-ikäinen poika kuoli. Nainen lähti pian liikenneonnettomuuden satuttua Yhdysvaltoihin ja on sittemmin kieltäytynyt palaamasta Britanniaan ja vedonnut diplomaattiseen koskemattomuuteensa.

Kuolemaan johtanut onnettomuus sattui elokuussa. Moottoripyörää kuljettanut 19-vuotias Harry Dunn kolaroi auton kanssa, joka ajoi tien väärällä puolella lähellä Yhdysvaltain lentotukikohtaa Northamptonshiressä keskisessä Britanniassa. Diplomaatin vaimo Anna Sacoolas myönsi lokakuussa kuljettaneensa autoa, mutta oli jo tuolloin Yhdysvalloissa.

Tapaus on nostattanut keskustelun diplomaattisen koskemattomuuden rajoista tapauksissa, joissa ei ole kyse kansallisesta turvallisuudesta. Samalla tapaus on tuottanut päänvaivaa pääministeri Boris Johnsonille, joka pyrkii petaamaan mahdollisimman hyviä kauppasuhteita Yhdysvaltoihin EU-eroa silmällä pitäen.

Syyttäjä päätti perjantaina, että Sacoolasia syytetään kuolemantuottamuksesta. Britannian ulkoministeri Dominic Raab sanoi, että syytteenluku oli tärkeä askel prosessissa, jonka myötä Sacoolasin pitäisi palata Britanniaan.

Yhdysvaltain ulkoministeriö puolestaan ilmaisi sympatiansa Dunnin perheelle, mutta kertoi heti perään olevansa pettynyt Britannian viranomaisen päätökseen.

– Olemme pettyneitä tämänpäiväiseen ilmoitukseen emmekä usko tämän tuovan ratkaisua yhtään lähemmäs, ulkoministeriön tiedottaja sanoi ja toisti, että autonkuljettajalla oli diplomaattinen koskemattomuus onnettomuuden sattuessa.

Lue myös:

USA:n ja Britannian välejä kiristävä kuolonkolari: Vanhempien mukaan Trump tarjosi rahallista korvausta heidän poikansa kuoleman johdosta

Yhdysvaltalaisen diplomaatin vaimoa vaaditaan Britanniaan vastaamaan teostaan – Muhiiko diplomaattinen kriisi kulman takana?

Joulu näkyy yhdeksän kuukauden päästä syysvauvoina

$
0
0

Joulua ei vietetä vain keittiössä ruokapöydässä ja olohuoneessa joulukuusta ihaillen, vaan myös makuuhuoneessa, kertoo yhdysvaltalais-portugalilainen tutkimus.

Sen mukaan joulu lisää kiinnostusta seksiin, ja yhdeksän kuukautta myöhemmin kiinnostus näkyy kiireenä synnytyssairaaloissa.

Syyskuu on kristityissa maissa keskimäärin yleisin syntymäkuukausi. Sitä on yleensä selitetty biologisilla syillä, mutta Indianan yliopiston ja Gulbenkianin tiedeinstituutin tutkijat löysivätkin keskeisen sosiaalisen syyn.

Scientific Reports -lehdessä julkaistua tutkimusta varten selvitettiin internetistä googlattujen ja Twitter-viestien sisältämien seksiin liittyvien sanojen määrää. Tutkijat kutsuvat aineistoa kollektiiviseksi alitajunnaksi.

– Netin ja sosiaalisen median nousu antaa mahdollisuuksia analysoida ihmisten mielentiloja ja käytöstä massiivisessa mitassa, sanoo professori Luis Rocha.

Ihmisten lisääntymiseen liittyvässä tutkimuksessa tätä mahdollisuutta ei ole aiemmin käytetty, Rocha kertoo.

Tutkijoilla oli nettihakujen ja twiittien tuottamaa dataa 130 maasta vuosilta 2004–2014. Tulokset osoittavat, että kiinnostus seksiin kasvaa selvästi kunkin maan kulttuurisen pääjuhlan aikana.

Muslimimaissa vaikuttaa eid-juhla

Niissä maissa, joiden syntyvyystilastot olivat tutkijoiden käytössä, joulun nettihakujen ja twiittien tulokset ovat pääosin samassa linjassa syyskuussa syntyneiden lasten määrän kanssa.

Juhlamielen vaikutuksesta kertoo myös se, että joulu plus yhdeksän kuukautta tuottaa paljon syntymäpäiviä vain enemmistöltään kristityissä maissa. Muslimienemmistöisissä maissa sama ilmiö näkyy yhdeksän kuukautta ramadanin päättävän eid-juhlan jälkeen.

Aurinkokalenterin mukaan vietetty joulu on aina samassa paikassa, mutta kuukalenteriin perustuvan eidin ajankohta vaihtelee. Kiinnostus seksiin ja vauvojen määrä seuraavat mukana, tutkimus osoitti.

Lisätodistetta ilmiön kulttuurisidonnaisuudesta saatiin siitä, ettei tuloksiin vaikuttanut valtion sijainti maapallolla.

Jos syynä olisivat maantieteen sanelemat muutokset päivänvalon määrässä tai lämpötilassa, niiden pitäisi näkyä tuloksessa. Niin ei ollut.

Pohjoismaista Norja on trendin kärkipäässä

Saadakseen enemmän tietoa siitä, mikä seksissä juuri joulunpyhinä innostaa, tutkijat tekivät twiiteistä myös tunneanalyysin. Tiettyjen avainsanojen esiintyvyys osoitti, että onnellisuuden, turvallisuuden ja rauhallisuuden tuntemukset yleistyvät juhlapäivinä.

Muinakin sellaisina päivinä, jolloin kollektiivinen mieliala on twiittien perusteella korkealla, netistä haetaan keskimääräistä enemmän seksiin liittyviä sisältöjä. Pääsiäinen ja yhdysvaltalaisten juhlima kiitospäivä eivät kuitenkaan jostakin syystä innosta samaan, eivätkä ne myöskään näy vauvoina.

– Kenties ihmiset ovat motivoituneimpia kasvattamaan perhettään, kun juhla on sellainen, jossa painottuvat rakkaus ja lapset. Joulun aikanahan puhutaan paljon Jeesus-lapsesta ja pyhästä perheestä, pohdiskelee Rocha.

Lasten ilahduttaminen on keskeistä myös eidinä.

Vaikka tutkijoilta puuttuivat syntymätilastot monista kehittyvistä maista, etenkin Afrikasta, he uskovat, että tulokset olisivat sielläkin yhdensuuntaisia.

Etelä-Afrikasta lukuja on, ja siellä yhteys joulun, seksin googlailun ja siitä twiittailun sekä syyskuun vauvojen välillä on vahva. Länsimaista niin on muun muassa Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Euroopan korrelaatiokartassa joulunpunaisimpina hehkuvat Saksan, Itävallan ja Sveitsin lisäksi Britannia ja Irlanti sekä Norja.

Pohjoismaista Suomi on pinkki, kuten myös Tanska. Ruotsi punertaa vähiten.

Juttu on osa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tiedeuutisten joulukalenteria. Julkaisemme päivittäin tiedeuutisen, joka liittyy tähän vuodenaikaan – suoraan tai ainakin mutkan kautta. Viimeinen luukku aukeaa jouluaattona.

Aiemmat luukut:

20. Jouluaattoilta kello 22 on monelle vuoden pahin hetki

19. Suu makeaksi joulukuusen neulasilla

18. Joulun jälkeen alkaa kwanzaa

17. Joulun henki näkyy vipinänä jouluihmisten aivokuvissa

16. Brittien savupiipuista laskeutui myös jotakin kamalampaa kuin joulupukki

15. Mikä saa jouluvalot säilytyksessä solmuun?

14. Tanskan kuuluisat joulukuuset kärsivät paljaista olkapäistä

13.Yhdysvaltain joulupadat ovat kattiloita, ja nyt niiden kyljessä on älysiru

12.Silmiesi väri saattaa vaikuttaa kaamosmasennukseen

11. Puistokävely saa somen käyttäjät yhtä hyvälle tuulelle kuin joulu

10. Kolme ihmistä on viettänyt joulun Kuun kupeessa

9. Piparkakkuhan on suorastaan terveystuote

8. Musiikin professorin tekemästä täydellisestä joululaulusta ei kumma kyllä tullut hittiä

7.Vaikka Maa oli suuri lumipallo, merissä sinnitteli alkeellista elämää

6. Yli kolmasosa aikuisista toivoo, että voisi yhä uskoa joulupukkiin

5. Onko Betlehemin tähdelle tieteellinen selitys?

4. Yhdysvaltain joulu täyttää 480 vuotta

3. Kaikki lumihiutaleet eivät olekaan erilaisia

2. Mitä yhteistä on joulukuusella ja dinosauruksella?

1. Ystävän joululahjan paketoinnissa ei kannata olla turhan tarkka, neuvoo tutkimus

Intian mielenosoitukset: Kuolleiden määrä nousee, viranomaiset katkaisseet verkkoyhteyksiä eri puolilta maata

$
0
0

Intian mielenosoitukset uutta kansalaisuuslakia vastaan ovat vaatineet lisää kuolonuhreja. Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat 17 ja 20 välillä.

Yksi kuolleista on kahdeksanvuotias lapsi. Times of India -lehden mukaan poika olisi leikkinyt tien reunassa Varanasin kaupungissa ja jäänyt poliisia pakoon juoksevan väkijoukon alle.

Intian pohjoisosassa sijaitsevassa Uttar Pradeshin maakunnassa kuoli perjantaina 11 ihmistä, joista 10 sai surmansa, kun heitä kohti ammuttiin.

Intian pääministeri Narendra Modi on kutsunut ministereitä lauantaina tapaamiseen tilanteen takia. Kyse on yksi suurimmista kriiseistä Modin pääministerikaudella.

Intian mielenosoitukset uutta kansalaisuuslakia vastaan
Jamila Millia Islamia -yliopiston opiskelijoita tukeva mielenosoitus Bangaloressa 20. joulukuuta. Poliisi hajoitti delhiläisyliopistolla pidetyn mielenilmauksen väkivalloin noin viikko sitten.Jagandeesh NV / EPA

Lain katsotaan syrjivän muslimeja

Mielenosoittajien vastustama laki nopeuttaa kansalaisuuden saamista Afganistanista, Bangladeshista ja Pakistanista tulleiden siirtolaisten kohdalla mutta ei muslimeille. Protestit ovat kestäneet noin kaksi viikkoa.

Pääministeri Modin hallinto sanoo, että uusi laki suojelee uskonnollisia vähemmistöjä, naapurimaiden hinduja ja kristittyjä, jotka ovat vaarassa joutua vainotuksi uskontonsa takia. Lakia on kritisoitu siitä, että se ei tarjoa samaa etua muslimeille.

Modin hindunationalistista hallitusta syytetään siitä, että se ajaa hindujen etuja muiden uskontoryhmien edelle.

Modi on itse kiistänyt olevansa muslimivastainen.

Poliisi on ottanut myös satoja ihmisiä kiinni mielenosoitusten vuoksi. Eilen poliisi muun muassa otti kiinni noin 1 200 mielenosoittajaa heidän uhmattua kokoontumiskieltoa Delhissä, kertoo Times of India.

Verkkoyhteydet poikki laajoilta alueilta

Viranomaiset ovat katkaisseet puhelin- ja internetyhteyden useilta alueilta. Yhteydet ovat olleet poikki muun muassa osassa pääkaupunkia Delhiä, itäisessä osavaltiossa Länsi-Bengalissa, Aligharin kaupungissa Uttar Pradeshin osavaltiossa sekä koko Assamin osavaltiossa maan koillisosassa.

Modin hallinto on kajonnut internetyhteyksiin tänä vuonna monta kertaa.

Viranomaiset ovat katkaisseet internetyhteydet ainakin 102 kertaa tänä vuonna, kertoo verkkoseurantaa tekevä Software Freedom Law Centre.

Lue myös:

Intian kuohunnalle ei näy loppua – uusi kansalaisuuslaki säikäytti muslimivähemmistön, joka pelkää jäävänsä hinduenemmistön syrjimäksi

Intia kuohuu muslimivastaisena pidetyn kansalaisuuslain takia – ainakin kuusi kuollut protesteissa


Long Playn Anu Silfverberg: “Toimittaja ei voi levittää huhuja sosiaalisessa mediassa”

$
0
0

Miten erottaa journalismi ja mielipiteet, kun samat toimittajat syytävät molempia? Mitä ajatella, kun toimittaja vaatii hallituksen eroa?

Toimittajien pitää harkita aina, mistä he voivat tehdä juttuja ja mitä he voivat kommentoida sosiaalisessa mediassa, sanoo Ylioppilaslehden päätoimittaja Susanne Salmi.

Long Playn toimituspäällikkö Anu Silfverberg on samoilla linjoilla. Sekä töissä että vapaalla journalistin pitää käyttäytyä niin, että voi perustella toimintansa lukijoilleen, kollegoilleen ja läheisilleen.

– Muullakin tavalla kuin toteamalla, että minulla on oikeus! Silfverberg sanoo.

Toimittaja ei voi ajaa kaksilla vankkureilla ja levittää huhuja sosiaalisessa mediassa, koska niitä ei voi julkaista lehdessä, Anu Silfverberg muistuttaa. Hallituskriisin aikana toimittajien keskustelu Twitterissä äityi lennokkaaksi. Esimerkiksi Timo Haapala vaati hallitusta eroamaan.

Salmi ja Silferberg olivat vieraina Ylen aamun media-aiheisessa Viimeinen sana -keskustelussa lauantaina. Voit katsoa keskustelun klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.

“Toimittajilla on aina agenda, mutta se ei ole paha asia”

Toimittajia syytetään välillä agendajournalismista. Se tarkoittaa sitä, että toimittajat ajaisivat tiettyä asiaa jutuillaan.

Viimeksi professori Martin Scheinin syytti Timo Haapalaa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.)maalittamisesta.Ilta-Sanomat puuttui tähän pääkirjoituksessaan.

Anu Silfverberg pitää agendajournalismista puhumista ongelmallisena. Hänestä esimerkiksi tutkivalla journalismilla on aina agenda: se haluaa paljastaa vääryyksiä, jotta maailmasta tulisi parempi paikka.

– Kaikkia toimittajia on joskus syytetty agendajournalismista. Minua vaivaa se sana.

Toimittajan uskottavuus ei perustu mielipiteisiin, vaan siihen, miten hän lähteyttää juttunsa, Silfverberg muistuttaa.

Jokaisella toimittajalla on mielipiteitä, vaikka he muuta itse ajattelisivat

Toimittajilla on oikeus mielipiteisiin ja poliittisiin näkemyksiin. Olennaista on miettiä, miten ne vaikuttavat journalismiin, Anu Silfverberg sanoo.

Joskus toimittajat yrittävät julistaa itsensä objektiiviseksi, vaikkapa sanomalla, etteivät äänestä. Tämä on Silfverbergin mielestä itsensä huijaamista.

– Kaikilla meillä on maailmankuva. Jos tiedostamme sen, voimme olla rehellisiä lukijoille ja osaamme tiedostaa sen, Silfverberg toteaa.

– Jos huomaa olevansa hirvittävän mielipiteellinen jostakin asiasta, saattaa olla fiksua sanoa journalistiselle pomolle, että vetäytyy asiasta, Susanne Salmi sanoo.

Toimittajan pitää myös ottaa huomioon, miten hänen mielipiteensä vaikuttaa juttujen vastaanottoon. Jos esimerkiksi toimittaja Twitterissä jatkuvasti haukkuu hallitusta, lukijat tulkitsevat hänen juttunsa näiden mielipiteiden kautta.

Mielipiteet ja tosiasiat pitää voida erottaa, sanoo jo journalistin ohjeet

Journalistin ohjeiden kohta 11 kuuluu seuraavasti: Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Onnistutaanko tässä?

– Lukijat ovat fiksuja: jos tekstissä on tunniste, että se on essee tai vaikka mielipiteellinen teksti, he tunnistavat sen, Ylioppilaslehden päätoimittaja Susanne Salmi sanoo.

American Press Instituten tutkimuksen mukaan vain 40 prosenttia amerikkalaisista koki helpoksi erottaa mielipidetekstit ja uutistekstit

60 prosenttia amerikkalaisista lukijoista ei tiedä, milloin toimittaja kertoo tosiasioita, milloin mielipiteitä, Salmi sanoo. Silti hän uskoo suomalaisten lukijoiden medialukutaitoon.

Anna palautetta!

Viimeistä sanaa on lähetetty Ylen aamussa lauantaisin tämän syksyn ajan. Kahdeksassa jaksossa on käsitelty muun muassa Veikkauksen julkisuuskuvaa, kulttuurisotia uutismediassa ja Helsingin Sanomien Veijo Baltzar -jutun syntyä.

Nyt pyydämme osiosta palautetta teiltä: mikä siinä on ollut hyvää, ja miten sitä kehittäisitte. Voit antaa palautetta tällä lomakkeella. Vastaajia yksilöiviä tietoja ei tallenneta. Ellet pysty käyttämään lomaketta, voit antaa palautetta sähköpostitse, Twitterissä tai tämän jutun kommenttikentässä.

Katso lisää: Kaikki aiemmat Viimeisen sanan jaksot Yle Areenassa.

Hollywoodin kuvauspaikkametsästäjät kiersivät läpi Suomen – Oulussa viehätti valo, Vuokatissa Imperiumin vastaiskua muistuttavat maisemat

$
0
0

Vähäinen liikenne ja puutalojen lomassa kasvavat kauniit puut – näihin seikkoihin kuvauspaikkajärjestäjä Rick Schuler kiinnittää huomionsa. Hän verkkaisesti kävellen napsii järjestelmäkamerallaan kuvia Oulun perinteisen puutaloalue Karjasillan hiljaisista kaduista.

Schuler kollegoineen niin sanotusti scouttaa Suomesta mielenkiintoisia paikkoja, jotka voisivat toimia suurten elokuvatuotantojen kuvauspaikkoina.

Erityismaininnan Schulerilta saa Karjasillalla valo, joka haastatteluhetkellä kello 13.30 maalaa maiseman iltapäivän sinertävään hämärään.

– Valon merkitys korostuu täällä. Valo ja sen eri sävyt ovat avainasemassa elokuvanteossa, sanoo 30 vuotta kuvauspaikkoja ympäri maailman etsinyt Schuler.

Pohjois-Suomen elokuvakomission asiantuntija Reetta Turula seuraa ammattilaisten työtä tyytyväisenä vieressä. Kauniin luonnon ja kolkon teollisuusarkkitehtuurin yhdistelmät herättävät kuvauspaikkametsästäjien mielenkiinnon.

– Esimerkiksi Renforsin ranta Kajaanissa herätti jo etukäteen suurta kiinnostusta ryhmässä, Turula paljastaa.

Viikon kestävän matkan aikana ryhmä tutustuu Oulun ja Kajaanin lisäksi esimerkiksi Lappiin, Turkuun sekä pääkaupunkiseutuun.

Veroporkkana houkuttelee studioita Suomeen

Kansainvälistä kuvauspaikkametsästystä on tehty ennenkin esimerkiksi Oulussa viime vuoden elokuussa. Toistaiseksi vierailut eivät ole johtaneet suurtuotantojen saapumiseen kaupunkiin.

Nyt vierailussa on kuitenkin – ainakin isäntämaan näkökulmasta katsottuna – erityinen lataus, sillä vierailevat kuvauspaikka-ammattilaiset edustavat freelance-pohjalta useita Hollywoodin suurista elokuvastudioista.

Oulussa vierailevat Hollywood scouttaajat ottavat valokuvia
Suomalaiselle ehkä karulta näyttävä Karjasillan asuinalue Oulussa voi näyttää location scouttaajalle käypältä kuvauspaikalta. Justin Harroldin kamera laulaa.Marko Pinola / Yle

Studiot ovat tehneet valkokankaalle kassamagneetteja, kuten Transformers-, A Star Is Born- ja Downtown Abbey-elokuvia.

Onko suuren tuotannon saapuminen Suomeen siis lähellä?

– Kyllä se on nyt lähellä, Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen vastaa.

Syitä hyvään kehitykseen on Ranisen mukaan monia, mutta yksi on ylitse muiden. Pari vuotta sitten käyttöön otettu tuotantokannustin on merkittävä houkutin elokuvantekijöille, joille miljoonaluokan budjeteista huolimatta aika on rahaa.

Rick Schuler komppaa tuotantokannustinta. Hänen mukaansa verokannustimet ovat keskeisessä asemassa elokuvatuotantojen maailmassa, jossa trendinä on kuvata oikeissa, mieluiten eksoottisissa kuvauspaikoissa.

Talvi kuin Imperiumin vastaiskussa

Eksoottisesta puheen ollen ryhmä siirtyy Sotkamossa sijaitsevan Vuokatinvaaran lumisille rinteille.

Aavikolle sijoittuva elokuva ei estä sitä työstävää location manager Leann Emmertiä ihastelemasta tykkylumisia puita.

– Työhömme kuuluu löytää uniikkeja ja erikoisia kohteita. Tämä maisema todella näyttää erikoiselta, Emmert kehuu.

Ryhmäkuva
Leann Emmertin (oikealla) mielestä maailmasta ei löydy kovin montaa paikkaa, joissa olisi lumisia tykkypuita, kuten Vuokatinvaarassa. Keskellä location manager Dan Connolly, vasemmalla Pohjois-Suomen elokuvakomission asiantuntija Reetta Turula.Timo Sihvonen / Yle

Ennen ensimmäistä Suomen vierailuaan Emmertin kollega Dan Connolly kertoo katsoneensa klippejä Imperiumin vastaiskusta, joissa lumiset maisemat yltävät silmien kantamattomiin. Connolly kokee, että Suomessa voi tavoittaa jotain kyseisen elokuvan tunnelmasta.

– Tapa, jolla talvi muokkaa maisemaa täällä, on mielestäni kaikkein mielenkiintoisin asia Suomessa.

Mikä suomalainen paikka sopisi mielestäsi Hollywood-elokuvaan? Voit keskustella aiheesta kello 22 saakka!

Ruokakauppa on yhä pidempään auki: Työtunteja tuli rutkasti lisää, mutta myyjien osa-aikatyö yleistyi

$
0
0

Kauppojen laajentuneet aukioloajat ovat lisänneet myyjien osa-aikatyötä ja vuokratyötä.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin mukaan entistä pidemmät aukioloajat ovat lisänneet vastentahtoista osa-aikatyötä samalla kun vähittäiskaupassa kokoaikainen työ on vähentynyt.

Tutkimuspäällikkö Antti Veirto PAMin yhteiskuntapoliittisesta yksiköstä sanoo, että vähittäiskaupassa on käynnissä sopeutumisvaihe uuteen normaaliin: epänormaaleihin työaikoihin ja pyhätyöhön. Esimerkiksi ravintola-alalla tähän on jo totuttu.

– Hyvä, että on tarjolla töitä työntekijöiden erilaisiin elämäntilanteisiin ja löytyy työntekijöitä eri työajoille, sanoo Veirto.

Vuorotyö vaatii tosin arjen akrobatiaa: työntekijöiden haasteena on useimmiten tasapainon löytyminen työn ja elämän välillä, selviää PAMin työntekijäkyselyissä. Lastenhoidon ja omaishoidon järjestäminen voi olla vaikeaa, sosiaaliset suhteet ovat koetuksella, lepoaikaa ei aina ole tarpeeksi ja julkisilla liikennevälineillä ei aina pääse töihin.

Toisille vuorotyö on pelastus. Järvenpääläinen myyjä Katri Laine tekee omasta tahdostaan pelkästään ilta- ja yövuoroja Triplan Prismassa Helsingissä.

– Se sopii parhaiten omaan elämänrytmiini. Lisäksi korvaus on parempi kuin päivällä tehdyssä työssä, sanoo iltaihmiseksi tunnustautuva Laine.

– Parasta on se, että saa aamulla nukkua pitkään, herätä rauhassa ja lähteä töihin, kun on kunnolla hereillä.

Henkilökuva
Katri Laine (kuvassa) myöntää, että välillä muiden menojen sovittaminen ilta- ja yövuoroihin on hankalaa. Omia lapsia hänellä ei ole, joten lastenhoitoa ei tarvitse murehtia. Kumppani ymmärtää, koska hän tekee myös iltapainotteista työtä ravintola-alalla.Mikko Koski / Yle

Lisätyövoimaa on palkattu

Pidemmät aukioloajat tarkoittavat lisää työtunteja työntekijöille. SOK kertoo pystyvänsä tarjoamaan nykyisin miljoona työtuntia lisää vuosittain. Keskolla aukiolo on pelkästään tämän vuoden aikana laajentunut 20 000 tunnilla.

Lisätunteja on tullut erityisesti sunnuntai- ja pyhäpäiviin – eli päiviin, joiden aukiolo oli aiemmin hyvin rajoitettua. Jopa pienemmillä paikkakunnilla on nykyään ainakin yksi ruokakauppa, joka on lähes vuoden jokaisena päivänä auki.

SOK:n vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen sanoo, että heillä työllistämisvaikutukset näkyvät.

– Meillä on ihan selkeästi henkilöstömäärät lisääntyneet: kokoaikatyöt, osa-aikatyö, vuokratyö, kaikki. Aukiolomuutokset ovat olleet sen verran suuria, että olemme tarvinneet lisätyövoimaa kaikkiin erilaisiin työsuhteisiin, sanoo Lyytikäinen.

Keskolla lisätunnit on pystytty jakamaan nykyisille työntekijöille eikä osa-aikaisuus ole merkittävästi kasvanut, sanoo K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki.

henkilökuva
K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäen mukaan iso muutostrendi on se, että yhä useampi käy kaupassa sunnuntaina tai pyhäpäivänä. Silloin on enemmän aikaa kuin arkena.Mikko Koski / Yle

24h-kauppoja tulee tasaisesti lisää

24h-aukiolon edelläkävijä Suomessa on ollut SOK, jolla on tällä hetkellä noin 60 ympäri vuorokauden auki olevaa ruokakauppaa. 24h-myymälöistä löytyy sekä pieniä lähikauppoja että isoja Prismoja, ja osa niistä on ABC-liikennemyymälöiden yhteydessä.

Kesko on lähtenyt varovaisemmin jatkuvaan aukioloon: sillä on kolme 24h-kauppaa, jotka kaikki ovat isoja K-Citymarket- tai K-Supermarket-myymälöitä

Ari Sääksmäen mukaan 24h-aukiolo ei ole Keskolle itseisarvo – sen sijaan monet sen ruokakaupat ja marketit ovat menossa kohti 06-24-aukioloa.

– Ratkaisut tehdään aina myymäläkohtaisesti ja kysyntää kuunnellen, sanoo Sääksmäki.

Ruokakauppojen ja markettien sunnuntaimyynti lähentelee jo arkipäivien tasoa. Myynti jakautuu tasaisemmin eri päiville ja kellonaikoihin, kun kaupat aukaisevat ovensa aikaisemmin ja sulkevat yömyöhään.

henkilökuva
SOK:n vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen povaa joulua edeltävästä lauantaista erittäin vilkasta myyntipäivää. Mikko Koski / Yle

Lisätunnit tasoittavat tavaratalojen kriisiä

Lisätyötunneista huolimatta vähittäiskaupan kokonaistyöllisyys on pysynyt lähes samana. Syynä on tavaratalojen ja kivijalkakauppojen kriisi, joka on vienyt alalta työpaikkoja.

Kaupan ala perusteli aukiolon vapautumista työllisyyden kasvulla. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vähittäiskaupan työllisten määrä ja tehdyt työtunnit ovat pysyneet lähes samana tai jopa laskeneet vuoden 2015 tasosta.

PAMin Antti Veirto muistuttaa, että samaan aikaan vähittäiskaupassa on käynyt iso myllerrys: Anttilan konkurssissa työnsä menetti 1 300 ihmistä. Stockmannin sulkiessa Oulun tavaratalon vuonna 2017 meni työpaikka alta 250 ihmiseltä.

Lisäksi aukiolojen vapautuminen näyttää hyödyttäneen jättikauppoja – pienempien kustannuksella. Ruokakauppojen ja tavaratalojen lisääntyneet työtunnit ovat siis tasoittaneet vähittäiskaupan isoa murrosta.

Tulevina joulunpyhinä yhä useampi kauppa on auki verrattuna viime vuoteen. Joulupäivä on useassa Suomen ruokakaupassa vuoden ainoa päivä, jolloin ovet ovat kiinni.

Myös myyjä Katri Laine viettää aattoyön töissä – vapaaehtoisesti.

– En koe, että se rajoittaa minun joulunviettoani. Toisaalta monelle muulle on hirveän tärkeä olla vapaalla, joten miksipä ei.

Lue lisää:

Läpi yön auki olevista kaupoista on tullut monille jääkaapin korvikkeita: ”Ei tarvitse hamstrata ruokaa, kun pääsee koska vain ostoksille”

Jättikaupat kuorivat hyödyt aukioloaikojen vapauttamisesta – työllisyys ei parantunut

Syyrian Idlibissä kymmenet tuhannet pakenevat pommituksia – kymmeniä kuollut, osa ei pääse pakenemaan

$
0
0

Kymmenet tuhannet siviilit pakenevat kohti Turkin rajaa Syyrian Idlibin maakunnasta ankarien pommitusten takia.

Syyrian hallinto ja sen liittolainen Venäjä ovat lisänneet pommitusten määrää perjantaina, kertoo uutiskanava Al Jazeera.

YK:n tarkkailijoiden mukaan yhden vuorokauden aikana pommituksia on paennut 18 000 ihmistä.

Idlib on viimeinen kapinallisten pääosin hallitsema maakunta Syyriassa. Kapinallisten hallussa olevalla alueella arvioidaan oleskelevan noin kolme miljoonaa ihmistä. Suuri osa heistä on paennut maakuntaan muualta Syyriasta.

Idlibia ja joitain sen lähialueita kontrolloi jihadistiryhmä Hayat Tahrir al-Sham. Syyrian hallinto on toistuvasti vannonut ottavansa alueen haltuunsa jihadisteilta.

Osa paenneista ei ole syönyt moneen päivään

Väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet alueella maanantaista.

– Joulukuun 16. päivänä alkaneiden ilmaiskujen ja kranaattitulen takia kymmenet tuhannet siviilit pakenevat Idlibin eteläosista pohjoiseen, sanoi YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA tiedotteessa.

Siviilien ahdinkoa lisää se, että polttoaineesta on puutetta ja tiet alueelta vaarallisia ilmaiskujen takia. YK:n mukaan ihmisiä on myös jäänyt jumiin alueelle.

– Moni paenneista tarvitsee kiireellisesti humanitaarista apua, erityisesti suojaa, ruokaa ja talvivaatteita ja terveyspalveluita, OCHA kertoo.

Syyrialaisia pakenemassa pommituksia Idlibiin.
Ihmiset pakenevat pommituksia kohti Turkin-vastaista rajaa Syyriassa.Aaref Watad / AFP / Lehtikuva

Osa väkivaltaisuuksia paenneista ei OCHA:n mukaan ole syönyt mitään moneen päivään.

YK on vedonnut tilanteen rauhoittamisen puolesta. Tilanne on kiristynyt edelleen perjantaina. Syyrian hallinnon joukot ovat ottaneet yhteen aseistettujen joukkojen kanssa ja arviolta 80 ihmistä on kuollut molemmilta puolilta, sanoo sotaa tarkkaileva järjestö.

Taistelut ovat keskittyneet Maarrat an-Numanin kaupunkiin Syyrian pohjoisosan Idlibin maakunnassa, kertoo Britanniasta käsin toimiva Syrian Observatory for Human Rights. Järjestön mukaan raskaasti aluetta pommittaneet Syyrian hallinnon joukot ovat saaneet haltuunsa yhdeksän kylää Idlibin ympärysalueilta.

Venäjä ja Kiina torppasivat jatkoajan humanitaariselle avulle

Venäjä ja Kiina ovat torpanneet YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan päätöslauselman, joka olisi pidentänyt vuodella rajan yli toimitettavaa humanitaarista apua Syyriaan.

Humanitaarista apua toimitetaan tällä hetkellä Syyriaan YK:n nimeämien tarkastuspisteiden kautta ilman Syyrian hallinnon muodollista lupaa. Järjestely on päättymässä 10. tammikuuta. Kolme turvallisuusneuvoston jäsenmaata ehdotti järjestelyn jatkamista vuodella, ja ehdotus sai 13 neuvoston jäsenmaata taakseen.

Vetoa käyttäneen Venäjän mielestä järjestely on vanhentunut, sillä Syyrian hallinto on saanut jälleen hallintaansa valtaosan maasta.

Venäjä on Syyrian läheinen liittolainen ja presidentti Bashar al-Assadin tärkeimpiä tukijoita.

Lue myös:

Yli 200 000 on joutunut pakenemaan Turkin hyökkäystä – Yle Koillis-Syyriassa: Telttaleirejä nousee ripeään tahtiin

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Turkki voi jatkaa operaatiotaan "turvallisuusvyöhykkeellä" Syyriassa – Venäjä ja Turkki suunnittelevat yhteisiä partioita

"Nyt oli viimeinen mahdollisuus puolustaa kotiovia"– unohdetut talvisodan ratkaisutaistelut pysäyttivät puna-armeijan Pelkosenniemellä ja Kemijärvellä

$
0
0

Havumetsän peittämä loivapiirteinen Mäntyvaara kohoaa runsaat parikymmentä kilometriä Kemijärveltä Sallaan päin valtatien pohjoispuolella.

Vaaran rinteillä ja laella käytiin yksi talvisodan rajuimmista taisteluista 20. päivä joulukuuta 1939. Lyhyen talvipäivän pimennyttyä verinen taistelu käytiin ensin tuliasein, sitten käsikähmässä, puukoin ja pistimin.

Talvisodan ratkaisutaisteluina muistetaan useimmiten Suomussalmen Raatteen tai Kannaksen torjuntataisteluja. Itä-Lapin taistelut ovat jääneet vähemmälle huomiolle, vaikka niiden lopputuloksesta riippui koko Pohjois-Suomen kohtalo.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian dosentin Pentti Airion mukaan Itä-Lapin torjuntavoittojen merkitys koko Suomelle talvisodassa on jäänyt muiden varjoon.

– Jos Mäntyvaara olisi viholliselta onnistunut, olisi katkaistu Joutsijärven joukkojen selusta, tie olisi ollut auki Rovaniemelle ja Tornioon, sanoo Pentti Airio.

Paria päivää ennen Mäntyvaaraa suomalaiset olivat torjuneet venäläiset naapurikylässä Pelkosenniemellä.

– Oli erittäin tärkeää, että nämä kaksi paikkaa pitivät, Airio muistuttaa.

Jos Mäntyvaaran ja Pelkosenniemen puolustus olisi pettänyt, Suomi olisi katkaistu ja Ruotsi olisi saanut Haaparantaan puna-armeijan naapuriksi.

Tuoreimmassa Kadettikunnan Kylkirauta-lehdessä sotahistorioitsija, eversti evp. Sampo Ahto korostaa myös Lapin taisteluiden merkitystä.

– Kuusamoa lukuun ottamatta neuvostojoukot ylittivät rajan kaikissa mahdollisissa paikoissa ja aina tavattoman ylivoimaisina. Yhden ainoankin suunnan romahtaminen kaukaista Petsamoa lukuun ottamatta olisi kaatanut Suomen koko puolustuksen, Ahto kirjoittaa.

Vastassa monikymmenkertainen ylivoima

Sallan suunnalla Neuvostoliiton joukot olivat edenneet kolmatta viikkoa jatkuneissa taisteluissa Kemijärven porteille Joutsijärvelle, muutaman kilometrin päähän Mäntyvaarasta.

Venäläisten pataljoona oli koukannut pohjoisesta vaaran takaa Joutsijärven alueella olevien suomalaisjoukkojen selustaan. Vihollisjoukko oli kävellyt metsiä pitkin parinkymmenen sentin lumihangessa. Säätilastojen mukaan alueella oli kahdenkymmenen asteen pakkanen.

Neuvostoliitoin hyökkäys Lapissa, joulukuu 1939
Neuvostojoukot hyökkäsivät Sallan suunnalla kahdessa osassa: Pelkosenniemelle ja Kemijärveä kohti. Molemmissa suunnissa eteneminen pysäytettiin rajuissa taisteluissa.Asmo Raimoaho / Yle

Pelkosenniemen ja Mäntyvaaran pettäessä puna-armeijan tie Lapin halki länteen olisi auennut, koska reitillä ei ollut suomalaisilla riittävää voimaa.

Neuvostoliitolla oli Itä-Lapin rintamalla Sallassa monikymmenkertainen miesylivoima. Hyökkääjällä oli myös panssarivaunuja, hävittäjiä, pommikoneita ja tykistöä, jotka puuttuivat Suomen joukoilta Lapissa kokonaan. Lapin puolustajilla ei ollut myöskään panssari- ja ilmatorjuntatykkejä.

Ruotsalaisten vapaaehtoisten muodostama Lentorykmentti 19 ehti suomalaisten avuksi Lappiin vasta tammikuussa. Ruotsin ilmavoimien ensimmäinen todellinen tulikoe oli ilmataistelu Sallassa tammikuun 12. päivänä.

Ruotsalaisia ja norjalaisia vapaaehtoisia osallistui myös maataisteluihin Itä-Lapissa sodan loppuvaiheessa.

Lue myös: Puolueettomaksi julistautunut Ruotsi lensi Suomen avuksi talvisodassa – 270 vapaaehtoista puolusti Lapin taivasta ja torjui 35 pommihyökkäystä

"Viimeinen mahdollisuus puolustaa kotiovia"

Prikaatinkenraali evp. Pentti Airio on tutkinut Sallan taisteluita ja niiden merkitystä Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian laitoksella. Hänen mukaansa taistelu oli paitsi merkityksellinen, myös luonteeltaan harvinainen, sillä Mäntyvaarassa taisteltiin mies miestä vastaan.

– Salla oli menetetty, Pelkosenniemi menetetty tai siellä oli taistelut ja nyt oli pelko, että Kemijärvikin menetetään. Taisteluihin osallistuneen Erillisen pataljoona 17:n miehet olivat juuri näiltä alueilta. Nyt oli viimeinen mahdollisuus puolustaa kotiovia, sanoo Airio.

Mäntyvaaran taistelun muistomerkki Sallassa.
Mäntyvaaran taistelun muistomerkki Kemijärveltä Sallaan johtavan tien varressa.Tapani Leisti / Yle

Itä-Lapin kuntayhtymä tuotti vuonna 2011 dokumentin talvisodan taisteluista Itä-Lapissa. Youtubestakin löytyvässä dokumentissa sallalainen nyt 102-vuotias sotaveteraani Vilho Kellokumpu muisteli näyn Mäntyvaarassa ratkaisevan taistelun jälkeisenä päivänä olleen kamala.

– Konekiväärit oli ampuneet miljoonia paukkuja ja miestä makasi luokonaan siellä. Päiviteltiin, kun oli niin mahdottomasti kaatunut venäläisiä sinne. Ja oli siellä joku elossakin vielä. Ne loputhan pakenivat sinne Päävaaraan päin, muistelee Kellokumpu dokumenttielokuvassa.

Mäntyvaarassa kaatui vajaa 20 suomalaista. Hyökkääjän tappiot olivat yli 300 kaatunutta. Hyökkääjältä jäi maastoon yli 400 erilaista asetta.

Pelkosenniemellä ja Kemijärvellä torjuttu puna-armeija vetäytyi lopulta Märkäjärvelle, joka nykyään tunnetaan Sallan kirkonkylänä.

Sodan päätyttyä Vanha Salla ja osa Kuusamoa piti luovuttaa hyökkääjälle ja kuuluu yhä Venäjälle.

Talvisodan taistelupaikoilla on Sallassa, Savukoskella, Pelkosenniemellä ja Kemijärvellä on monta neuvostosotilaiden joukkohautaa.

Neuvostoliitto hyökkäsi Lappiin myös Petsamossa

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen Lapin alueella Sallan lisäksi Petsamossa. Myös siellä miesylivoima oli monikymmenkertainen ja myös aseistuksen ylivoima.

Petsamossa Neuvostoliitto valtasi Pummangin kylän ja koko muun Kalastajasaarennon talvisodan alkaessa marraskuun 30. päivänä 1939.

Karttagrafiikka talvisodan taisteluista Lapissa.
Talvisodassa Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen pohjoisessa kolmesta eri kohdasta: Suomussalmella, Sallassa ja Petsamossa. Tavoitteena oli Tornionjoki ja länsiraja.Asmo Raimoaho / Yle, tiedonhankinta: Tapani Leisti / Yle

Evakuoimatta jääneet Pummangin kalastajakylän asukkaat vietiin sotavankeuteen Murmanskin alueelle. He pääsivät vapauteen vasta keväällä 1940.

Vapauteen pääsivät kaikki paitsi yksi: Pummangin kansakoulun nuori opettaja Hilma Kilkkinen joutui Stalinin Neuvostoliiton vainoharhaisen järjestelmän kouriin.

Sotavankeuteen otettu Kilkkinen tuomittiin vakoilijana Neuvostoliitossa. Hänet vapautettiin vasta vuosi Neuvostoliiton hirmuvaltiaan Josif Stalinin kuoleman jälkeen vuonna 1954. Kilkkinen ehti kärsiä 14 vuotta Siperian vankileirejä ja menetti pysyvästi terveytensä. Kilkkisen muistelmat julkaistiin (HS:n juttu maksumuurin takana) vuonna 1997.

Talvisodassa puna-armeija valtasi Petsamon ja sotateollisuudelle tärkeän Kolosjoen nikkelikaivoksen. Hyökkäys pysähtyi Nautsin kylään Paatsjokilaaksoon.

Petsamossa Neuvostoliitto otti talvisodan päätteeksi vain Kalastajasaarennon. Historioitsijat ovat arvioineet, että Neuvostoliitto ei ottanut Kolosjoen nikkelikaivoksen aluetta, koska kaivoksen omisti brittiläis-kanadalainen yhtiö. Stalin ei halunnut Britanniaa viholliseksi.

Mäntyvaara pohjoisen suunnasta katsottuna.
Mäntyvaara pohjoisesta katsottuna joulukuussa 2019. Täältä puna-armeijan pataljoona nousi vaaralle suomalaisten selustaan ja tuli lyödyksi 20.12.1939. Tapani Leisti / Yle

Keskustele aiheesta kello 22 saakka.

Lue myös:

Talvisodan syttymisestä tuli tänään kuluneeksi 80 vuotta – 105 kynttilää syttyi Kasarmitorilla, valtionjohto kunnioitti vuosipäivää laskemalla seppeleen

Pentti Poutanen muistaa talvisodan ensimmäisen päivän, pommit putosivat kotikylän liepeille, keväällä lähdettiin evakkoon: "Koko ajan sai pelätä, tuoko vieras kuolinuutisen"

Syömishäiriötä sairastavalle joulu on ristiriitainen juhla – suku kokoontuu ruokapöydän ympärille, joulukilojen karistaminen valtaa somen

$
0
0

Valtava möhkäle, joka katkaisee kaikki arjen rutiinit.

Sellaiselta monet aiemmat joulut ovat 42-vuotiaan Sirkka Heinvuon mielestä tuntuneet. Syömishäiriö eri muodoissaan oli hänen elämässään 25 vuotta, ja matkan varrelta on niin hyviä kuin huonoja joulumuistoja.

– Joulu on hyvin ristiriitaisia tunteita herättävä juhla. On mukavaa tavata sukulaisia ja ystäviä, on joulukuusta, piparintuoksua ja muuta. Mutta joulua juhlitaan hirveän korostuneesti ruuan ympärillä ja joulunvietto jatkuu monta päivää, Sirkka Heinvuo sanoo.

Heinvuo toimii tällä hetkellä vertaistukihenkilönä Syömishäiriöliiton Helsingin ja Uudenmaan alueyhdistyksessä, Etelän-SYLI:ssä. Myös vertaistukiryhmissä joulusta odotuksineen ja onnistumisen paineineen keskustellaan paljon.

– Joulu ylitsevuotavine patoineen ja laatikoineen voi tuntua monesta sairastavasta tai toipuvasta lähes miinakentältä, Sirkka Heinvuo sanoo.

Hän toivoo, että syömisen kanssa kipuilevat olisivat tervetulleita joulupöytään ilman, että heidän syömisestään tehtäisiin numeroa tai sitä kommentoitaisiin. Jo pelkästään yhteiseen joulupöytään tuleminen voi vaatia suurta ponnistelua, mutta yhteisistä hetkistä on ikävää jäädä sivuun.

Muutkin ihmiset voivat vaikuttaa siihen, millainen ilmapiiri joulun syömiseen liittyy.

Puhe joulukiloista ja kinkunsulatustreenistä voi lisätä ahdistusta

Syömishäiriöliiton alueyhdistyksen, Etelän-SYLI:n toiminnanohjaajan Uura-Liina Lahden mukaan yleisillä puhetavoilla ja esimerkiksi somepäivityksillä on vaikutusta siihen, millaisena joulusyöminen koetaan. Siihen voivat kaikki vaikuttaa.

– Vältettäisiin sellaista negatiivista puhetta, että "voi kauhea kun tuli syötyä" ja "kyllä tammikuussa pitää aloittaa joku kurinpalautussysteemi", Uura-Liina Lahti sanoo.

Kun ruokasuhde on ongelmallinen, Uura-Liina Lahden mukaan paine vähenisi, jos ympärillä olevat ihmiset suhtautuisivat ruokaan ja liikuntaan mahdollisimman neutraalisti. Jouluna saa syödä hyvin, mutta niin saa muulloinkin. Tapaninpäivänä tai sen jälkeenkään ei tarvitse lähteä kinkunsulatusjumppaan joulukiloja karistamaan.

– Liikunta on parhaimmillaan energiaa, iloa, elämyksiä ja mielen tasapainoa tuova lisä arjen pyöritykseen. Kalorinpolttoajatukset edellä harvoin kuitenkaan löytää omiin voimavaroihin sopivaa, säännöllistä ja mielihyvää tuovaa tapaa liikkua, hän sanoo.

Vältettäisiin sellaista negatiivista puhetta, että "voi kauhea kun tuli syötyä" ja "kyllä tammikuussa pitää aloittaa joku kurinpalautussysteemi". Uura-Liina Lahti

Syömishäiriötä sairastavan kannalta voi olla helpottavaa, jos jouluun liittyvistä ajatuksista pystyy etukäteen puhumaan läheisten kanssa.

– Sairastuneelta voi kysyä, millaisin ajatuksin olet laskeutumassa jouluun ja onko jotain, miten voisimme sinua tukea tai huomioida, Uura-Liina Lahti sanoo.

Syömisen kanssa kipuilua ja syömishäiriöitä on erilaisia ja ruokasuhteen ongelmia on eri ikäisillä. Siksi myös ympärillä olevien ihmisten rooli sairastuneiden tukijoina vaihtelee.

Syömisen panttaaminen johti ruuan himoon ja pakkoliikuntaan

Heinvuon syömishäiriö alkoi 13-vuotiaana bulimiana, jossa ahmimiseen liittyivät oksentaminen ja pakkoliikunta. Hieman myöhemmin sairaus muuttui anoreksiaksi, syömisen voimakkaaksi rajoittamiseksi. Välillä hänen sairautensa on ollut ruuan terveellisyyttä sairaalloisesti korostavaa ortoreksiaa ja monenlaista eri oireiden vaihtelua.

Ikävimpiä joulumuistoja Sirkka Heinvuolla on niiltä vuosilta, jolloin hän valmistautui joulunpyhiin syömällä pari päivää niin vähän kuin pystyi, jotta hän kokisi ansaitsevansa jouluna syötävät kalorit. Kun hän sen jälkeen söi, ruuan himo oli niin ylikorostunut, että syömisestä tuli todella paha mieli. Sitä seurasivat oksentaminen ja pakkoliikunta.

– Pahimmillaan se oli tosi ahdistavaa aikaa, Sirkka Heinvuo sanoo.

Heinvuo painottaa, että tällainen kompensaatiologiikka ei toimi. Sekä ennen juhlaa, juhlapyhinä että juhlan jälkeenkin olisi syytä syödä säännöllisesti ja monipuolisesti. Jos jouluruualle koettaa jättää tilaa ajamalla kehon nälkävelkaan, nälkä- ja kylläisyyssignaaleja on vaikeaa kuunnella.

Kun pitäisi unohtaa arki ja tutut ruuat, istua jonkun toisen tekemään joulupöytään ja ottaa kaikkea, niin onhan se aika mahdoton tilanne. Sirkka Heinvuo

Niinä vuosina, kun Heinvuon oireilu puolestaan liittyi anoreksiaan tai ortoreksiaan, ruokasuhde oli hyvin mustavalkoinen. Hän on aina pitänyt hyvästä ruuasta ja söi juhlapöydässä jotain, mutta vain osa ruuista tuntui sallituilta.

– Syömishäiriöihin kuuluu vahvasti lähes rituaalinomainen suhtautuminen asioihin. Kun pitäisi unohtaa arki ja tutut ruuat, istua jonkun toisen tekemään joulupöytään ja ottaa kaikkea, niin onhan se aika mahdoton tilanne, hän sanoo.

Samankaltaisista kokemuksista on puhuttu paljon myös Heinvuon vertaistukiryhmissä.

– Olemme puhuneet siitä, että ennakoiminen on hirveän tärkeää. Kun kertoo läheisille, vertaisille, lääkärille tai kenelle tahansa, mikä tilanteissa pelottaa, niihin voi valmistautua, Sirkka Heinvuo sanoo.

Joulu ylitsevuotavine patoineen ja laatikoineen voi tuntua monesta sairastavasta tai toipuvasta lähes miinakentältä. Sirkka Heinvuo

Heinvuo kertoo olleensa toipuneena syömishäiriöstä nyt muutaman vuoden ajan. Vaikeina hetkinä vanhoja ajatuksia tulee yhä mieleen, mutta ne eivät enää johda haitalliseen toimintaan.

Mikä tekee joulusta mieluisan?

Syömishäiriöliiton alueyhdistyksen, Etelän-SYLIN:n toiminnanohjaaja Uura-Liina Lahden mukaan olisi myös hyvä miettiä, mikä joulusta tekee kullekin ihmiselle mieluisan.

Vaikka jouluruoka toki kuuluu kiinteästi joulunviettoon, joulun hyvään tunnelmaan kuuluu paljon muutakin: hyvien kirjojen lukemista, lautapelien pelaamista, elokuvien katselua, vanhojen valokuvien katselemista tai muita juuri itselle mieluisia joulunviettotapoja.

– Kun ei ole mihinkään kiire, löydettäisiin niitä kivoja asioita, joita arjessa ei ehkä tule tehtyä, Uura-Liina Lahti sanoo.

Jos sinulla on huoli läheisesi syömisestä, saat lisää tietoa täältä. Syömishäiriö on sairaus, johon täytyy hakea apua ja siitä voi täysin parantua.

Syömishäiriöliiton blogi: Ruokarauhaa joulupöytään

Australiassa olosuhteet ovat "katastrofaaliset" maastopalojen takia, voimistuvat tuulet voivat vaikeuttaa sammutustöitä

$
0
0

Australiassa pelastusviranomaiset ovat taistelleet viikonloppuna rajuja maastopaloja vastaan tukalassa helteessä.

Osavaltion pääministeri Gladys Berejiklian on kuvannut olosuhteita "katastrofaalisiksi" ja erittäin vaikeiksi. Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa lämpötilojen pelätään kohoavan jopa 47 asteeseen ja maan suurimassa kaupungissa Sydneyssä 37 asteen tuntumaan.

Sydneyn liepeillä on taas kärsitty suurista ja myrkyllisistä savupilvistä.

– Tänään on ollut kamala päivä, kuvaili osavaltion paloviranomaisten edustaja Shane Fitzsimmons lauantaina.

Paloissa on tuhoutunut noin 800 kotia ja ainakin 10 ihmistä on kuollut.

Pensaspalot New South Walesissa.
Tuhannet palopelastajat sammuttavat maastopaloja Uudessa Etelä-Walesissa.Dan Himbrechts / EPA

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa noin 3 000 palopelastajaa sammuuttaa maastopaloja. Huolena kuitenkin on, että muutos tuulissa vaikeuttaa sammutustöitä entisestään.

– Tuulet voivat tuoda erittäin vaarallisia ja vaikeita olosuhteita, Fitzsimmons sanoi.

Sääolosuhteet ovat luoneet myös vaarallisia luonnonilmiöitä. Sydneyn eteläpuolella nähtiin tulen liekeistä syntyneitä ukkosmyrskyjä.

Niin sanotussa "tulen luomassa ukkosmyrskyssä" on kyse siitä, kun tulesta syntynyt savupilvi jäähtyy ilmassa. Tämä luo taas pilven, joka kykenee itsessään tuottamaan salamoita ja voimakkaita tuulia.

Pensaspalot New South Walesissa.
Sydneyn lähellä luoteessa sijaitsevassa Yanderran kaupungissa palopelastajat valmistautuvat sammutustöihin.Dean Lewins / EPA

Savu aiheuttaa terveysriskejä

Poliisi on joutunut sulkemaan teitä maastopalojen vuoksi. Myös junaliikennettä on jouduttu perumaan. Lisäksi poliisi on kehottanut autoilijoita siirtämään lomamatkansa aloitusta palojen vuoksi, kertoo brittilehti Guardian.

Australian terveysviranomaiset ovat varoittaneet kansallisesta terveyshätätilasta Sydneyn savupilvien vuoksi. Riskiryhmiä ovat etenkin vanhukset ja pienet lapset.

Riskinalaisiin väestöryhmiin kuuluvia on kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

– Koko Uusi Etelä-Walesin osavaltio on altistunut pitkittyneelle savulle. Koska emme ole aiemmin kokeneet tätä, emme tiedä, mikä sen lopullinen vaikutus tulee olemaan, sanoi paikallisen lääkärijärjestön edustaja Kim Loo uutistoimisto AFP:lle.

Alueen sairaalat ovat myös hoitaneet useita potilaita, jotka ovat kärsineet kuumuuden ja savujen tuottamista sivuvaikutuksista.

Lue myös:

Australian maastopalot: Kaksi palopelastajaa kuollut, pääministeri sanoi jättävänsä Havaijin-lomansa kesken ja pyysi anteeksi

Australiassa uusi lämpöennätys – Sydneyn lähialueille on julistettu hätätila maastopalojen ja helteiden takia


Ammattisyöpäriskeihin puututaan pian tiukemmin – listalla 22 uutta vaaratekijää

$
0
0

Suomessa työperäisistä ja asbestin aiheuttamista keuhkosyövistä kärsitään edelleen eniten miesvaltaisella rakennusalalla. Riskiammateiksi lukeutuvat putkiasentajat, korjaajat ja konepaja- sekä valimotyöntekijät, kerrotaan Työterveyslaitokselta (TTL).

Asbestin aiheuttamaa keuhkopussin syöpää eli mesotelioomaa todetaan eniten laivojen, junien ja lentokoneiden rakentajilla ja huoltajilla, esimerkiksi telakoilla ja VR:llä. Tauti voidaan todeta myös vatsakalvolla tai sydänpussissa.

Jatkossa työntekijöiden syöpävaarallisille aineille altistumisen seuranta laajentuu aiemmasta. Vuoden alussa tulee voimaan asetus, joka esimerkiksi määrittelee sitovat raja-arvot 22 uudelle syöpähaitalliselle tekijälle.

Asbestia lukuun ottamatta keskeisimmiksi työperäistä syöpää aiheuttaviksi altisteiksi mainitaan kvartsi ja dieselpakokaasut. Lisäksi mainitaan esimerkiksi kemianteollisuuden prosesseissa käytettävä formaldehydi ja kaikki lehtipuupöly. Asbestia koskee erillinen lainsäädäntö.

Työnantajan vastuulla on luetella työpaikalla käytetyt aineet, seokset ja työmenetelmät, jotka aiheuttavat syöpää tai vaurioittavat perimää. Suomessa uuden asetuksen myötä lähennytään EU:n käytäntöä syöpävaaraluokituksista.

TTL on ylläpitänyt vuodesta 1979 alkaen valtakunnallista rekisteriä syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista aineista ja menetelmistä sekä työntekijöistä. Uuden rekisterilain on tarkoitus tulla voimaan myöhemmin.

Haitat ilmaantuvat viiveellä

Tänä päivänä Suomessa havaittavat ammattisyövät liittyvät usein altistumiseen, joka on tapahtunut vuosikymmeniä sitten.

Keuhko- ja keuhkopussinsyöpä ovat ylivoimaisesti tilastojen kärjessä ja niitä kumpaakin – jälkimmäistä lähes pelkästään – aiheuttaa 1960–80-luvuilla runsaasti rakentamisessa käytetty asbesti. Suojia ei käytetty, koska vaarat eivät olleet tiedossa.

1980-luvulla tuli asbestin purkurajoitteita, ja 90-luvun alussa sen käyttö kiellettiin. Nykyisin kaikista ennen vuotta 1994 rakennetuista asunnoista täytyy ottaa asbestinäyte, kun niitä aletaan remontoida. Lisäksi suojautumisen tarve on nykyään ehdoton.

TTL:n apulaisylilääkärin Kirsi Koskelan mukaan nykyisin tiedetään, että mesoteliooma voi tulla jopa 50 vuoden viiveellä. Tapaukset hiipuvat täten vasta ensi vuosikymmenellä.

– Vuodesta 2012 lähtien vahvistettujen ammattisyöpien määrä on ollut 80–90 vuosittain. Epäilyiksi jääneitä tapauksia on samalla aikavälillä kirjattu 50–70 vuodessa, Koskela sanoo.

Vakuutusyhtiöt tarvitsevat vahvistuksia korvauksista päättämistä varten.

Ammattitauteja rekisteröidään puutteellisesti

Lain mukaan lääkärillä on velvollisuus ilmoittaa aluehallintovirastoon todetusta ammattitaudista tai sellaisen epäilystä.

– Valitettavasti se on vain pieni osa, josta tehdään ammattitauti-ilmoitus. Vahvistetuista tapauksista osuus on kuitenkin suurempi, Koskela toteaa.

Ongelmia voi olla ammattisyöpien tunnistamisessa. Mahdollisen ammattitaudin kohdalla lääkärin tulisi kysyä perusteellisesti potilaan työhistoriasta ja tehdä lähete jatkotutkimuksiin Työlääketieteen poliklinikalle.

– Toisinaan voi käydä niin, että lääkäri on valveutunut ammattisyöpäepäilyn osalta, mutta potilas ei halua erillisiä tutkimuksia, jos sairauteen on jo uupunut, Koskela sanoo.

Kvartsikivipölylle altistutaan hänen mukaansa tunneleiden tekemisessä ja vaikkapa hautakivien työstämisessä. Näitäkin töitä on menneinä vuosikymmeninä tehty suojatta, ja seuraukset voivat tulla viiveellä.

Koskelan mukaan isommat yritykset pitävät nykyisin suojauksen osalta pääsääntöisesti paremmin huolta työntekijöistään kuin pienet firmat.

Tanskassa uudenlaisia rintasyöpähavaintoja

Suomen Syöpärekisterin tutkimusjohtajan tehtävästä tänä vuonna eläkkeelle jäänyt professori Eero Pukkala kertoo, että pohjoismainen ammattisyöpätutkimus kattaa noin 80 eri syöpälajia, joihin sairastumisen todennäköisyys vaihtelee. Hänkin mainitsee suorimman yhteyden asbestin ja mesoteliooman välillä.

– Tanskassa on havaittu viime aikoina yötyöntekijöillä ja lentoemännillä vahva yhteys rintasyöpään, kun altistavaa työtä on tehnyt parikymmentä vuotta. Näissä tapauksissa häiriöt ovat hormonaalisia, Pukkala sanoo esimerkkinä tutkimuksesta muualla Euroopassa.

Syöpärekisterin tehtävänä on laskea nimenomaan eri ammatteihin liittyviä syöpävaaroja.

Suomessakin on havaittu puupölyaltistuksen yhteys nenäsyöpään. TTL on tilastoinut muutamia yksittäisiä nenä- ja kurkkusyöpiä viime vuosina.

Vuosina 2010–2015 TTL:n rekisterissä oli ilmoitettuna 32 512 eri työntekijää ja 1 976 eri työosastoa. Vuonna 2015 altistuttiin eniten kromi- ja nikkeliyhdisteille, jolloin niille ilmoitettiin noin 6 900 altistunutta työntekijää.

EU-kampanja yhtenäistää kriteereitä

Sosiaali- ja terveysministeriön marraskuun lopulla julkaisemien tietojen mukaan Euroopassa työperäiseen syöpään sairastuu noin 120 000 työntekijää ja menehtyy noin 80 000 työntekijää vuosittain. Työperäinen syöpä aiheuttaa Euroopassa yli puolet työoloihin liittyvistä kuolemantapauksista.

Suomen lukuja on TTL:n apulaisylilääkärin Koskelan mukaan hankala suhteuttaa muihin pohjoismaihin tai Eurooppaan, koska eri maiden olosuhteet, ja toisaalta myös altistuskriteerit vaihtelevat.

Altistumista syöpävaarallisille aineille työssä halutaan rajoittaa EU:ssa sitovilla raja-arvoilla, joita työpaikoilla on noudatettava. Sopimus hankkeeseen liittyvän Roadmap on Carcinogens -kampanjan jatkosta allekirjoitettiin Helsingissä marraskuussa. Kampanjassa pyritään lisäämään sekä työnantajien että työntekijöiden tietoa syöpäriskeistä.

Naismetsurit säästyvät todennäköisimmin

Professori Pukkalaa huolestuttaa "hyvän elintason ihmisten" syöpäriskit istumatyössä. Nämä syöpätyypit ovat esimerkiksi suolistosyöpä ja kohtusyöpä.

– Näiltä voi suojata liikkuminen, hän toteaa.

Rintasyövälle altistaa Pukkalan mukaan sekin, jos tehdään uraa, muttei lapsia. Tällöinkin riski kasvaa.

Miehillä korkeampi syöpäriski on ravintolatyössä, jossa alkoholilla on osansa asiassa.

– Työssä on niin kutsutusti työpaikkaetuna pullonpohjat. Ja kun käyttää enemmän alkoholia ja mahdollisesti siihen yhdistettynä vielä tupakoi, niin se altistaa.

Ylipäänsä syöpäriskeissä Pukkala korostaa elintapojen ja -ympäristön merkitystä.

Suomessa tietyillä alueilla ja etenkin harjumuodostelmissa esiintyvä radon täytyy huomioida rakentamispuolella. Sen vaikutus voi ulottua esimerkiksi rakennusten kellarikerroksiin. TTL:n ammattitautitilastoissa sillä ei ole kuitenkaan havaittavaa merkitystä.

Naisvaltaisilla aloilla, kuten siivouksessa ja sairaala- tai laboratoriotyössä tulee ilmi joitain epäilyjä, jotka ovat silti pienessä osassa. Kemikaali- ja säteilykuormalta suojautumisesta huolehditaan pääsääntöisesti hyvin.

Pienin ammatillinen syöpäriski on Pukkalan mukaan miehistä maanviljelijöillä ja naisista metsureilla, fyysisissä ammateissa.

– Maanviljelijöillä kuitenkin ulkotyön ja tupakoinnin yhdistelmä voi aiheuttaa huulisyöpää, Pukkala huomauttaa.

Mika Kaurismäen elokuva Mestari Cheng on Kiinan mielestä täydellinen – suomalaiset elokuvantekijät kiinnostuivat Kiinasta sensuurista huolimatta

$
0
0

Näyttelijät Kari Väänänen ja Vesa-Matti Loiri ryystävät ahvenkeittoa kiinalaisilla mausteilla pian valkokankaalla Pekingissä. Suomalaistähdet esittävät vanhuksia, jotka aluksi nyrpistelevät "limanuljaska"-pöperölle, jota kiinalainen yllätysvieras ryhtyy keittämään hiljaisessa lappilaiskylässä.

Mika Kaurismäen Mestari Cheng -elokuva odottaa Kiinan ensi-iltaansa tammikuussa kiinalaisena uutenavuotena, jolloin perinteisesti miljoonat ihmiset lähtevät yhdessä elokuviin.

Kaurismäen elokuva on tehty suomalais-kiinalaisena yhteistyönä. Sen kolmen miljoonan euron budjetista kolmannes tulee Kiinasta. Suomalaiselle elokuvalle se on jo iso raha.

Myös moni muu suomalainen elokuvantekijä pyrkii parhaillaan Kiinan markkinoille. Suomen ja Kiinan valtiot ovat neuvotelleet laajasta elokuva-alan yhteistyösopimuksesta, joka on allekirjoitusta vaille valmis.

Sensuuri ei huoleta

Maailman suurimmaksi elokuvamarkkinaksi rynnistävä Kiina houkuttaa nyt, mutta jäävätkö elokuvantekijät Kiinan pehmeän vallan eli Kiinan imagon nostamisen pelinappuloiksi?

Kiinaa johtava kommunistinen puolue määrää myös elokuva-alaa. Sensuurin alle joutuu väkivallan ja seksin lisäksi politiikka. Puoluetta tai valtiota ei saa arvostella.

Kaurismäkeä Kiinan tunnettu sensuuri ei huoleta.

– Meidän tarina oli niin simppeli. Ei ollut mitään sellaista, mihin sensuuri olisi voinut puuttua. Seksin ja väkivallan esittäminen valkokankaalla ei kiinnosta muutenkaan, Kaurismäki miettii.

Mika Kaurismäki Corona Baarissa.
Mika Kaurismäellä on suunnitteilla uusia elokuvia yhteistyössä kiinalaisen tuotantoyhtiön kanssa.Mårten Lampén / Yle

Lämminhenkisessä elokuvassa ei tosiaan löydy väkivaltaa. Seksiin vivahtaa vain nopeasti vilahtava suudelma elokuvan lopussa.

Elokuvan juoni menee suurin piirtein näin: Lappilaiseen kylään saapuu kiinalaiskokki, jonka keitokset mullistavat kyläläisten elämän. Kokin keittolientä lusikoituaan kyläläisten vaivat verenpaineesta kuukautiskipuihin helpottavat.

Kaurismäen mukaan Hannu Oraviston käsikirjoittamaa Mestari Chengiä suunniteltiin alun perin vain suomalaisyleisölle. Kiinalaiset tulivat mukaan vasta siinä vaiheessa, kun elokuvaan tarvittiin kiinalaisnäyttelijä. Samalla avautui tie Kiinan markkinoille.

“Kun hallitus sanoo näin, se on suuri siunaus”

Muun muassa Raattaman kylässä Kittilässä kuvattu rakkaustarina on saanut virallisen Kiinan suosion. Sen huomaa myös Helsingissä kulttuurikeskus Caisassa, missä Kiinan suurlähetystö järjesti lokakuussa Mestari Cheng -elokuvan näytöksen kutsuvieraille.

Ohjaaja Kaurismäki kilistelee kuohuviinilaseja kiinalaisen yhteistyökumppaninsa Chin-yi Yueh’n kanssa ja asettuu vieraiden kuvattavaksi elokuvan mainosjulisteen eteen.

mika kaurismäki ja mestari cheng elokuvan tuottajat seisovat
Ohjaaja Mika Kaurismäki (keskellä), osatuottaja Chin-yi Yueh (ensimmäinen oikealta) ja muu tuotantotiimi juhlistivat Mestari Cheng -elokuvaa lokakuussa Helsingissä.Kirsi Crowley / Yle

Yueh'n mukaan hänen tuotantoyhtiönsä oli etsinyt jo jonkin aikaa yhteistyökumppaneita Pohjoismaista. Hän kertoo, ettei tiennyt mitään Suomesta ennen kuin löysi Kaurismäen.

– Me etsimme kumppaneita sieltä, mistä hallituksemme niitä haluaa, Yueh sanoo.

Päätöksen yhteistyöstä sinetöi Kiinan viranomaisten innostus. Viranomaisilta tuli kirjallinen viesti. Se on kiinalaiselle tuottajalle enemmän kuin hyvä enne.

– Kun näytimme demovideon, saimme viestin, että tämä on paras mahdollinen esimerkki kansainvälisestä yhteistyöprojektista. Kun hallitus sanoo näin, se on suuri siunaus, Yueh sanoo.

Kiinassa elokuvat on siirretty vuonna 2018 maata hallitsevaa kommunistista puoluetta lähellä olevan propagandaministeriön alaisuuteen. Se tarkoittaa sitä, että viranomaiset valvovat, mitkä elokuvat pääsevät maahan.

Tällä hetkellä viralliseen kiintiöön hyväksytään vuosittain 34 ulkomaalaista elokuvaa. Yhteistyöprojektit pääsevät Kiinan markkinoille kiintiöiden ohi.

Kiinalaiselle tuotantoyhtiölle onnistuminen tarkoittaa tasapainoilua hallinnon toiveiden ja rahallisen tuoton välillä, Yueh selittää. Johdon toiveita kuunnellaan tarkalla korvalla.

Mika Kaurismäki ohjaa moottoripyörän päällä istuvia Kari Väänästä ja Chu Pak Hongia järven edessä Lapissa.
Mika Kaurismäki (oik.) ohjasi Kari Väänästä (kesk) ja Chu Pak Hongia Mestari Cheng -elokuvan kuvauksissa. Jouko Piipponen /Marianna Films

– Tietenkin yritysten päämääränä on ansaita rahaa. Mutta me mietimme, miten saavutamme tasapainon isänmaallisuuden, missiomme ja tuoton kesken, Yueh selittää.

Käsikirjoitukset luetaan tarkasti, jotta ne eivät sisällä mitään loukkaavaa tai hyökkäävää Kiinaa vastaan. Mutta ei sensuuri ole liian tiukka, hän vakuuttaa.

– Vähän seksiä ja väkivaltaa voi päätyä elokuvaan, jos on taitava ohjaaja. Ja yhtä sun toista voi arvostellakin. Mutta on yksi poikkeus. Emme arvostele Kiinan ideologiaa. Olemme isänmaallisia ja rakastamme maatamme, joten emme tekisi sellaista, Yueh vakuuttaa.

Elokuva on ulkopolitiikkaa

Kiinassa elokuvakin on ulkopolitiikkaa. Tuottaja Chin-yi Yueh näkee elokuvayhteistyön osaksi Kiinan suurta Yksi vyö, yksi tie -hanketta. Siinä Kiina rahoittaa miljardeilla euroilla infrastruktuuri- ja kauppahankkeita kasvattaen vaikutusvaltaansa maailmalla.

– Hanke ei ole vain kauppaa. Se on myös kulttuurien yhteisymmärryksen lisäämistä. Sillä kosketetaan sydämiä, Yueh sanoo.

Ohjaaja Kaurismäki sanoo olevansa tietoinen Kiinan sensuurikoneistosta. Hongkongin demokratiamielenosoitukset saavat häneltä sympatiaa. Kiinaa kritisoivan elokuvan tekeminen esimerkiksi uiguurivähemmistöstä ei onnistuisi, ohjaaja myöntää.

– Eikä kiinnostakaan lähteä tekemään. Löytyy paljon muitakin alueita, joista pystyy tekemään elokuvia, Kaurismäki sanoo.

Mutta missä menisi Kaurismäen raja sensuurille?

– En koskaan tekisi sitä, minkä takana en itse seiso, ohjaaja vastaa.

Kaurismäki korostaa, että Mestari Cheng -elokuvan sanoma on ennen kaikkea erilaisia ihmisiä yhdistävä. Se on vastalause vihapuheelle ja valeuutisille. Kaurismäen mukaan jopa maiden johtajat yllyttävät vihapuheella ihmisiä toisiaan vastaan.

–Tein elokuvan, jossa ei jahdata ketään, ammuta ketään, ei uhata ketään. Ainoa törmäys on kahden kulttuurin hyvin pehmeä törmääminen, Kaurismäki kuvaa.

Pukudraamat kelpaavat, merelle karkaava Muumipappa ei

Usea muukin suomalaiselokuva on suuntaamassa Kiinaan. Opetusministeriön rahoittamassa Bigger Picture -hankkeessa Kiinaan tähtää yhteensä 19 tuotantoa animaatioelokuvista dokumentteihin ja tv-sarjoihin.

Hankkeen vetäjät ovat vieneet elokuvantekijöitä esittelemään ideoita mahdollisille tuotantokumppaneille Kiinaan jo muutaman kerran. Kiinalaiset kumppanit ovat sijoittaneet jo muun muassa yhteen hankkeessa mukana olevaan suomalaisanimaatioon satojatuhansia euroja.

Jani Joenniemi puhuu mikrofoniin.
Jani Joenniemi esitteli suomalaisia elokuvaideoita Guangzhoun dokumenttielokuvafestivaalilla Kiinassa joulukuun alussa.Guangzhou Documentary Festival

– He näkivät, että jengi on siellä kansainvälistä. Moni on ansainnut natsansa Hollywoodissa, yksi Bigger Picture -hankkeen vetäjistä Jani Joenniemi.

Joenniemi kertoo, että Kiinan keisarinaikaiset pukudraamat ovat suosittuja, koska ne eivät sohaise vuonna 1949 valtaan noussutta kommunistista puoluetta. Ulkomaiset luontodokumentit pääsevät myös markkinoille.

Mutta Kiinaa huonossa valossa esittävät käsikirjoitukset hylätään. Joenniemi kertoo Shanghaihin sijoitetusta rikoselokuvasta, jossa yhdessä kohtauksessa varastettiin käsilaukku kadulla.

– Viranomaiset kielsivät sen sanoen, että Shanghaissa ei ole rikollisuutta, hän sanoo.

Joenniemi itse on tehnyt vuosikymmeniä kulttuurivientiä Kiinaan. Sensuurin kohteeksi joutui jopa Muumipappa ja meri -teatteriproduktio. Perhearvot eivät osuneet yhteen.

– Nimenomaan paikallinen partneri koki, ettei tarina sovi Kiinaan. Hän ihmetteli, miksi muumipappa menee soutelemaan saarelle yksin ja jättää perheen oman onnensa nojaan, Joenniemi muistelee.

Valtion kanssa turvallista toimia

Joenniemi sanoo, että valtiosta voi olla hyötyäkin elokuva-alalla. Äskettäin viranomaiset löivät jäitä ylikuumentuneen elokuvamarkkinan hattuun määräämällä, että tähtien palkkiot saavat nousta vain kolmannekseen budjetista.

– Tähtien palkkiot ovat räjähtäneet pilviin. He saattavat ilmoittaa, että he pystyvät kuvaamaan vain tiettyinä päivinä. Tähtiä saatetaan kuvata studiossa green screeniä (taustakangasta) vasten ja liimataan heidät kohtauksiin jälkeenpäin, Joenniemi kertoo.

Tähtien liimaamisen takia yksi scifi-elokuva epäonnistui niin pahoin, että ohjaajan ja näyttelijöiden piti pyytää julkisesti anteeksi. Hän uskoo, että valtion murahdus budjetin säätelystä sai palkkiot kuriin.

Hollywood rakentaa tarinat Kiinan markkinoille

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan takia Hollywood-elokuvia pääsee entistä vähemmän maahan. Kanada joutui yllättäen boikottiin valkokankaalla, kun se pidätti Huawei-johtajan.

– Siitä tulee kallista studiolle, joka on aloittanut kuvaamisen Kanadassa, Joenniemi sanoo.

Kiinan valtiovetoinen elokuvapolitiikka ei ole pysäyttänyt amerikkalaisstudioita hakeutumista kiinalaisrahan äärelle. Hollywoodissa elokuvia on rakennettu jo hyvän aikaa niin, että ne läpäisevät Kiinan sensuurin, kertoo muun muassa Financial Times -lehti.

Hollywood-studiot ovat valmiit muokkaamaan käsikirjoituksiaan niin, että ne läpäisevät Kiinan sensuurin seulan.

– Kun pääomavirrat ovat muuttuneet, on vaikeaa löytää Hollywood-tuottaja, joka esittäisi Kiinan huonossa valossa, Hollywood Made in China -kirjan kirjoittanut professori Aynne Kokas sanoo Financial Times -lehdelle.

Isot studiot esittävät Kiinan kauniissa valossa, jotta pääsy markkinoille on taattu. Mukaan voi luiskahtaa myös poliittista näkemystä, kuten lokakuussa julkaistu osin kiinalaisrahoitteinen Dreamworks-studion Jeti-animaatio osoitti.

Siinä esiintyi kartta, jossa Etelä-Kiinan meri näkyi Kiinan omaisuutena. Niinpä elokuva kiellettiin Kiinan kanssa alueesta kiistelevissä Malesiassa ja Vietnamissa ja Filippiinit sensuroi kartan.

– Pehmeää valtaa ei voi sanella. Pehmeä valta on sitä, että joku maa kuten Amerikka on niin siisti, että ihmiset haluavat olla sen kanssa tekemisissä. Jos Kiina laittaa poliittisesti arkaluonteisen kartan tuotantoon, millainen menestys se on kiinalaiselle pehmeälle vallalle, jos elokuva kielletään Kaakkois-Aasiassa, Joenniemi miettii.

Kiina nousee maailman suurimmaksi elokuvamarkkinaksi

Markkinan koko on todella valtava. Elokuvamarkkinoita tutkivan EntGroupin mukaan Kiinan lipputulot ovat kasvaneet 35 prosentin vuosivauhtia kymmenen viime vuoden ajan. Ensi vuonna sen uskotaan ylittävän Yhdysvallat ja nousevan yli yhteentoista miljardiin euroon.

Raha ajaa myös Kiinan elokuvamarkkinaa. Kiinalaisrahaa löytyy myös Hollywoodissa ja Euroopassa.

Jasper Pääkkösen tähdittämä BlacKkKlansman on osin kiinalaisten rahoittama. Green Mile oli Kiinan rahoittama. Finnkinot ovat kiinalaisomisteisia, Jani Joenniemi luettelee.

"Pehmeää valtaa ei voi sanella"

Kiina tekee ahkerasti yhteistyösopimuksia eri maiden kanssa kuten parhaillaan Suomen kanssa. Jo kymmenet maat Virosta, Ranskasta ja Tanskasta Uuteen-Seelantiin ovat allekirjoittaneet sopimuksia.

Suomen opetusministeriölläkin on allekirjoitusta vaille valmis yhteistyösopimus Kiinan kanssa. Bigger Picture -hankkeen projektipäällikkö Kati Nuora uskoo, että Kiinassa valtion mukanaolon avulla projektit pääsevät eteenpäin.

– Meidän hankkeilla on paljon parempi edellytys menestyä ehkä Kiinan tapaisessa maassa, kun yhteistyö on julkisrahoitteinen ja me ollaan tekemässä sopimusta. Viranomaisyhteistyö on tärkeää Kiinassa, sanoo Kati Nuora.

Jani Joenniemi puhuu pöydän takana istuvalle yleisölle.
Parikymmentä suomalaista elokuvatuotantoa etsii tuotantokumppania Kiinasta. Guangzhoun dokumenttifestivaalilla Jani Joenniemi esittelee yleisölle suomalaiselokuvia.Guangzhou Documentary Festival

Kun Nuora teki Amerikan markkinoille samantapaista hanketta Suomen elokuvasäätiössä, amerikkalaiset elokuvastudiot suhtautuivat epäluuloisesti julkisrahoitteisuuteen.

– Ne ihmettelivät, että mitä tässä on ja onko tämä propagandasisältöä. Näen lähinnä, että katsomme sitä, mitä mahdollisuuksia Kiinasta voi meille tarjoutua, Nuora miettii.

"Amerikan kulttuurikin voi olla propagandaa"

Pitääkö esimerkiksi ihmisoikeusrikkomusten vaikuttaa yhteistyöhön lähtemiseen? Kati Nuora sanoo, että Kiinan propagandavaikutuksesta puhutaan enemmän kuin tutumpien maailmankolkkien.

– Emme ehkä ole olleet tuntosarvet tarkkana amerikkalaiselokuvan propagandavaikutuksesta emmekä ole nähneet, minkälaisia malleja sieltä on tulossa. Koska Kiinassa elokuva on jo julkisesti propagandaministeriössä, sitä katsotaan vähän epäluuloisena, Kati Nuora miettii.

Samoin ajattelee ohjaaja Mika Kaurismäki. Hän palasi Suomeen lähes kolmenkymmenen Brasiliassa asutun vuoden jälkeen. Kotiin hänet ajoi Brasilian populistisen nykyjohdon politiikka.

– On vaikeaa oikeastaan hyvällä omallatunnolla kuvata missään, kun joka paikassa löytyy syitä. Nyt kritisoidaan Kiinaa. Yhtä huolissani olen Amerikan ekspansiosta maailmassa, Kaurismäki miettii.

Kaikki Hollywood-tähdet eivät ole suostuneet Kiinan sensuuriin. Quentin Tarantinon verta tirskuvat elokuvat eivät ole päässeet Kiinassa valkokankaalle, kun ohjaaja ei ole suostunut sensuuriin. Elokuvatähti Richard Gere taas on puhunut julkisesti siitä, että häneltä on mennyt rooleja sivu suun, kun studiot pelkäävät hänen mukanaan olon sulkevan ovet Kiinaan. Gere on puhunut julkisesti Tiibetin itsenäisyyden puolesta.

Jani Joenniemi muistuttaa, että myös Kiina kehittyy, joten sensuurinkin on muututtava.

– Väitän, että yleisö ylipäätään reagoi aika negatiivisesti päälle liimattuun propagandaan ja se heikentää leffoja. Siinä mielessä en usko, että meidän pitää olla hirveän huolissaan sensuurista, Joenniemi pohtii.

Kaurismäen elokuva voi saada lottovoiton

Kaurismäki odottelee elokuvansa Kiinan ensi-illan sinetöintiä. Pääsy ensi-iltaan kiinalaisena uudenvuodenpäivänä tammikuun lopussa olisi todellinen lottovoitto. Sadat miljoonat kiinalaiset tapaavat lähteä elokuviin uudenvuodenpäivänä. Se tietää isoja lipputuloja, vaikka liput olisivatkin halvempia kuin Euroopassa.

Chu Pak Hong näyttää munakoisoa keittiössä Anna-Maija Tuokolle. Kohtaus Mestari Cheng -elokuvassa.
Näyttelijät Chu Pak Hong ja Anna-Maija Tuokko Mestari Cheng -elokuvassa.Marianna Films

Kilpailu esityspaikoista on kovaa. Tässä voi auttaa poliittinen tilanne. Kun Hollywood-elokuvia ei pääse maahan kauppasodan takia, jää tilaa pienemmille elokuville. Mestari Chengille se tarkoittaa hyvää asemaa kärkkyä parhaita esitysaikoja.

Chin-yi Yueh toivoo elokuvalle paitsi tuottoja, myös sitä että kiinalaisyleisö tutustuu elokuvan kautta länsimaiseen kulttuuriin Hollywoodin ulkopuolella.

– Kyllä tämä on pehmeää valtaa. Haluamme, että katsojat oppivat muutakin kuin Hollywoodin. En tarkoita loukata, mutta näin on, hän sanoo.

Janne Saarikiven kolumni: Joulun lapset

$
0
0

Näinä aikoina on Lähi-idässä tapahtumia, joista tulee mieleen kahden tuhannen vuoden aikaisia tapahtumia. Silloin oli kylmään vuodenaikaan syntynyt lapsi, josta tulisi kikkaratukkaisen arabin värinen seemiläisen kielen molottaja.

Lapsen äiti kuului outoon monoteistiseen lahkoon. Lahkon edustama radikalismi muodosti uhan vakaalle Rooman valtakunnalle. Alueella olikin koko ajan väkivaltaisia konflikteja. Myöhemmin lahkoon kuuluvat lisääntyisivät epidemianomaisesti jopa Rooman kaupungissa, jonka he huhujen mukaan sytyttäisivät tuleen. Asiasta ei tosin ole varmaa tietoa, mutta näin nämä asiat aikanaan koettiin.

Lapsi oli syntymässä ilman isää, ilmeisen epätyypillisen parisuhteen seurauksena. Äiti oli siis epävakaa nainen, voiko sellaisen antaa kasvattaa lasta vai tarvitaanko huostaanotto?

Syntymä tapahtui kylmissä leirimäisissä olosuhteissa. Melkein voi sellaiset kuvitella Lähi-Itään nykyisinkin, esimerkiksi nyt al-Holin pakolaisleiriin. Lasten sänkyä ei ollut saatavilla äitiyspakkauksesta puhumatta, saniteettitilat olemattomat, rokotussuojaus puutteellinen. Lapsi nukkui eläinsuojassa, ulosteiden hajussa.

Pian tilanne paheni entisestään. Vallanpitäjät antoivat käskyn, että olisi surmattava lapsia. Jos olisi ollut sosiaalinen media, he olisivat twiitanneet sinne karmeita uhkauksia. Tämä on aika tavallista näinäkin aikoina, etninen vaino siis, vallanpitäjien sydämettömyys.

Tuolloin, kuten nykyäänkin, monet pakenevat jonnekin ihan vain siksi kun edustavat väärää kansallisuutta, kieliryhmää tai uskontoa. Niin kävi tälle lapselle ja niin käy tänäänkin lapsille.

Ensimmäisestä joulusta alkaen on lapsen häpeä ja kärsimys kaikkien häpeää ja kärsimystä.

Vieraassa maassa lapsen perhe sai osakseen kaikenlaisia solvauksia. En tiedä mitä kaikkea hän sai kuulla, mutta arvelen, että jotain sellaista, mitä yhä vieläkin kuulee sanottavan, joskus aivan korkeasti koulutetuilta ja arvovaltaisiltakin tahoilta.

Lapsen elämä sitten meni kuten rikkinäisten perheiden lapsilla tapaa. Hänestä tuli radikaali aikuinen, joka jatkoi monoteistisen lahkon epävakauttavaa vaikutusta, yllytti väkeä vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan.

Eipä aikaakaan kun tämä uskonnollinen fanaatikko pilasi tärkeän vuotuisjuhlan. Kuvitelkaapa henkilö, joka joulun aikaan häiritsee ostoksia riehumalla kauppakeskuksessa kaatamassa myyntipöytiä. Tai keskeyttää hartaan joululaulutunnelman kirkossa huutamalla syytöksiä tekopyhyydestä. Sellainen oli tämä partaradikaali.

Hänet vietiinkin pois mustalla maijalla. Paperit eivät olleet kunnossa. Karkotus uhkasi, mutta koska henkilön radikalismi oli jo herättänyt yhteiskunnallista keskustelua, joutuivat poliitikot ottamaan kantaa hänen tilanteeseensa.

Eräs heistä, nimeltään Pontius Pilatus, tai ehkä se olikin joku nuori nainen, teki Instagramiin kyselyn. Haluatteko, että vapautan teille tämän radikaalin vai toisen, jonka nimi on Barabbas. Hän ei nimittäin uskaltanut itse tehdä päätöstä, koska oli riippuvainen kansan suosiosta. Päivityksen jälkeen hän pesi kätensä sukupuolineutraalissa käymälässä.

Lopulta kävi niin kuin kävi. Lapsesta tuli kaikkien halveksunnan kohde, koska hän oli käyttänyt vääriä sanoja, harjoittanut uskontoa väärin, puhunut väärää kieltä ja ollut väärää mieltä, twiitannut aivan vääriä ilmauksia. Epäilemättä hän oli ollut vääränvärinen, väärää poliittista kantaa, sukupuolta tai seksuaalista identiteettiä. Siitä tuli osaksi häpeää, yleistä solvaamista, kidutusta ja kuolema.

Kaikkea tätä on maailma tänä päivänä. Toisaalla on kidutuskammioita ja kansalaissotia ja toisaalla valmistellaan niitä lisäämällä internettiin inhoa, vihaa ja valheita.

Silti, kuten tiedätte, on tällä tarinalla merkitys, nimittäin joulu. Ja joulu on se, että katsomme äitiä ja lasta, ihmistä. Että katsomme toisiamme uskonnon, kielen, puoluekannan ja ihonvärin sijaan silmiin emmekä yhtäkkiä voi olla hymyilemättä. Että näemme maailman kuten lapsi, ja että näemme lapsessa Jumalan.

Ensimmäisestä joulusta alkaen on lapsen häpeä ja kärsimys kaikkien häpeää ja kärsimystä. Autetaan siis kurjiin oloihin syntyneet lapset jouluksi kotiin, eikä halveksita heidän äitejäänkään. Sillä tätä meiltä vaatii joulu enemmän kuin kynttilöitä ja kuusta.

Janne Saarikivi

Kirjoittaja on suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori ja todennäköisesti eri mieltä kanssasi.

Lue myös:

Roope Lipastin kolumni: Joskus kannattaisi kokeilla olla väärässä

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: On lottovoitto syntyä Suomeen

Anton Vanha-Majamaan kolumni: Jos haluamme kitkeä rasismin yhteiskunnastamme, meidän täytyy tunnistaa se itsessämme

Tänä vuonna tapahtui historiallinen käänne: Naisia on Suomessa suhteellisesti vähemmän kuin koskaan ennen

$
0
0

Tänä vuonna särkyi yli 120 vuotta vanha ennätys. Tilastokeskuksen väestöennusteiden mukaan naisten osuus Suomen väestöstä oli maaliskuun lopulla 2019 ensimmäistä kertaa pienempi kuin vuonna 1898. Tuolloin naisia oli 50,68 prosenttia väestöstä.

Suunta on selvä kohti vuotta 2044, jolloin miehiä olisi ensimmäistä kertaa enemmän Suomen historiassaa.

Vertailun mahdollistaa se, että Suomessa ja Ruotsissa on maailman vanhin säännöllisesti vuosittain laadittu väestötilasto. Alkusysäys tapahtui vuonna 1749, jolloin Ruotsin kuningas Fredrik I käski laatia säännölliset väestötilastot Ruotsi-Suomessa.

Tilastokeskuksen julkaisemat Suomen väkilukutilastot alkavat siis vuodesta 1750.

Naisenemmistö vuosina 1750 ja 1945

Määrällisesti pienin naisenemmistö oli vuonna 1782, jolloin naisia oli vain 12400 enemmän kuin miehiä. Koko Suomen väkiluku oli kuitenkin tuolloin vain runsaat 671 000, joten naisten suhteellinen osuus oli 50,9 prosenttia.

Naisten osuus on vaihdellut paljon eri aikoina, mutta suurin naisenemmistö on ollut vuosina 1750 ja 1945. Vuoden 1945 jälkeen naisten osuus väestöstä on hiljalleen pienentynyt. Menee kuitenkin vuosia, ennen kuin naiset menettävät enemmistönsä.

Jyrki Lyytikkä / Yle
Naisten ja miesten osuus Suomen väestöstä 1917 - 2018

Muutamissa maakunnissa naiset ovat jo vähemmistönä. Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa miehiä on hieman enemmän kuin naisia.

Poikia syntyy enemmän

Miesten suhteellinen lukumäärä kasvaa, koska poikia syntyy koko ajan enemmän kuin tyttöjä. Tuhannesta elävänä syntyneestä lapsesta 513 on poikaa ja 487 tyttöä. Luku on sadan vuoden syntyvyystilastojen keskiarvo.

Miehet olisivat kaiketi jo enemmistönä, elleivät toistuvat sodat olisi kurittaneet erityisesti miespuolista väestöä. Vuoden 1750 selkeä naisenemmistö lienee pikkuvihan eli Hattujen sodan (1741-1743) ja ehkä vielä enemmän isovihan eli suuren Pohjan sodan venäläismiehityksen raakuuksien (1713-1721) perintöä.

Kun miesten osuus alkoi jälleen kasvaa tulivat ensin Kustaa III:n sota (1789-1790) ja Suomen sota (1808-1809) ja jälleen miehiä menehtyi rintamilla ja heidän osuutensa Suomen väestöstä pieneni.

Rauhan vuosien jälkeen sodissa kaatui 90 000 miestä

Venäjän vallan alla suomalaiset elivät (Krimin sotaa (1854-1856) lukuun ottamatta) kohtuullisen rauhallista aikaa. Tuon rauhan ajan tuloksena syntyi edellinen miesten suhteellinen väestöennätys vuonna 1898.

Miesten osuus romahti jälleen vuoden 1918 tapahtumien seurauksena. Vuonna 1917 naisenemmistö oli 52 900 henkilöä, vuonna 1918 se kasvoi 81 300 henkilöön.

Parikymmentä rauhan vuotta ei ehtinyt miesten osuutta kovin paljoa kasvattaa, kun tulivat sotavuodet eli talvisota, jatkosota ja Lapin sota (1939-1945).

Sodissa kaatui yli 90 000 suomalaista miestä. Sotien vaikutus näkyi selvästi: vuonna 1945 naisten osuus Suomen väestöstä oli 52,35 prosenttia ja naisia oli peräti 180 000 enemmän kuin miehiä.

Miesenemmistö vaihtuu vuonna 2044?

Sotavuosien jälkeen naisten osuus väestöstä on huventunut. Kuitenkin vasta vuonna 2001 naisten osuus maan väestöstä oli pienempi kuin vuonna 1938.

Viimeisten väestöennusteiden mukaan naisia on alle 70 000 enemmän kuin miehiä. Naisten osuus on enää 50,6 prosenttia kansalaisista.

Miesten osuus väestöstä 2000-luvulla
Jyrki Lyytikkä / Yle

Muutos on kuitenkin sen verran hidasta, että miehet saavuttavat naiset tässä tilastossa vasta reilun 20 vuoden päästä. Matemaattisesti 2000-luvun tahdilla siihen menee 22 vuotta.

Tilastokeskuksen ennuste on 25 vuotta eli enemmistö vaihtuu vuonna 2044.

Tämä vaatii tietenkin sen, että rauhan aika jatkuu vielä neljännesvuosisadan.

Palomiehille esiteltiin "plan B" uran lopulle – ei saanut suosiota: "Moni ajatteli, että työnantaja järjestää mukavat hommat eikä palkka saa pudota"

$
0
0

Palavassa rakennuksessa on pimeää, näkyvyyttä ei ole. Lämpötila voi nousta 300 asteeseen, varusteet painavat kolmekymmentä kiloa tai enemmän. Sisältä pitäisi pystyä pelastamaan ihmiset ja raivata tietä eteenpäin rautakangella tai kirveellä.

Savusukeltaminen on palomiehen fyysisin suoritus. Se vaatii kylmien hermojen lisäksi rautaista kuntoa, jota vaaditaan jokaiselta palomieheltä.

– Voit joutua kävelemään ne tavarat käsissä vaikka kuudenteen kerrokseen. Se on jo itsessään rankka suoritus. Sen jälkeen pitäisi alkaa toimimaan, kuvailee 28-vuotias palomies Juuso Laapas Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Laapas ei vielä eläkeasioista mieti, mutta tiedostaa työn fyysiset vaatimukset.

– Minulta operoitiin pari vuotta sitten polvi. Sitä ennen oli asenne, että on ihan kuolematon ja ei ole ongelmia olla savusukelluskelpoinen eläkeikään asti. Se kyllä se antoi uutta kulmaa, Laapas sanoo.

Juuso Laapas ja Jari Hyrkkänen Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella.
Juuso Laapas ja Jari Hyrkkänen pitävät huolta kunnostaan liikkumalla runsaasti työ- ja vapaa-ajalla. Kalle Purhonen / Yle

Tuntematon eläkeikä

Vielä 90-luvulla palomiehet pääsivät eläkkeelle 55-vuotiaina. Nykyinen eläkeikä on monelle tuntematon. Vuosina 1962–1964 syntyneiden eläkeikä on vahvistettu 65 vuoteen, mutta nuorempien eläkeikä vahvistetaan myöhemmin elinaikaodotteen mukaan.

Fyysisistä velvoitteista huolimatta palomiesten eläkeikä on kuitenkin sama kuin muillakin palkansaajilla. Tulevaisuudessa se voi siis tarkoittaa reilusti yli 65 ikävuotta.

Palomies selviää savusukelluskelpoisena keskimäärin 55-vuotiaaksi. Kelpoisuutta mitataan säännöllisissä testeissä, joissa testataan hapenottokykyä, lihaskuntoa ja toiminnallisuutta. Nuoremmilla testit ovat hiukan harvemmin, yli 50-vuotiailla vuosittain.

– Olen kuvaillut tätä niin, että palomies pääsee täysin savusukelluskelpoisena eläkkeelle yhtä todennäköisesti kuin vetää korttipakasta ässän tai kurkon. Kaikki ymmärtävät, että se vaatii onnea, palopäällikkö Sampsa Lintunen sanoo.

Ongelma ei ole uusi, mutta silti siihen on vähän työkaluja. Suomen 22 pelastuslaitosta ovat kunnallisia, itsenäisiä toimijoita, joten mitään yhteistä linjausta tai järjestelmällistä uudelleenkouluttautumisohjelmaa ei ole.

Etelä-Karjalassa palopäällikkö Lintunen alkoi ideoida yhdessä viestintäpäällikkö Johanna Franzénin kanssa, mitä tilanteelle voisi tehdä. Syntyi Plan B -ohjelma.

– Käytännössä se on urasuunnittelua. Haluamme nostaa asian esiin ja herättää keskustelua Franzén sanoo.

Sille on kova tarve koko maassa, sillä alalla ei ole päästy eroon niinsanotuista suojatyöpaikoista.

Palomiesten varusteita.
Etelä-Karjalan pelastuslaitos päätti ryhtyä miettimään konkreettisia ratkaisuja, jolla palomiehet saadaan pidettyä mielekkäissä työtehtävissä uran loppuun saakka. Kalle Purhonen / Yle

Mielekästä työtä

Palomiehen toimintakykyä arvioidaan kahdella tasolla. Niistä savusukelluskelpoisuus on korkeampi ja pelastustoimintakelpoisuus hiukan matalampi. Pelastustoimintakelpoinen palomies voi tehdä työtään savusukelluskelpoisuutta lukuunottamatta muilta osin, esimerkiksi avustamalla palo- ja onnettomuuspaikoilla.

Työvuorojen miehitys on pieni, joten vuorossa ei voi kuitenkaan olla samanaikaisesti useita savusukelluskelvottomia palomiehiä.

– Pahinta on, kun tippuu pelastustoimintakelpoisuuden alapuolelle. Silloin työntekijä ja työnantaja ovat molemmat kädet levällään, että mitäs nyt tehdään. Silloin pitäisi olla valmis suunnitelma, Johanna Franzén sanoo.

Palomiesliiton mukaan suunnitelmaa ei yleensä ole, ja edessä on usein työkyvyttömyyseläke. Ongelmia syntyy etenkin pienillä pelastuslaitoksilla. Pääkaupunkiseudulla sekä Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa on parempi tilanne.

– Isoilla pelastuslaitoksilla voidaan siirtää esimerkiksi savusukelluskelpoisuuden menettäneitä muihin tehtäviin. Etenkin Varsinais-Suomessa tähän on paneuduttu kattavasti. Pienillä laitoksilla näitä tehtäviä ei ole tarpeeksi, kertoo Palomiesliiton edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos on Suomen kolmanneksi pienin. Yhteensä Suomessa on 22 pelastuslaitosta. Etelä-Karjalassa pelastuslaitos työllistää 120 henkilöä.

30 vuotta töitä, ei muuta koulutusta

Palomiesten koulutus on kirjavaa, sillä koulutus on vuosien saatossa muuttunut. Suurimmalla osalla on takanaan opistotason koulutus, osalla pelkästään virkaan pätevöittämiskoulutus.

Takana voi olla 30 vuotta palomiehen töitä, eikä koulutusta mihinkään muuhun tehtävään.

– Vuorossa pitää kuitenkin olla riittävästi savusukelluskelpoisia. Emme voi tarjota suojatyöpaikkaa, jossa oikein kärjistäen sovitaan, että lämmitetään saunaa. Pahimmillaan 10 vuoden päästä meillä pitäisi olla 12 saunaa, Sampsa Lintunen sanoo.

Palopäällikkö Sampsa Lintunen Armilan paloasemalla.
Palopäällikkö Sampsa Lintunen haluaa kannustaa palomiehiä pohtimaan uran loppuosaa jo varhaisessa vaiheessa. Kalle Purhonen / Yle

Palomiesliiton mukaan "saunanlämmitysvuorot" ovat alalla valitettavan yleisiä.

– Ei niitä ehkä enää niin paljon ole kuin ennen, mutta on se vieläkin yleinen ilmiö. Kun ei ole pystyviä savusukeltajia, se on aina pois varsinaisesta työstä, toteaa liiton edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola.

Palomiehen työvuorot kestävät 24 tuntia. Palkasta noin 40 prosenttia koostuu vuorotyön tuomista lisistä. Koska työntekijöiden määrä ei voi kasvaa, tarkoittaa yhden jääminen asemalle sitä, että hälytykseen vastataan vajaalla miehityksellä.

– Ei se ole mielekästä työtä, jos kaikki tietävät, että se työtehtävä on ihan keksittyä, sanoo Johanna Franzén.

"Nuoret kaverit ovat voimiensa tunnossa"

Kun Etelä-Karjalan palomiehille esiteltiin tänä syksynä ajatuksia urasuunnittelusta, se otettiin alkuun vastaan kriittisesti. Vaikka ongelma oli tiedossa, ei siitä oltu puhuttu ääneen.

– Moni ajatteli, että on työnantajan vastuulla järjestää mukavat hommat eli kiva työaika eikä palkka saisi pudota. Me olemme yrittäneet viestiä, että se ei ole työnantajan vaan jokaisen omalla vastuulla, Sampsa Lintunen sanoo.

Myös Palomiesliitolla on tapana muistuttaa valmistuvia palomiehiä iän tuomasta fyysisen kunnon rapistumisesta ja jatkosuunnitelmien tekemisestä. Viesti ei aina mene perille.

– Nuoret kaverit ovat voimiensa tunnossa. Ei silloin vielä ajatella, millaista elämä on viisikymppisenä. Toivoisin, että työkyvyn väistämättömään rapistumiseen suhtauduttaisiin paremmin jo varhaisessa vaiheessa, toteaa Pasi Jaakkola.

Palomiesten varusteita.
Savusukeltaminen loppuu palomiehillä keskimäärin 55-vuotiaana. Työuraa voi siinä vaiheessa olla jäljellä vielä pitkä tovi. Kalle Purhonen / Yle

Pakollinen kehonhuolto

Plan B:n ajatus on herätellä jokainen miettimään uraansa tulevaisuudessa. Se vaatii kouluttautumista ja tehtäviä, joihin edetä. Parhaimmillaan kouluttautuminen aloitetaan hyvissä ajoin – jo paljon ennen kuin fyysinen kunto laskee.

Tällä hetkellä Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella mietitään, miten työnantaja voi tukea opiskelua. Mahdollisia uusia tehtäviä pelastuslaitoksella voi lisäkoulutuksen jälkeen avautua alipäällystöstä ja päällystöstä.

– Varmaan luonnollisinta on edetä esimiesuralle, eli esimieheksi ja palomestariksi ja sitä kautta työllistyä päällystötehtäviin. Niissä fyysinen elementti ei ole enää mukana, Sampsa Lintunen sanoo.

Ensisijainen tavoite ei siis ole siinä, että palomiehet vaihtaisivat kouluttautumisen kautta alaa.

– Toivomme hyvin vahvasti, että ihmiset jäävät meiltä eläkkeelle. Mieluiten niin, että he ovat mahdollisimman hyväkuntoisia ja olisi vielä hyviä eläkepäiviä jäljellä, Franzén sanoo.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos pyrkii myös nostamaan keski-ikää, johon savusukeltaminen yleensä päättyy. Laitoksella on oma fysioterapeutti, jonka avulla rajaa onkin saatu hilattua korkeammalle. Fysioterapeutti on tuonut kehonhuollon mukaan harjoitteluun.

– Olemme tiettävästi ainoa pelastuslaitos Suomessa, jossa on aamulla varusteiden tarkastamisen jälkeen pakollinen lihaskunto-liikkuvuus-koordinaatioharjoitus, Lintunen kertoo.

Ossi Lairi Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella.
Ossi Lairi pitää työstään palomiehenä ja toivoo, että työ pysyy mielekkäänä eläkkeelle asti. Kalle Purhonen / Yle

Tulevaisuus mietityttää

Palomies Jari Hyrkkäsellä on takana reilun parinkymmenen vuoden ura. 52-vuotias Hyrkkänen on savusukelluskelpoinen. Kun eläkeasioista ensimmäisen kerran alettiin puhua, se ei vielä tuntunut ajankohtaiselta. Nyt tilanne on toinen.

– Voi sanoa, että jopa harmittaa, että eläkeikä on noussut yhtäkkiä 10 vuotta. Kyllä sitä miettii, miten jaksaa, Hyrkkänen pohtii.

Hyrkkänen muistelee oman uransa alkua, jolloin työvuoroissa oli enemmän väkeä ja mukaan mahtui sekä nuoria että vanhempia palomiehiä.

– Tänä päivänä työvuorot ovat paljon pienempiä, ei ole enää niitä vanhemman miehen paikkoja. Me joudutaan vanhemmat ja nuoremmat tekemään samat tehtävät.

57-vuotias ylipalomies Ossi Lairi on työskennellyt palomiehenä 35 vuotta. Eläkeikää hän ei ole viitsinyt viime aikoina tarkastella, sillä se on noussut säännöllisesti. Lairi ei enää savusukella, mutta on mukana muussa työssä normaalisti. Tulevaisuus mietityttää.

– Kyllä se vaivaa tietenkin. Tykkään tosi paljon tästä työstä, mutta sen pitäisi säilyä mielekkäänä, Lairi pohtii.

Viewing all 106252 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>