Vantaalla asuva Nelli Vartiainen, 26, päätti tämän vuoden tammikuussa ottaa itselleen ehkäisyksi hormonikierukan.
Vartiainen oli kokeillut aikaisemmin e-pillereitä ja minipillereitä, mutta e-pillereitä hän ei voi syödä migreenin takia ja minipillerit puolestaan aiheuttivat hänelle aknea.
– Itse vuotoaika oli niin pitkä, että gynekologin mukaan hormonikierukka voisi typistää kuukautiset muutamaan päivään ja helpottaa kipuja. En muista kuulleeni riskeistä.
Hän ei ole ainut, sillä yhä useampi synnyttämätön nuori nainen valitsee ehkäisyksi hormonikierukan. Vantaan kaupungin ehkäisy- ja perhesuunnitteluvastuulääkäri Tuire Salorannan mukaan vuositasolla esimerkiksi Vantaalla yli 1000 naista saa kierukan kaupungilta maksutta. Itse maksavia on siihen päälle useita satoja.
Salorannan mukaan hormonikierukka lievittää kuukautiskipuja ja runsaita kuukautisia ja on erityisen tehokas endometrioosista johtuvien kipujen hoitoon.
– Tutkimusten ja hoitosuositusten mukaan hormonikierukka on hyvä, turvallinen ja tehokas ehkäisymenetelmä myös synnyttämättömille, nuorille naisille, Tuire Saloranta kertoo.
Samoilla linjoilla ovat myös Helsingin yliopiston Naistenklinikan professori Oskari Heikinheimo sekä Helsingin kaupungin ehkäisyneuvonnan vastuulääkäri Satu Suhonen.
Suhosen mukaan nuoret naiset kokevat esimerkiksi e-pillereiden päivittäisen muistamisen kuormittavana.
– Nuorten naisten elämä on hektistä. Raskauden ehkäisyssä ehkäisykapselien ja kierukoiden helppoutta arvostetaan ja niiden käytön aikana tulee paljon vähemmän suunnittelemattomia raskauksia, Satu Suhonen sanoo.
Kaikkien juttuun haastateltujen asiantuntijoiden mukaan noin 80 prosenttia on hormonikierukkaan tyytyväisiä. Vantaan kaupungin Tuire Salorannan mukaan vuoden sisällä noin 20 prosenttia käyttäjistä luopuu kuparikierukasta ja 12 prosenttia hormonikierukasta.
Nelli Vartiainen kuuluu jälkimmäiseen.
Poikaystävä mukaan lääkäriin
Vartiainen oli kuullut, että hormonikierukan laitto voi koskea, ja pyysi tammikuussa 2018 poikaystävänsä Vantaalla sijaitsevalle terveysasemalle tueksi.
– Ja sehän koski. En tiedä mitään niin hirveää kipua kuin kierukan laitto oli. Puristin vain poikaystävän kättä ja taisi siinä muutama kirosanakin päästä.
Hoitaja vei Vartiaisen toiseen huoneeseen lepäämään.
– Itkin sängyllä ja kiemurtelin kivusta.
Alavatsassa esiintynyt kipu kuitenkin tuntui jatkuvan. Vartiainen joutui tukeutumaan poikaystäväänsä, koska ei pystynyt omin voimin kävelemään kotiin.
Minulle tuli niin voimakkaita kipuja, etten pystynyt liikkumaan. Nelli Vartiainen
– Kivut tuntuivat pari ensimmäistä päivää. Tuntui, että kehossa oli jotakin ylimääräistä. Minulle tuli kohdun supistuskohtauksia.
Kivut helpottivat päivien kuluessa, mutta sitten ne tulivat takaisin. Vartiainen muistaa istuneensa kuntosalin pukuhuoneessa kouristellen ennen kuin pystyi lähtemään kotiin.
– Minulle tuli niin voimakkaita kipuja, etten pystynyt liikkumaan. Kipu oli selkeästi alavatsassa, mutta ne olivat niin kovia, että minulle tuli tuskan hiki ja kouristelin. Oli pakko päästä selälleen tai mahalleen. Silloin soitin lääkärille, että on varmasti jokin vikana.

Ennakoimattomat kivut yleisiä
Tähän juttuun haastatellut asiantuntijat eivät ota kantaa yksittäistapaukseen, mutta kertovat, että yleisiä sivuoireita hormonikierukan kanssa ovat ihon tai hiusten rasvoittuminen sekä alkuvaiheessa tiputteluvuodot ja ennakoimattomat kivut.
Voi mennä puolikin vuotta ennen kuin kivut poistuvat. Ajoittainen supistuskipu on normaalia. Yleensä alkuvaiheen kipu poistuu muutamassa päivässä tai viikossa.
– Kipu voi liittyä kierukan asentoon kohdussa, mutta aina sille ei löydy syytä ja kivun vuoksi kierukka toki silloin joudutaan poistamaan. Kannattaa muutaman kuukauden kohdalla tarkistaa lääkärissä tilanne, mikäli kivut pitkittyvät, Vantaan kaupungin Tuire Saloranta sanoo.
– Särkylääketarvetta voi olla pidempään. Kannustan siihen, että kolme, neljä kuukautta kuulostelee oloa. Joskus voi mennä pidempäänkin ennen kuin olo helpottuu, mutta voinnin suunnan pitää olla parempaan, Helsingin kaupungin Satu Suhonen sanoo.
Helsingin yliopiston Naistenklinikan professori Oskari Heikinheimo puolestaan korostaa sitä, että jos kivut jatkuvat vielä viikkojen jälkeen, on kierukka syytä poistaa.
– Tietysti jos potilaalla rupeaa kivut jatkumaan kuukausia, se pitää poistaa. Mikään menetelmä ei sovi kaikille naisille, Oskari Heikinheimo kertoo.
Takaisin lääkäriin
Pari kuukautta hormonikierukan laiton jälkeen Nelli Vartiainen meni uudelleen Vantaalla sijaitsevalle terveysasemalle tarkistamaan, oliko hormonikierukka oikein paikoillaan. Se oli. Vartiaiselta otettiin kuitenkin samalla käynnillä ultraääni ja kohdusta löytyi yllättäen noin kuusisenttinen hemorraginen kysta eli veren täyttämä rakkula.
Se oli kuitenkin niin pieni, ettei sitä lähdetty poistamaan. Vartiainen päätti jatkaa hormonikierukan käyttöä, mutta varasi varmuuden vuoksi ajan vielä yksityisen puolen lääkäriltä.
– Minulle sanottiin yksityisellä puolella, että joillekin kierukka voi aiheuttaa kystan. Monesti ne lähtevät itsestään pois jossain vaiheessa kiertoa. Myös kunnallisella puolella taidettiin kertoa, että ne lähtevät itsestään pois.
Helsingin yliopiston Naistenklinikan professori Oskari Heikinheimo ei ota kantaa yksittäistapaukseen, mutta toteaa, että hormonikierukan alkuvaiheen käyttöön voi liittyä harmittomia kystia eli nesterakkuloita.
– Ne hoituvat lähes aina itsestään.
Sen sijaan hemorraginen eli verenvuotoinen kysta johtuu Heikinheimon mukaan muista tekijöistä kuin hormonikierukasta ja se voi esiintyä kaikilla naisilla. Sekin hoituu usein seurannalla.
Särkylääkekoukussa
Nelli Vartiainen ajatteli seurailla tilannetta ja odottaa, jos hänen kroppansa tottuisi hormonikierukkaan ja kivut poistuisivat. Helpotusta ei kuitenkaan tullut.
Hän joutui turvautumaan särky- ja tulehduskipulääkkeisiin pahimmillaan useita kertoja päivässä kuukausien ajan, koska ei halunnut olla kipujen takia poissa töistä. Urheilun hän joutui lopettamaan kokonaan ennakoimattomien kipujen pelossa.
Sitten Vartiaiselle tuli raju migreenikohtaus.
– Oli heikko olo. Ikään kuin krapula. Se migreenikohtaus säikäytti, koska minulla ei enää aikuisiällä ole ollut niin pahoja migreenikohtauksia.
Vartiainen soitti lääkäriin ja hänelle sanottiin puhelimessa, että migreeni johtuu jatkuvasta särky- ja tulehduskipulääkkeiden syömisestä. Hänen pitäisi pystyä olemaan ilman niitä tai turvautumaan niihin ainoastaan tarvittaessa.
– En enää uskaltanut syödä niitä. Kärsin loppuajan kierukan kanssa vatsakivuista.
Henkisesti rankka kokemus
Reilu viisi kuukautta hormonikierukan käytön jälkeen Nelli Vartiainen koki, ettei hän enää kestä kierukasta aiheutuvia kipuja ja muita oheisoireita. Siksi hän meni poistamaan sen noin kuukausi sitten. Hormonikierukan poistanut hoitaja sanoi Vartiaiselle, ettei hän haluaisi poistaa sitä, koska hormonikierukka oli niin "nätisti paikoillaan".
– Monelle kierukka käy ja hyvä niin. Minua kuitenkin harmitti, ettei uskottu, minkälaista kipua se voi minulle aiheuttaa.
Kun Vartiainen lähti pois Vantaalla sijaitsevalta terveysasemalta, hän koki helpotuksen tunteen. Kipu oli poissa.

– Se oli henkisesti rankka kokemus. Kierukan poisto oli kuin kivi olisi nostettu pois harteilta. Sen jälkeen ei ollut enää särkylääketarvettakaan. Tunsin ainoastaan yhden vihlaisun, kun lähdin kävelemään kotiin kierukan poiston jälkeen.
Vartiainen aikoo olla ilman hormonaalista ehkäisyä. Hän kertoo kehon toimineen nyt normaalisti ilman kipuja.
– En halua enää mitään ylimääräistä kroppaan. Se jätti kauhun kaikkea tuollaista kohtaan. Jos kroppa toimii hormonaalisen ehkäisyn kanssa miten sattuu, en ikimaailmassa voi suositella sitä.
Lue myös: